Tottakai tupakoinnin lopettaminen kannattaa ja tottakai se onnistuu
Mitä sairauksia tupakointi aiheuttaa?
Tupakointi aiheuttaa lukuisia sairauksia, mukaan lukien monia syöpiä ja sydän- ja verisuonitauteja. Syövät, jotka liittyvät tupakointiin, ovat muun muassa keuhkosyöpä, suusyöpä, kurkunpäänsyöpä, ruokatorvensyöpä, virtsarakon syöpä, haimasyöpä ja munuaissyöpä. Tupakointi lisää myös sydänsairauksien, aivohalvausten, keuhkoahtaumataudin (COPD) ja muiden hengityselinsairauksien riskiä. Lisäksi tupakointi voi aiheuttaa erektiohäiriöitä, koska se heikentää verenkiertoa ja vahingoittaa verisuonten seinämiä [1, 2, 3, 4].
Kuinka paljon tupakointi lisää vakavien sairauksien riskiä?
Tupakointi on merkittävin yksittäinen vältettävissä oleva kuoleman ja sairauksien aiheuttaja.
- Keuhkosyöpä: Tupakointi aiheuttaa noin 90 % keuhkosyövistä, ja tupakoitsijoiden riski kuolla keuhkosyöpään on noin 15-30 kertaa suurempi kuin tupakoimattomien.
- Sydänsairaudet: Tupakoitsijoilla on 2-4 kertaa suurempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin tupakoimattomilla. Tämä johtuu pääasiassa tupakoinnin aiheuttamasta verisuonten kaventumisesta ja tukkeutumisesta.
- Aivohalvaus: Tupakoitsijoilla on kaksinkertainen riski saada aivohalvaus verrattuna tupakoimattomiin. Tämä johtuu tupakoinnin aiheuttamasta verenpaineen noususta ja verenkierron heikkenemisestä.
- Keuhkoahtaumatauti (COPD): Tupakointi on merkittävin COPD:n aiheuttaja, ja noin 80 % COPD-kuolemista johtuu tupakoinnista [1, 2, 5].
Nämä vakavat sairaudet eivät ainoastaan lyhennä elinikää, vaan myös heikentävät merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä, mikä korostaa tupakoinnin lopettamisen tärkeyttä.
Millaisia terveyshyötyjä voi saavuttaa lopettamalla tupakoinnin?
Tupakoinnin lopettaminen parantaa terveyttä monin tavoin. Välittömiä hyötyjä ovat sydämen sykkeen ja verenpaineen normalisoituminen sekä hiilimonoksiditasojen laskeminen veressä muutamassa tunnissa. Parin viikon kuluessa verenkierto paranee ja keuhkojen toiminta tehostuu. Pitkällä aikavälillä lopettaminen vähentää merkittävästi syöpien, sydänsairauksien ja muiden kroonisten sairauksien riskiä. Tupakoinnin lopettaneilla elinajanodote kasvaa huomattavasti verrattuna niihin, jotka jatkavat tupakointia [3, 4, 6, 7].
Mitkä ovat yleisimmät syyt, miksi ihmiset lopettavat tupakoinnin?
Yleisimmät syyt tupakoinnin lopettamiseen ovat terveyden parantaminen, perheen ja läheisten hyvinvointi, taloudelliset syyt sekä halu parantaa elämänlaatua. Monille ihmisille myös huoli sairauksien, kuten syövän ja sydänsairauksien, kehittymisestä on merkittävä motivaattori [2, 6].
Miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa elämänlaatuun?
Tupakoinnin lopettaminen parantaa elämänlaatua monin tavoin. Fyysinen terveys paranee, kun hengityselinten toiminta paranee ja sydän- ja verisuonitautien riski vähenee. Myös mielenterveys paranee, sillä tupakoinnin lopettamisen on osoitettu vähentävän ahdistusta, masennusta ja stressiä pitkällä aikavälillä. Lopettaminen parantaa myös ulkonäköä, kuten ihon kuntoa ja hampaiden terveyttä [1, 4, 7].
Todistetusti parhaat vinkit tupakoinnin lopettamiseen
- Aseta selkeä lopetuspäivämäärä: Valmistaudu lopettamaan ja sitoudu päätökseesi.
- Käytä tukivälineitä: Nikotiinikorvaushoidot, kuten purukumi, laastarit tai inhalaattorit, voivat auttaa hallitsemaan vieroitusoireita.
- Etsi tukea: Kerro perheellesi ja ystävillesi päätöksestäsi lopettaa tupakointi ja pyydä heidän tukeaan. Liity tukiryhmiin tai käytä terveydenhuollon tarjoamia palveluita.
- Vältä laukaisijoita: Tunnista tilanteet, jotka yleensä saavat sinut haluamaan tupakkaa, ja vältä niitä tai löydä terveellisempiä vaihtoehtoja.
- Pysy aktiivisena: Liikunta voi auttaa vähentämään tupakoinnin himoa ja parantaa mielialaa [3, 4, 8, 9].
Yhteenveto
Tupakoinnin lopettaminen on yksi tärkeimmistä päätöksistä, joita voit tehdä terveytesi parantamiseksi. Tupakointi lisää merkittävästi monien vakavien sairauksien riskiä, mutta lopettaminen parantaa terveyttä ja elämänlaatua huomattavasti. Tukea on saatavilla, ja monet ovat onnistuneet lopettamaan pysyvästi erilaisin keinoin ja tukimuodoin. Kannusta ihmisiä ympärilläsi tekemään tämä elämää muuttava päätös jo tänään.
Lähdeluettelo
- CDC. Health Effects of Cigarette Smoking. http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/index.htm
- American Cancer Society. Health Risks of Smoking Tobacco. http://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/health-risks-of-smoking-tobacco.html
- American Lung Association. Health Effects of Smoking. http://www.lung.org/quit-smoking/smoking-facts/health-effects
- Cleveland Clinic. Smoking.
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14560-smoking-effects-risks-diseases - THL. Tupakoinnin lopettaminen. https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen
- THL. Tupakoinnin lopettamisen hyödyt. https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen/tupakoinnin-lopettamisen-hyodyt
- THL. Näin onnistut tupakoinnin lopettamisessa. https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen/nain-onnistut-tupakoinnin-lopettamisessa
- THL. Lääkehoidot tupakoinnin lopettamiseen. https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen/laakehoidot-tupakoinnin-lopettamiseen
- THL. Usein kysyttyä tupakasta vieroituksesta. https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/usein-kysyttya-tupakasta-vieroituksesta
Puhutko omasta kokemuksesta vai muuten vaan. Minulla on omasta kokemuksesta antaa yksi hyvä neuvo. Kun lopettaa, tupakan mieliteko tulee usein mieleen, ja tähän lopettaja kiinnittää huomiota ja sanoo, Ei! Mutta on kiinnitettävä huomio myös niihin tunteihin ja minuutteihin, jolloin mielitekoa ei ollut.Ja varsinkin niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Noilla vaihtoehdoilla ”muuten vaan”. Ja siksi kokemusasiantuntijoiden kommentit ovat tähän äärimmäisen tärkeitä ja hyviä! Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Säästäminen lienee nykyisessä taloudellisessa tilanteessa se merkittävin syy useimmille.
Askin maksaessa kympin, kovan tupakkamiehen säästöt kuukaudessa ovat jo 300-600 euron luokkaa piippuen siitä meneekö aski vai pari päivässä.
Ilmoita asiaton viesti
2011 lopetin seinään ja yksi parhaita päätöksiä ikinä. Vielä kuukausienkin päästä oli himot ja jopa näin unta tupakoimisesta, mutta about puolen vuoden kohdalla oli homma selätetty. 9 vuotiaasta asti poltin kolmekymppiseksi, että oli kyllä aikakin lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käyttänyt myös kovia huumeita ja niistä vieroitusoireet oli paljon pienemmät lopettaessa. Tupakka / nikotiini on hurja koukuttaja.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin kyllä, että varsinaiset fyysiset vieroitusoireet ovat monilla kovista huumeista huomattavasti tuskallisemmat kuin nikotiinista aiheutuvat. Tupakan kohdalla vieroitusoireet tarkoittavat lähinnä sitä, että ”tekee niin saakelisti mieli polttaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sinä varmaan uskoisit kun et niistä tiedä mitään. Amfetamiinin kanssa ei oikeastaan mitään viekkareita, opioidit vähän hikoilua ja rauhaton olo viikon. Toki en näitä lopettanut seinään, vaan olin jo alentanut puolisen vuotta käyttöä. Tupakassa oli psyykkinen puolikin paljon vahvempi, mutta myös fyysinen. Ainoastaan bentsot pääsee lähelle tupakan kanssa, niitä himoitsin kanssa kuukausia ja aivokemia oli aivan sekaisin, mielihyväkeskus ei ymmärtänyt miten olla kun jatkuva bentsopäihtymys oli poissa. Ainoa myös missä tullut retkahduksia.
Ilmoita asiaton viesti
Chatgpt:n näkemys:
”Tupakan polton lopettamisella ja sen aiheuttamilla vieroitusoireilla on eroja verrattuna muihin aineisiin, kuten bentsodiatsepiineihin, kokaiiniin, heroiiniin, kannabikseen, LSD:hen tai amfetamiiniin.
Tupakka: Nikotiinin vieroitusoireet voivat sisältää ahdistusta, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, unihäiriöitä ja ruokahalun lisääntymistä. Oireet ovat usein voimakkaita, mutta ne kestävät yleensä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.
Bentsodiatsepiinit: Bentsodiatsepiinien vieroitus voi olla vaarallisempaa, ja siihen liittyy usein vakavia oireita, kuten sekavuus, unettomuus, kouristukset ja jopa kuolemanriski, erityisesti pitkäaikaisessa käytössä.
Kokaiini: Kokaiinin vieroitusoireet voivat sisältää voimakasta halua käyttää ainetta uudelleen, masennusta, väsymystä ja ahdistusta, mutta fyysiset oireet ovat yleensä vähemmän voimakkaita verrattuna opioideihin.
Heroiini: Heroiinin vieroitusoireet ovat usein todella voimakkaita ja sisältävät fyysisiä oireita, kuten kipua, oksentelua, ripulia ja suurta ahdistusta. Vieroitusoireet alkavat yleensä 6-12 tuntia käytön lopettamisen jälkeen ja voivat kestää useita viikkoja.
Kannabis: Kannabiksen vieroitusoireet voivat olla lievempiä, mutta niitä voi silti olla. Oireita ovat esimerkiksi unihäiriöt, ahdistus ja ruokahalun muutokset, mutta ne ovat usein vähemmän voimakkaita kuin muiden aineiden kohdalla.
LSD: LSD:n osalta vieroitusoireita ei juuri esiinny, koska se ei aiheuta fyysistä riippuvuutta. Psykologisia vaikutuksia voi kuitenkin esiintyä.
Amfetamiini: Amfetamiinin vieroitusoireet voivat olla vakavia ja sisältää merkittävää väsymystä, masennusta ja ahdistusta, mutta ne eivät ole yhtä fyysisesti vaarallisia kuin huumausaineissa, kuten heroiinissa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että nikotiinin vieroitusoireet ovat useimmiten vähemmän vakavia ja lyhytaikaisempia kuin monilla muilla huumausaineilla, vaikka ne voivat silti olla merkittävästi epämiellyttäviä ja vaikuttaa käyttäjän päivittäiseen elämään.”
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, amfetamiinin ja opioidit laskin annoksilla alas puolen vuoden aikana ennen lopettamista, sitten menin Saimaalle autiosaareen 2vko ajaksi ja toinen oli jo ihan normaali loma, ei mitään oloja. Seinään jos lopettaa jatkuvan alkoholin ylikulutuksen voi henki lähteä vieroitusoireisiin, että lähdetään siitä. Niin ja siitä myös, että GPT antaa vastauksen sillä perusteella miten asettelet kysymyksen. Ihmiset myös eroaa huimasti miten eri aineet addiktoi-vaikuttaa, itse olen jo 9v käyttänyt morfiinipumppua päihtyäkseni ja se taas loppui seinään kun pumppu vietiin, silloin oksentelin viikon ja kolme viikkoa muita refloja – annokset oli todella hurjia ja puhdasta morfiinia. Tuolloin myös syntyi addiktiivinen luonteeni, pian poltinkin ketjussa röökiä vanhempien poikien kanssa. Bentsoista tuli mulla kuitenkin pahimmat kokonaisvaikutuksiltaan lyhyellä ajalla, tupakasta pitkäkestoisimmat.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vaan tiedoksi niin heroiinin/morfiinin/opiumin lopettamisessa riski kuolemasta on ihan merkittävä. Helsingin Kammion sairaalassa tehtiin huumevieroitushoitoja eivätkä kaikki potilaat selvinneet niistä.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholin ja bentsojen kanssa kovempi, harva opioidirefloihin delaa vaikkei ne mukavat olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sinä luulet. Jos olisit paremmin ja syvemmin perehtynyt asiaan olisit kuollut refloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Vetelin kenenkään tietämättä 9v vanhana puhdasta morfiinia 3½kk pumpusta itse annostellen ja toivat vaan lisää kun loppui, semiövereitä todellisuuden rajamailla joka päivä kun päätin että elämä oli nähty, myös herskaa olen vetänyt kaikin muin tavoin paitsi suoneen (en myöskään muita aineita, vain lääkkeitä lääkärin laittamalla kaneelilla ränniin), kuten vanhaa kunnon oopiumia niin polttaen että teenä monet kerrat. Että millähän harteilla sinä oikein leveilet? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen satoja nistejä, nykyisiä ja entisiä, en ole KOSKAAN kuullut että joku opioidi-aatti refloihin olisi kuollut, vaikka sitä kovasti itkevätkin kun on kelju olo. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihmettelet miksi elämänhalut oli tuolloin 9v vähissä, sain kuulla samoihin aikoihin vähän aiemmin että halvaannun tai joudun selkäleikkaukseen mikä vaikea ja riskit suuret, ja sitten vielä leikkasivat väärän jalan – not kidding. Piti herätä yksi jalka siteessä, heräsin kainaloista nilkkoihin kipsihaalarissa ja olin sillon uimari-hiihtäjä. Siis kaikki alta. Sitten onneksi kun viimein kuntoutuminen alkoi ja hoitovirherahoilla ostamani Charvel ja Marshall soi nätisti (tai rumasti jos ei särömusiikista tykkää) niin elämä voitti taas. Selkää ei leikattu enkä halvaantunut, mutta mulla taitaa olla maailman suurin skolioosi, kun pysyin liikeessä kamat ei mennyt eteen kasaan kuten normaalisti mun sairaudessa, vaan meni 220 asteen sivuttaismutkalle ja kylkiluista tuli uusi ”tukiranka”. Ihmeen hyvin toiminut, miinus kivut. Nyt aion elää niin kauan kunnes en tarvitse muiden apua, ihan vain muiden kiusaksi. 😛 Olipahan avautuminen. 😀
EDIT, eilen kävi suomalainen kylässä ja juotiin vielä aamuhörpyt kun tuossa kotiutui juuri. 😀
Ilmoita asiaton viesti
– Relevantti aihe.
– On. Oikeastaan aina, joten miksi ei voisi olla se valittu.
– Juu. Kun jotain ongelmaa… eiköhän nämä ota kaikunsa.
– Lähde vaihtoehtoisella, toiseksi voi jäädä, juu.
– Ongelmatila suuruudessaan, vaatii havaitava-arvoisen koplauksen. Simple.
– Raittius, raittiuden lupaus,… ja myös se toteutus.
– Juu. Terveys, hyvinvointi ja voitto kotiin.
– £ & $, mutta kukin tavallaan, että haj… järjestys säilyy.
– Lupaan olla yhteiskuntalainen.
– Ollaan osa, aina on oltu. Ei yksin, ei osattomana.
Ihmisten tulisi polttaa enemmän kaikenlaisia keuhkovedettäviä aineksia, jotta pelastuisivat.
Ei riitä, mutta onhan tuo jokin vastaus, ja kun poikkeamaan, vastauksessa on osumaa, osumispaikan mahdollistamista, kun sitä kuitenkin tarvitaan viimein.
https://suomenkuvalehti.fi/mielipide/monimuotoisuus-onkin-rajoittamista-kun-kasitteet-sotketaan-asiallinen-keskustelu-halvaantuu/
Tätä ilmenee, milloin miltäkin suunnalta.
Kun asettuu kohdille de facto, virtauksilla saadaan edes hetkittäistä tilanteen huuhtelua, ettei happi lopu.
Näin tulee spontaanisti arvioitua esim sitä tapausta Trump, suhteessa demokraatteihin.
Jenkeissä on tätä sahausta, kun tapaukset Al Capo, jne, ovat tsemppaamassa kestävän puolesta, ja hyvikset vaihtaneet leiriä.
Onks tää jokin tuolileikki vai mikä, ja mikä tässä on yleisön osa? Mikä osallistuminen sopii parhaiten?
Ilmoita asiaton viesti
Nikotiinikorvaushoidoista olisi ehdottomasti maksettava sama tupakkavero kuin tupakasta. Tupakoitsijat käyttävät nykyisin näitä korvikkeina.
Jos on varaa polttaa, on myös varaa maksaa lopettamisesta.
Säästöhän on kumminkin merkittävä kun lopettaminen on onnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ovat tosiaan teknisiä ja myös teknistaloudellisia. Painottaisin jopa.
On hyvä laittaa nikotiinia matkaan, että happeakin kulkeutuisi, kun siitä kuitenkin tarve.
Pientä verotusta siihen saantiin, ja tavoittamiseen. Eikös täällä pidä vähän niinkuin elääkkin, ja milläs on luotu toteutumaan.
Kyse asiaa Nalle Wahlroosilta. Hän vastaa mielellään, ja voi perustaa vastauksensa siihen, mikä varmasti kantaa.
Ehdoton on tuo viitattu varanto, johon tulee vastauksensa perustamaan. Tämä meillä vaan on, ja sen takii mä pyydän, sen takii…
Wokelaisittain: https://www.youtube.com/watch?v=nB0eBJnQt98
Tarkoittaa tosiaan, että sekoitteita ilmenee.
Väinö Linna päätyi siihen, mitä ajatellut Jeesuksen aikojen tapahtumista, ja tarinaväännelmien ilmenemisistä.
Ei näitten tarvitse aina olla niin sotaisan suoraoikoisia. Asiat pehmenevät, ja välineet,… mutta samalla menee jossain kohden vaikeammaksi.
Kieltolaki on eräs tapahtuma, joka antaa suuntaa sille, mikä näissä on se ratkaisu, siis toivottomuus, ja tämän taakse lähteminen eri tavoin. Hjuva kun olet matkassa.
Ei tässä koko totuus. Aika vaihtuu, ja tarvitaan erilaisia rooleja, jotta se välittyy. Näissä on aina välittymisen ongelma. Keiden ei tarvitse sopeutua… tälllaiset ryhmät hyvä tunnistaa, sillä ovat jumikohdissa.
Että menee sekavaksi… on tosiaan odotusarvoista, vaikka ihmettelyäkin tuntuu aina piisailevan näistä tapahtumista.
Perusasia on hyvä, ja kuuluu kaikille, ei Jeesukset jakavina.
Perusteita voi mainita, vaikka piti mainita se, millä tavoin ongelmaa voidaan jatko-jalostaa. Mikä ettei, kun mentävä juuritavoitteisesti, ts kyseenalaisella näissä siirtymävaiheissa.
Big picture. Täysin epärelevanttia, tässä yhteydessä?
Ihminen tarvitsee kuria ja piiskaa, koska ei muista näitä koskaan kokeneensa. Ei ole paha muistuttaa näistä, että pysytään oikealla tiellä.
Tämä on mielestäni reaalisempaa evankeliumia, vaikka keljuttaisi, ja toisi pahaa mieltä. Onhan näitä, mielensä pahoittajia, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltolakidimensioon jos viittaa… samalla voisi mainita peripaaviuden ja sen pimeyden, jota kieltäytymyksellisyyden varjopuolelle asettuu.
On energisoivaa, mutta tosiaan päinvastaisessa mielessä kuin mitä on hyvyys yleiskäsitettynä.
Kommentti on vähän ääripäätä, mutta näissä mennään kirjoon, ja tätä kautta merkittävyyden kokemus tulee varmasti vastaan, vaikka ei suoraan koplattuna eri kohdista.
Tämä on ongelmaa yleisesti. Sen takia on hyvä toimia ja höpöttää yliisoja, jotka oikeasti ovat ilmavia, ja kielentämistä, ts tavalliseen duunikenttään sen tuomista, mitä joka tapauksessa duunattava jotenkin.
Sota on eräs ajautuma, jne. On varmasti se sataottettava.
Ilmoita asiaton viesti
Tästäkin tehty turhan vaikeaa, lopettaminen on aika helppoa. Olen lopettanut monta kertaa, viimeisimmästä onkin tosin jo aikaa useita vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Malli kehiin. Tällä!
Ilmoita asiaton viesti
Etö tosiaan ole tänäänkään lopettanut vielä yhtään kertaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka pitkään pitää olla polttamatta että se lasketaan lopettamiseksi, vai onko niin että lopettaa voi korkeintaan yhden kerran?
🙂 🙂
Edit: onnnittelut jokaisesta lopetuksesta, kommenttini alkupuoli oli vain ”vilosohvista pohrintaa” 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Addikteilla uudelleen aloittamista kutsutaan retkahdukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Voi tosiaan olla paremmalla polulla jatkamista, eikä pysähtymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tauko on eri asia kuin lopettaminen. Minäkin olen joskus Tammikuun alussa luvannut että lopetan juomisen – kuukaudeksi. Tipaton tauko.
Lopettaminen tapahtuu yleensä kun tunnistaa ongelman itse ja sitten riippuu omasta halusta miten se onnistuu, osa toki tarvitsee tukea – itselleni kaikki tuollainen on hirvitys. Kun ehdotettiin ryhmäkeskustelua niin olin että pitäkää ryhmänne, rinkirunkataan ongelmista, itse tykkään jättää ne taakse enkä velloa niissä. Niitä ongelmia taas on ollut syntymästä asti niin paljon että suoranainen ihme että tässä elossa vielä ollaan varsinkin aiemmilla elintavoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Lopettamiset lasketaan päätöksistä lopettaa, ajalla ei väliä… 😎
Ilmoita asiaton viesti
Olet yhtä typerä kuin kuvasi.
Ilmoita asiaton viesti
Pusipusi Antti.. sä oot niin söpö ja mukava..😘
Parhaat päivät tehdä päätös lopettaa ovat maanantait, joka kuun ensimmäinen päivä ja ylivoimaisesti paras on uudenvuodenpäivä joka muuten myös minun syntymäpäivä…😎
Ilmoita asiaton viesti
Niin olenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Itselläni on suunnitelmana lopettaa rakas harrastus syksyllä asian 30-vuotisjuhlan kunniaksi.
Säännöllisen tupakanpolton aloitin 14-15-vuotiaana. Kolme kertaa meille on syntynyt lapsi ja kolme kertaa olen lopettanut. Tauot olivat 1-4 kuukautta riippuen milloin mistäkin.
Tällä kertaa suunnittelen lopettavani tosissani.
Ratkaisevina tekijöinä jatkuva yskiminen ja rahanmeno.
30v x 10€/päivä= n. 100 000€
Ilmoita asiaton viesti
Lopetin tupakoinnin, kun tupakointi kiellettiin työpaikoilla ja ravintoloissa.
kun Kevätflunssa iski eikä tupakka maistunut kipeään kurkkuun, lopetin. Flunssan parannuttua huomasin että ”lakkoa” on helppo jatkaa. Olen jatkanut tuota aloittamaani tupakkalakkoa jo yli neljäkymmentä vuotta.
Muuten tupakoivan naisen suu ja hengitys maisttuu kamalalta!
Ilmoita asiaton viesti
Mutta miehen paremmalta?
Ilmoita asiaton viesti
Nikotiinin maku on yhtä kauhean makuista kumpaakin sukupuolta suudellessa. Suosittelen tupakoimattamia partnereita.
Oletko Antti maistanut, onko eroa maussa, kun nuolee hieman alempaa?
Ilmoita asiaton viesti
”Olen jatkanut tuota aloittamaani tupakkalakkoa jo yli neljäkymmentä vuotta.”
Tupakointikielto työpaikoilla (lukuunottamatta nimettyjä tupakointialueita) tuli joskus 90-luvun lopulla ja ravintoloissa se kiellettiin vuoden 2007 kesänä. Yllä oleva kommenttisi on siis ristiriitainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Flunssan parannuttua huomasin että ”lakkoa” on helppo jatkaa.”
Tämäkin on yksi keino.
Isoäitini oppi polttamaan saksalaisilta, joita silloin majaili Sallassa. ”Sakuilla oli aina hyvät tupakit ja paljon.”
Noin seitsemänkymppisenä hän sairasti niin kovan yskäflunssan, ettei kertakaikkiaan pystynyt polttamaan hänelle rakasta ”valkoista malporoa”.
Muutaman päivän kuluttua hän ihmeekseen huomasi, ettei tee yhtään mieli tupakkaa ja oli siitä asti tupakoimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä ainakin kahteen väliotsikkoon olisi myös voinut lisätä tuon ”voi”-sanan. Tupakan aiheuttamat haitat kun ovat perin yksilöllisiä. Määrät ja tuprutteluun kulutettujen vuosien lukema tietenkin vaikuttaa yhtä lailla. Yksilöllistä on myöskin lopettamisen helppous/vaikeus.
Itse aloin polttamaan mopoiässä ja sitä kesti reilut 10 vuotta. Määrät oli melko maltillisia, pahimmillaan saattoi mennä vajaa aski/päivä, muuten max. 10 kpl. Sitten päätin lopettaa ja se onnistui melko kivuttomasti. Jokusen kerran pummasin kavereilta sätkän, tai pari baarireissuilla, mutta itse en ostanut askiakaan yli 10 vuoteen. Työpaikkatupakointi ym. jäi kokonaan pois, ilman nikotiinilaastareita, tai purkkaa. Pari vuotta takaperin menin ja ostin pikkusikareita. Piipunkin investoin. Nyttemmin tupakointini on satunnaista ja liittyy liki aina hetkeen, jolloin rauhoitun ja hengähdän ihan yksin luonnon helmassa. Joko lähiluonnossa, tai erästelyn lomassa. Eli, omalla kohdallani tupakointi ei ole pakonomaista, vaan liittyy tiettyihin tlanteisiin. Nikotiini ei ole se ykkösjuttu, kuten osalle on.
Ja yksi tärkeä lopettamisen motivaattori taisi jäädä kirjoituksestasi pois: tupakan hinta! Tupakka-askihan (20kpl) maksaa nykyään n. 10-13€ ja sätkätoppa (30g puruja) n.11€. Lisää veronkorotuksia on tulossa. Ei ole enää halpa harrastus niiden kohdalla, jotka polttavat paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakoinnin lopettaminen ei minulle mitään vaikeuksia tuottanut. Poltin avatun rasian takassa ja siihen loppui.
Kieltämättä, varsinkin pienten hömpsyjen ohella mieli teki mutta lopetin kun lopetin.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakoinnin lopettaminen on helppoa verrattuna syömisen lopettamiseen
Ilmoita asiaton viesti
Tunnustan.. kaipaan savukkeita, vihreä LM oli nautintoni lähde. Parhaalta maistui hikisenä kahvin kera liikuntasuorituksen jälkeen ja toki vaimon kanssa peuhaamisen.
Viimeisimmän savukkeen vedin muutama vuosi sitten uudenvuodenyönä klo 00:00 ja yksi askissa jäljellä oleva lensi sytkärin kanssa lumihankeen.
Lopettamiseen vaikutti ehkä hiukan huoli terveydestä (yksi tuttuni sairastui kehkoahtaumaan) , mutta suurin syy oli hajuhaitta joka jäi leijumaan ja haisemaan vaatteisiin ja sormiin jokaisen savukkeen jälkeen.
Kavereilleni olen luvannut korkata Jim Beam ja Cordon Bleu pullot ja nauttia savukkeen viimeistään kun täytän 75, jos luoja suo, ja siihen on tosin vielä aika paljon aikaa. Ja varmaan myös sytytän kannbissätkän, oli laillista tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut onnistumisesta!
Ilmoita asiaton viesti
Olen varmaankin täysin epänormaali, mutta pakko mainita, etten ole koskaan maistanutkaan tupakkaa. Joskus on tarjottu, mutta ei ole ollut tarvis kokeilla.
Ilmoita asiaton viesti
ChatGpt:n mukaan 60% suomalaisista on joskus kokeillut tupakkaa eli 40% ei. Ja työikäisistä vain 11% polttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kessuttelu on siitä erikoinen tapa, että se pitää oikein opetella ja totutella, vai väyittääkö kukaan, että se ensimmäinen olisi maistunut hyvältä ja siitä tuli hyvä olo?
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut onnistumisesta! Mutta mitä tulee minkä tahansa päihteen lopettamiseen, niin onko ehkä niin, että eri käyttäjät koukuttuvat eri aineisiin eri tavoin..? Ja lopettamisen vaikeus on sen mukainen.
Ilmoita asiaton viesti