Näin tekoäly luokitteli SOM-neuroverkkomallilla eurooppalaiset puolueet (ei sisällä yllätyksiä)

Itseorganisoituva kartta (engl. Self-Organizing Map, SOM) on ohjaamattomaan oppimiseen perustuva neuroverkkomalli. Sen on kehittänyt akateemikko Teuvo Kohonen. Hän julkaisi menetelmän 1980-luvulla. Se on Kohosen kansainvälisesti tunnetuin työ ja yksi Suomen tieteen kansainvälisesti siteeratuimmista yksittäisistä tuloksista. Itseorganisoituvan kartan teoriasta ja sovelluksista on kirjoitettu yli 7 000 tieteellistä artikkelia. Mallista on käytetty myös nimeä Kohonen map tai Kohonen network. (lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Itseorganisoituva_kartta ).

Selvästi kuulostaa minusta oikealta tavalta luokitella puolueita, sisältölähtöisesti. Joten pyysin ChatGpt-tekoälyä tekemään niin, myös nimeämään kategoriat itse. Mukava yllätys  oli se, että se teki niin mukisematta, mutta toinen yllätys oli, ettei sen tekemässä luokittelussa ollut mitään yllättävää Jopa hiukan epäilyttävän hyvin muistutti luokittelua, jonka moni meistä olisi tehnyt.

Tekoälyn löytämät ja itsenäisesti nimeämät kategoriat:

  1. Konservatiivinen oikeisto (Conservative Right)
  2. Liberaali keskusta (Liberal Center)
  3. Sosiaalidemokraattinen vasemmisto (Social Democratic Left)
  4. Vihreä liike (Green Movement)
  5. Populistinen oikeisto (Populist Right)
  6. Radikaali vasemmisto (Radical Left)

Tekoälyn mielestä siis Euroopassa ei ole laita- eikä äärioikeistoa, vaan populistinen oikeisto. Toki saa epäillä tekoälyn toimintatapaa, mutta tässä on prompti eli kehote, jota käytin:

”Luo poliittisia kategorioita ns. itseorganisoituvan kartan periaatteella tai jollain vastaavalla systeemillä vertaamalla monien eri maiden poliiittisia puolueita ja myös europarlamentin ryhmiä. Eli vertaa oikeita puolueita toisiinsa, luo niistä kategorioita ja vasta sitten keksi syntyneille kategoriolle kuvaavat nimet.”

Saamani vastauksen alussa oli pitkähkö  vaiheittainen selvitys siitä, miten tekoäly käytti SOM- neuroverkkomallia juuri tehtävän annon mukaisesti, joten kohtuullisesti syytä on uskoa, että näin se teki.

 

perttupulkkinen

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu