Demokratian toimivuutta voi ajatella myös uskonasiana – myrskyvaroitus ateisteille!

Presidentinvaalien osalta meillä vaikuttaa omasta mielestäni ainakin oleva varsin toimiva demokratia. Järjellistä ja sivistynyttä asiakeskustelua oli minusta mukavampi kuunnella kuin sitä repivää tyyliä, mihin jenkeissä on erikoistuttu ja joka on pärjäämisen edellytys nähtävästi siellä. Tämä on tietenkin myös makuasia.

Demokraattiseen prosessiin uskominen on jonkin verran uskonasia. Toki, jos historian perusteella voidaan sanoa, että koska demokratia on toiminut ennen, niin varmaan se toimii nytkin, se taas on kumulatiivista evidenssiä demokratian puolesta.

Mutta siinä mielessä jonkin verran uskonasiaa demokratiaan jää, että äänestäjät, ehdokkaat, heidän tukijoukkonsa, vaalilautakuntien jäsenet ja muut prosessiin osalliset voivat kukin PÄÄTTÄÄ toimia ja käyttäytyä siitä uskomuksesta käsin, että demokratia toimii. Esimerkiksi;

  1. Ehdokkaat päättivät keskustella sivistyneesti. Annan siitä heille täydet 10 pistettä.
  2. Useimmat toiselta kierrokselta jääneet ehdokkaat taisivat lähes kaikki käyttäytyä kuin hyvät häviäjät, eikä kukaan saanut ainakaan julkisia itkupotkuraivareita.
  3. Jos  ja toivottavasti vaalivilppiä ei missään ilmene, siitä meille kaikille täydet 10 pistettä. Toki pahimmassa tapauksessa sellainen vilppi jäis paljastumatta, ja varmaan joku pitää minua sinisilmäisenä optimistina, kun ajattelen, että Suomessa on hyvin vähän vaalivilppiä. Jos kuitenkin olen oikeassa, niin se saattaa johtua siitä että USKOMME joihinkin itseämme suurempiin asioihin, kuten rehellisyys, nöyryys ja demokratia.
  4. Jokaisen joka löytää itselleen merkityksellisen eron Haaviston ja Stubbin välillä, kannattaa käydä äänestämässä! Jos ei kuitenkaan  millään löydä riittävää itselle tärkeää eroa, en tiedä onko sitten järkeä käydä äänestämässä. Toisaalta äänestys kestää ruuhkattomana aikana vain noin 2-5 minuuttia.
  5. Kun presidentti on valittu, voimme kansalaisina päättää jatkaa rakentavaa toimimista demokraattisen Suomen kansalaisina – tai vetäytyä sillan alle murjottamaan kaljapullo kädessä. Jälkimmäistä en suosittele, enkä myöskään väkivaltaista vallankaappausta. Niin kauan kuin presidentin valtakausi Suomessa on 6/12 vuotta, harvemmin kenenkään maailma järkkyy siitä, että presidentti ei ole oma ykkössuosikki.
  6. Uskovainen ihminen voi myös uskonsa mukaisesti pyytää siunausta valitulle uudelle presidentille.

Eniten toivon sitä, että Suomessa säilyy RAUHA. Toivon siis, että presidentti osaa hoitaa omalta osaltaan hommat EU:n, Naton, Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa niin, ettei sotaa tule Venäjän kanssa. Mutta asia ei toki olen vain hänen kädessään. Joten voiko muuta vaatia, kuin että hän yrittää parhaansa?

 

 

perttupulkkinen

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu