Hei ateistit ja muut pohtijat, onko mitään absoluuttista hyvää tai pahaa olemassa?

Minua kiinnostaa eettiset ja uskonnolliset kysymykset, niinkuin tiedätte. Kysymykseni kaikille tämän bloggauksen lukijoille on sama: voiko ihmiskunnan mistään töistä perustellisesti sanoa, että ne sisälsivät merkittävästi absoluuttista pahaa, ja vastaavasti, löytyykö ihmiskunnan historiasta tekemisiä, jotka sisälsivät merkittävästi absoluuttista hyvää. Alla on joitakin ehdotuksia molempiin kategorioihin. Eli, onko meidän mielestäsi tyytyminen pehmeään moraaliseen relativismiin, että mistään absoluuttisesta pahuudesta tai hyvyydestä ei kannata edes puhua, vai onko sijaa moraaliselle absolutismille, edes jossain määrin?

Myös toinen kysymys, onko absoluuttisen pahan löytäminen yhtä helppoa kuin hyvän, vai onko jomman kumman löytäminen toista vaikeampaa? Tämä on samantapainen kysymys, kuin se, onko kylmyyttä tai pimeyttä olemassa, kylmyyshän on lämpöenergian puutetta ja pimeys valon puutetta. Mutta onko ihmiskunnan perusolemus enemmän pahuuden vai hyvyyden puolella? Onko pahuus hyvyyden puutetta, tai hyvyys pahuuden puutetta?

Kiitos ChatGpt:lle avusta ao. listojen sisällön tekemisen kanssa.

Ihmiskunnan pahoja töitä..?

  1. Transatlanttinen orjakauppa (16.-19. vuosisata): Miljoonia afrikkalaisia siepattiin, myytiin orjiksi ja kuljetettiin Amerikkaan. Orjakauppa kesti vuosisatoja, ja se johti miljoonien ihmisten kuolemaan ja kärsimykseen.
  2. Armenian kansanmurha (1915-1917): Ottomaanien valtakunta surmasi noin 1,5 miljoonaa armenialaista ensimmäisen maailmansodan aikana.
  3. Stalinin puhdistukset (1936-1938): Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin toteutti laajamittaisia poliittisia puhdistuksia, joissa miljoonia ihmisiä pidätettiin, karkotettiin tai teloitettiin.
  4. Nanjingin verilöyly (1937-1938): Japanin keisarillinen armeija surmasi ja raiskasi satojatuhansia kiinalaisia Nanjingin kaupungissa Kiinan ja Japanin sodan aikana.
  5. Holokausti (1941-1945): Natsi-Saksan suorittama kuuden miljoonan juutalaisen ja miljoonien muiden eri vähemmistöjen edustajien, kuten romanien, vammaisten ja poliittisten vastustajien, joukkotuho.
  6. Ruandan kansanmurha (1994): Hutu-enemmistö surmasi noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua noin sadan päivän aikana.
  7. Bosnian kansanmurha (1992-1995): Jugoslavian hajoamissotien aikana bosnialaiset serbit surmasivat tuhansia bosnialaisia muslimeja ja kroaatteja, erityisesti Srebrenican verilöylyssä.
  8. Kambodžan kansanmurha (1975-1979): Pol Potin johtama punakhmerien hallinto tappoi noin kaksi miljoonaa ihmistä, eli neljänneksen maan väestöstä.

Ihmiskunnan hyviä toitä..?

  1. Orjuuden lakkauttaminen: Eri maiden ja alueiden toimet orjuuden lopettamiseksi, kuten Yhdysvaltojen orjuuden lakkauttaminen sisällissodan ja vuoden 1865 perustuslain 13. lisäyksen jälkeen sekä Britannian orjuuden lakkauttaminen vuonna 1833.
  2. Edward Jennerin isorokkorokote (1796): Edward Jennerin kehittämä ensimmäinen rokote, joka johti isorokon hävittämiseen.
  3. Punainen Ristin perystaminen (1863): Henry Dunantin perustama järjestö, joka tarjoaa humanitaarista apua konfliktien ja katastrofien uhreille.
  4. Yleinen äänioikeus: Useiden maiden siirtyminen kohti yleistä äänioikeutta, joka mahdollisti kaikkien aikuisten kansalaisten osallistumisen vaaleihin. Esimerkiksi Suomen yleinen ja yhtäläinen äänioikeus vuonna 1906 oli yksi maailman ensimmäisistä.
  5. Nobelin rauhanpalkinnon perustaminen (1901-): Alfred Nobelin perustama palkinto, joka myönnetään henkilöille ja organisaatioille, jotka ovat merkittävästi edistäneet rauhaa. Palkinto on tunnustanut ja kannustanut monia merkittäviä rauhanponnisteluja.
  6. Gandhin väkivallaton vastarinta (1915-1947): Mahatma Gandhin johtama Intian itsenäisyysliike, joka perustui väkivallattomuuden ja siviilivastarinnan periaatteisiin.
  7. Yhdistyneiden kansakuntien perustaminen (1945): Toisen maailmansodan jälkeen perustettu kansainvälinen järjestö, jonka tavoitteena on edistää maailmanrauhaa, turvallisuutta ja yhteistyötä.
  8. Marshall-suunnitelma (1948-1952): Yhdysvaltojen ohjelma, joka tarjosi taloudellista apua Länsi-Euroopan maiden jälleenrakentamiseen toisen maailmansodan jälkeen.
  9. Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (1948): Yhdistyneiden kansakuntien hyväksymä asiakirja, joka määrittelee kaikkien ihmisten perusoikeudet ja -vapaudet.
  10. Antibioottien keksiminen (Alexander Fleming, 1928): Penisilliinin löytäminen, joka johti antibioottien kehittämiseen ja miljoonien ihmishenkien pelastamiseen.
  11. Vihreä vallankumous (1960-luvulta alkaen): Sarja maatalouden uudistuksia ja teknologisia innovaatioita, jotka paransivat viljelysatoja ja vähensivät nälänhätää monissa kehitysmaissa.
  12. Nelson Mandelan sovintoprosessi (1994-1999): Etelä-Afrikan presidenttinä Nelson Mandela johti maan siirtymistä apartheidista demokratiaan edistämällä sovintoa ja kansallista yhtenäisyyttä.
  13. Ensimmäisen kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun konferenssin järjestäminen (1864): Konferenssi, jossa hyväksyttiin ensimmäinen Geneven sopimus, joka loi perustan kansainväliselle humanitaariselle oikeudelle ja siviilien suojelulle sodan aikana.
perttupulkkinen
Sitoutumaton Järvenpää

En edusta minkään muun tahon mielipiteitä, vain omiani.

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu