Olisiko Carlos ”Shakaali” Hamasin ässä jos olisi vapaana?

Ilich Ramírez Sánchez, lempinimeltään ”Carlos the Jackal”, oli venezuelalainen terroristi, joka vaivasi Eurooppaa 1970- ja 80-luvuilla. Hänen väkivaltainen kampanjansa, joka sisälsi salamurhia, panttivankitilanteita ja pommi-iskuja, teki hänestä yhden pelätyimmistä miehistä planeetalla. Mutta Sánchezin tarina on täynnä myös mustaa huumoria, ironisia käänteitä ja absurdeja yksityiskohtia, jotka tekevät hänestä kiehtovan hahmon historian synkässä kirjastosta.

Sánchez syntyi vuonna 1949 Caracasissa, Venezuelassa, ja kasvoi marxilaisessa perheessä. Nuorena miehenä hän radikalisoitui ja liittyi Palestiinan vapautusjärjestöön (PLO). Seuraavina vuosina hänestä tuli taitava taistelija ja salainen agentti, joka työskenteli useille vasemmistolaisille ryhmittymille ja terroristijärjestöille.

Olisiko hän tänä päivänä Hamasin valttikortti, jos olisi vapaana? Mene ja tiedä, hyvin mahdollista. Tietenkin ikä alkaisi jo painaa.

Sánchezin väkivaltainen ura alkoi 1970-luvun alkupuolella, ja hänestä tuli nopeasti yksi etsityimmistä miehistä maailmassa. Hän suoritti useita rohkeita ja julmia iskuja, kuten OPEC-maiden ministereiden panttivangitsemisen Wienissä vuonna 1975 ja Air Francen lentokoneen kaappauksen vuonna 1976. Sánchezin kylmäverisyys ja kyky välttää vangitsemisen tekivät hänestä legendan, ja hänestä tuli pelottava symboli terrorismin uudesta aikakaudesta.

Mutta Sánchezin tarinaan liittyy myös paljon mustaa huumoria. Hänen eksentrinen persoonallisuutensa ja absurdit tempauksensa tekivät hänestä hahmon, joka herätti sekä pelkoa että hämmennystä. Esimerkiksi hän piti eksoottisista lemmikeistä, kuten käärmeistä ja krokotiileista, ja hänellä oli tapana pukeutua naamioihin ja peruukkeihin peittääkseen identiteettinsä. Hän oli myös tunnettu naisistaan ja hurjasta elämäntyylistään, joka oli ristiriidassa hänen väkivaltaisen maineensa kanssa.

Sánchezin rikosura päättyi lopulta vuonna 1994, kun hänet pidätettiin Sudanissa. Hänet luovutettiin Ranskaan, missä hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2001. Sánchez istuu yhä vankilassa, ja hän on toistuvasti kiistänyt syyllisyytensä useimpiin rikoksiinsa.

Carlos the Jackal. Public domain -kuva.
Venezuelan terrorist Ilich Ramirez Sanchez, who is also known as Carlos the Jackal.
perttupulkkinen

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu