Onko vauva investointi vai kulu – mielestäni investointi yhteiskunnan jatkuvuuteen! Mitä SINÄ olet mieltä?

Syntyvyyden lasku Suomessa on herättänyt keskustelua siitä, kuinka valtio suhtautuu lasten hankintaan: nähdäänkö vauva investointina yhteiskunnan tulevaisuuteen vai pelkkänä kuluna? Väestörakenteen muutos ja ikääntyminen luovat haasteita, joita voidaan ratkaista vain, jos uusi sukupolvi kasvaa riittävässä määrin. Siksi on perusteltua kysyä, kohdellaanko lapsiperheitä taloudellisesti ja poliittisesti siten, että vauva todella nähdään investointina.

Tällä hetkellä lapsilisät ja vanhemmuuden tuet eivät vastaa riittävällä tavalla sitä arvostusta, joka tarvitaan syntyvyyden kääntämiseksi nousuun. Suomessa syntyvyys on pudonnut ennätyksellisen alhaiselle tasolle, ja jos kehitys jatkuu, maan huoltosuhde heikkenee entisestään. Tämä heijastuu suoraan hyvinvointivaltion kykyyn ylläpitää palveluita ja infrastruktuuria, jotka perustuvat uusien veronmaksajien syntymään.

Miksi vauva tulisi nähdä investointina eikä kuluna?

Vauva on merkittävä investointi yhteiskunnan tulevaisuuteen. Kun syntyy uusi sukupolvi, se tuo mukanaan tulevaisuuden työntekijöitä, veronmaksajia ja uusia innovaatioita. Nykyisessä tilanteessa, jossa Suomen syntyvyys on laskenut historiallisen matalalle, yhteiskunnan huoltosuhde heikkenee. Tämä johtaa siihen, että yhä harvempi työikäinen joutuu elättämään kasvavan vanhusväestön. Pitkällä aikavälillä tämä kehitys voi vaarantaa hyvinvointivaltion palvelut ja taloudellisen vakauden. Siksi lasten hankinnan tukeminen on investointi, jolla varmistetaan yhteiskunnan jatkuvuus.

Syntyvyyskehityksen vaikutus Suomen tulevaisuuteen

Suomen syntyvyys on ollut huolestuttavassa laskussa, ja vuonna 2023 syntyvyys putosi jälleen ennätyksellisen alhaiselle tasolle. Tämä kehitys ei ainoastaan uhkaa taloudellista kestävyyttä, vaan myös maan sosiaalipalveluita, joiden rahoitus perustuu riittävään määrään veronmaksajia. Väestön ikääntyminen yhdistettynä vähenevään syntyvyyteen luo haasteita, jotka voivat näkyä työvoiman vähentymisenä, eläkkeiden riittämättömyytenä ja jopa peruspalveluiden heikkenemisenä tulevaisuudessa.

Nykyisten lapsilisien ja vanhemmuuden tukien riittävyys

Lapsilisät ja vanhemmuuden tuet ovat konkreettisia mittareita sille, miten yhteiskunta arvostaa lasten hankintaa ja perhe-elämää. Suomessa lapsilisiä on hiljattain korotettu, erityisesti suurille perheille ja yksinhuoltajille, mikä osoittaa, että perheiden tukemiseen on ryhdytty reagoimaan. Kuitenkin lapsilisiä pidetään edelleen riittämättöminä, etenkin verrattuna muihin Pohjoismaihin. Tukien korotukset ovat askel oikeaan suuntaan, mutta nykyinen taso ei vielä riitä kääntämään syntyvyyttä nousuun tai luomaan turvallisuutta perheille​

Mitä konkreettisia toimia tarvitaan?

Lasten hankintaa ja vanhemmuutta voidaan tukea vahvemmin esimerkiksi nostamalla lapsilisiä merkittävästi ensimmäisestä lapsesta lähtien ja tarjoamalla joustavampia perhevapaita. Tämänhetkinen 26€ ”erikoislisä” alle 3v. lasten lapsisiin on minusta oikeannsuuntainen toimi.  On myös tärkeää kehittää perheystävällistä työelämää, jotta vanhemmuus ja ura voivat kulkea rinnakkain ilman taloudellisia paineita. Yhteiskunnallinen asenne lapsiperheitä kohtaan on muututtava siten, että lasten hankinta nähdään aidosti arvokkaana investointina. Tämä vaatii poliittista tahtoa sekä pitkäjänteistä päätöksentekoa. Sekä äitien että isien panostusta on syytä arvostaa. Äitien palkitseminen kunniamerkein on hyvä signaali, mutta olisiko myös isejä syytä palkita? Ritarikunnat ovat saaneet tästä palautetta Miesten tasa-arvo ry:ltä.

Lähteitä ja muita linkkejä:

Kela 2024. Lapsilisä. https://kela.fi/lapsilisa

STT 2024. Alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettava lapsilisä suurenee.
https://www.sttinfo.fi/tiedote/70127847/alle-3-vuotiaasta-lapsesta-maksettava-lapsilisa-suurenee?publisherId=69820426&lang=fi

Tilastokeskus 2024. Pieni positiviinen pilkahdus syntyvyydessä.
https://stat.fi/uutinen/pieni-positiivinen-pilkahdus-syntyvyydessa-alkuvuonna-lasku-tasaantunut

Suomen valkoisen ruusun ja Suomen leijonan ritarikunnat 2024. 12.05.2024 Äitienpäivä – Morsdagen 12.05.2024.
https://ritarikunnat.fi/ritarikunnat/annetut-kunniamerkit/vuonna-2024-annetut-kunniamerkit-forlanade-utmarkelsetecken-2024/12-05-2024-aitienpaiva-morsdagen-12-05-2024/

Miesten tasa-arvo ry 2020. Miesten tasa-arvo ry:n isänpäivän avoin kirje ritarikuntien hallitukselle.
https://www.miestentasa-arvo.fi/post/miesten-tasa-arvo-ry-n-is%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4n-avoin-kirje-ritarikuntien-hallitukselle

Väestöliitto.Perheystävällinen työpaikka -ohjelma.
https://www.vaestoliitto.fi/vaestoliitto/perheystavallinen-tyopaikka/

Tekoälyn tuottama idyllinen kuvituskuva. Punainen tupa lammen takana tuli erikseen tilaamatta mukaan idylliin. Siellä lienee myös perunamaa tuvan nurkan takana.
perttupulkkinen
Sitoutumaton Järvenpää

En edusta minkään muun tahon mielipiteitä, vain omiani.

Kestävänä pitämieni perusarvojen puolesta, yleensä myönteisessä sävyssä - silti joskus roiskaistenkin. Lähellä sielua "tarsolainen trilogia" usko, toivo ja rakkaus, sekä tahto, maalaisjärki ja huumori. Tunnistan riskin syyllistyä tekopyhyyteen tietyissä aiheissa, vaikka yritän välttää sitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu