Ymmärrätkö: meidän kaikkien ponnistelut ovat VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ Suomen nostamiseksi velkasuosta
Valtionvelka nyt:
-
166,9mrd €
-
29,611 €/hlö
-
noin 60% BKT:stä (viime vuoden lopussa 56,3%)
Vaikka poliitikot tekisivät vakaviakin virheitä, heidän yksipuolinen syyttely ei Suomea pelasta.
Siihen tarvitaan kirjaimelliseti meitä kaikkia. Tässä on tiivistetty luettelo eri sosiaalipoliittisten menojen ja haittojen kustannuksista Suomessa:
Lastensuojelun kokonaiskustannukset (2022): Noin 1,2 miljardia euroa. Suurimmat kulut liittyvät sijaishuoltoon (esim. laitos- ja perhehoito). Kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Työttömyysturvan kokonaiskustannukset (2022): Noin 5 miljardia euroa. Kustannukset jakautuvat peruspäivärahaan, ansiopäivärahaan ja työmarkkinatukeen.
Toimeentulotuen kokonaiskustannukset (2022): Noin 800 miljoonaa euroa. Perustoimeentulotuki muodostaa suurimman osan kustannuksista, ja sitä täydentävät kunnallinen ja ehkäisevä toimeentulotuki.
Tupakoinnin aiheuttamat kustannukset: Arviolta 1,5–2 miljardia euroa vuodessa. Kustannukset koostuvat terveydenhuollon menoista, työkyvyttömyyseläkkeistä ja tuottavuuden menetyksistä.
Päihteiden käytön aiheuttamat kustannukset: Noin 2 miljardia euroa vuodessa. Sisältää alkoholista johtuvat sosiaali- ja terveysmenot, työkyvyttömyyden ja kriminaalikustannukset. Kun mukaan lasketaan myös välilliset kustannukset, kuten tuotannonmenetykset ja menetettyjen elinvuosien arvo, summa nousee jopa 4–6 miljardiin euroon vuodessa.
Poliisin kokonaiskustannukset (2022): Noin 900 miljoonaa euroa. Kulut sisältävät henkilöstö-, operaatio- ja toimintamenot sekä investoinnit.
No, on selvää, ettei mitään noista kustannuksista saada nollaan, ja että lastensuojelua ja poliisia tarvitaan aina. Mutta siitä huolimatta on yhtä selvää, että Suomen selviäminen vaatii koko kansakunnan ahkeraa, periksiantamatonta, syvästi moraalista ponnistelua.
En ymmärrä pointtiasi. Miten yksittäinen työssäkäyvä ja omillaan toimeentuleva terve kansalainen voisi listasi mukaisesti myötävaikuttaa velkaantumiseen esimerkiksi juuri tänä vuonna?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus on selvä: jatkamalla samaa rataa, maksamalla veroja, elämällä tervettä elämää eli pyrkimällä välttämään lisärasitteen tuomista ja välittämällä lähimmäisistään, jolloin heidänkin tilanteensa saattaa kohentua!
Ilmoita asiaton viesti
Ei ihminen voi vaikuttaa velkasuohon, kun päätökset tehdään maan ulkopuolella. Suomalaiset nyky-poliitikot ovat nollia.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei mielestäni ole pessimismin aika (eikä kyllä muulloinkaan) vaan taistelun aika. Jos haluamme säilyttää elinkelpoisen itsenäisen isänmaan, niin vain työllä se onnistuu. Saatat hyvin olla oikeassa monessa mielessä, mutta mitä muita vaihtoehtoja on kuin uskoa asioihin, jotka ovat uskomisen arvoisia?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sinä puhut? Heinäkuu 2023 – heinäkuu 2024 porvarihallitus otti VALTIONVELKAA 21 MILJARDIA EUROA. Heillä on lupa mennä 205 miljardiin asti tämän hallituksen aikana.
Uusi maailmanjärjestys tänne halutaan, Neuvostoliitto 2.0, great reset.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on kyllä tosiaan erittäin huolestuttava, 166 mrd nyt. Ja talouden kasvua ei noin vain taiota mistään. Pitäisi tulla muutama ”Nokia” että se näkyisi verotuloissa, mutta ei niitä vain ole oikein ilmennyt.
Jos äänestettin väärin viimeksi, kenties sitä ennen ja sitä ennen, niin milloinka sitten äänestetään oikein?
Jos mittapuuksi otetaan velan suhde BKT:hen, niin kamelin selkä katkesi ensimmäisen kerran 1992-1992, jolloin Esko Aho oli pääministeri ja Iiro Viinanen valtionvarainministeri, mutta siinä oli se lama, johon ei oltu osattu VARAUTUA.
Toisen kerran kamelinselkä katkesi 2009-2010 Vanhanen II:n aikana, jolloin Jyrki Katainen oli valtionvarainministeri. Ja siinä sitten se finanssikriisi – johon ei oltu osattu varautua, koska lisävelalla sekin hoidettiin.
Johtopäätös, ei vain näistä vaan kaikesta: Suomi ei osaa varautua YHTÄÄN mihinkään, ei lama-aikoihin, ei koronoihin (eikä oikein Venäjän politiikkaan muuta kuin vasta aivan viime tingassa Natoon menemällä).
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten, median ja oppositiopoliitikkojenkin pitäisi tosiaan hyväksyä pykälää paremmin se, että pieni kiristyksiä tulee vähän sinne ja tänne. Olisi parempi ymmärtää uudistuksia, kuin valittaa niistä kaikista maksimaalisesti. Suomi ja useimmat suomalaiset ovat niin rikkaita, että pieni vyön kiristäminen ei ole useimmille mikään kohtuuton vaatimus. Elämässä on muutakin, kuin ikuista valittamista.
Ilmoita asiaton viesti
Porvaripolitiikka vie paidankin päältäsi. Lopusta huolehtivat kapitalistit ja rikkaat, jotka myyvät kaiken sen, mitä paidan jälkeen jää.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion taloudesta eivät mitkään puolueet ole kyenneet huolehtimaan tarpeeksi hyvin, siitä velan kehitys, joka näkyy blogissa, on mielestäni täysin kiistaton esimerkki. Korkeintaam muutama hallitus vuosikymmenien aikanaa hiukan onnistunut tsemppaamaan, mutta sitten hurlumhei on taas jatkunut.
Ilmoita asiaton viesti
Pieneläkeläisenä on ihan tarpeeksi ponnistelua oman toimeentulonsa kanssa. Vieläkö pitäisi toisten aiheuttamia velkoja maksaa?
Ilmoita asiaton viesti
Blogissa korostan vain sitä, että kaikki välttäisimme aiheuttamasta turhia lisäkuluja, esim. turhia sotekuluja itse hankituilla sairauksilla. Ei sen enempää!
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit itse aiheutettujen sairauksien listasta liika lihavuuden, joka useimmiten johtuu ylensyönnistä ja sohvalla makoilusta. Tämä rasittaa kansantaloutta varmaan jo yhtä paljon kuin tupakka ja viina.
Ilmoita asiaton viesti
Olet täysin oikeassa. Se kuuluu listalle. Katson peiliin ja katson myös vaakaan.
Tutkimusten mukaan lihavuudesta johtuva vuosittainen lisäkustannus Suomelle on ainakin 5 miljardia euroa.
https://tervepaino.fi/mita-lihavuus-maksaa-suomelle/
Ilmoita asiaton viesti
Näkökulman soveltamisella kauttaaltaan,on positiivista merkitystä, jos tarkoittaa että kaikki on mukana. Tästä ei tietääkseni ole oikein lähdetty, etenkään jos ongelmia ilmenee (käytäntö).
Parasta lähestymistavassa voi olla se, että saa aikaan sen miettimistä, mitä ovat todellinen tausta ongelmallisena, kun ongelmat aina tiivistyvät herkästi.
Hyviä rinnakkaisnäkökulmia lienee paljon, ja eräs näistä on se, ja sen pohdinta, millä tavoin ongelmakohtia menee löytämisen alle.
Tarkoitan, että ilmiö jonka vuoksi duunaamme kaikenlaista ideoiden, jne …
Esim: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ukkram09/poliitikot-henkilokohtaiseen-vastuuseen-valtion-velkaannuttamisesta/ …
Voisi olla tutkailtuna tavan riippuvuuden näkökulmasta.
Jotain toistuu, ja toistuu, ja puheet enmmän tästä kertovia. Sama ääritoimia koskien, jolloin tilanne hankaloituu, vaikka extremismissä onkin puolensa, jopa laajasevelteisana. En korostaisi, etenkään laaja-sovelteisia extremismejä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon poliittikojen vastuuseen liittyen, multimiljardööri Warrem Buffet letkautti 2011 USA:n valtionvelkaan liittyen. ”Voisin lopettaa alijäämän viidessä minuutissa”, hän kertoi CNBC Becky Quickille vuonna 2011 antamassaan haastattelussa. ”Tarvitaan vain laki, joka sanoo, että aina kun alijäämä on yli 3 % bruttokansantuotteesta, kaikki istuvat kongressin jäsenet muuttuvat kelvottomiksi uudelleenvalintaan.” Varmaan jää letkautukseksi, mutta siitä huolimatta laittaa miettimään, ohjaako järjestelmä poliitikkoja kohti vastuuta ja onnistumista vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kelvottomuus on kuitenkin ollut mukana kaiken aikaa.
En usko, tuohonkaan osoitteluun. On todellisuutta kohtaan menevää populismia, ts oikomista.
Oikominen tärkeää, ts reitit, mutta päähaasteet tulee saada oman kunnioituksen, mitä ovat paneutumisen vaatimuksiltaan.
…
Jos laaja-vaikutteisia nostaa tähän … menee esim sosiologiaksi, tai jungismiksi. Tarkoitan tasoa, jolla osuutta on saada mukaan, oikaisevana.
Eräs arvelu edellisestä on minusta skepsismin sitkeä olemassolo, ja suuntaus, vaikka suuntautuja ei itseään tämän ismin alle uskaltaisi viedä.
Arveluni on, että skepsimiin on perusteluja, mutta miten sijoittaa todellisuuteen… helposti menee triggaavasti, ja isommista maaleista ohitte. Hullunkurista, eikö totta?
Sama koskee tietoa ja arvelua ihmisestä, kyseenalaistoimijana. Kristinusko iskee tähän kohtaan, jotain tavoittaen.
Millä tavoin arvelu taustata sijoitetaan… viittaan samaan kuin skepsismin yhteydessä.
Perusteita on parannukseen (jne), mutta mitä on toteutuma, ja voiko jännitteestä irtaantua miten toimin vain? Mitä ovat mahdolliset almut, nykytilanteessa.
Näissä tulisi kunnioittaa haasteita, vaikkakin vaikeus olisi epämääräisyydessä. Ethän käytä tätä kohtaa hajoituksen hyväksi.
…
Arkitasoa, ts ei avaruustieteellisty, tai politisoitu, tms: https://www.youtube.com/watch?v=_MVZxWczrTk (Emotionaalinen etäisyys ja konfliktien välttely: Puhumattomuuden kulttuurin vaikutukset perheessä)
Tarkoittaa epäsuorasti jotain esilletuomisen oikeutta, vaikka ei olisi tämänarvoisesti otettava, jonkun (tahon) tekemän suotavuus… -arvion/automaattipäättelyn puolesta.
Oleellista on kumulat ja kerääntymisen ilmiö. Analyysi menee viimein vaikeaksi, mutta tätä tarvitaan. Puhe ei tarkoita, että asioita käsitellään, tai tapahtuu vuorovaikutusta. Jne.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuuhan tuo toive yhteisestä vastuunotosta ja ponnistelusta oikealta. Meillä on kuitenkin hallitusvastuussa johtava ”verosuunnittelu”-puolue ja ”meidän ei tarvitse itse tehdä mitään”-puolue. He ovat yhdessä miettineet keneltä muulta voisi leikata, mutta ottavat 12 miljardia lisää velkaa.
Vihreät ovat tarjonneet vastuunottoa paljon valtion velkaa vakavammissa asioissa ja se näkyy hyvin kannatuksen romahtamisena. Henkilökohtaisen vastuun ottajia yhteisistä asioista löytyy ehkä 10-15% suomalaisista. Sillä porukalla ei isoja talkoita tehdä kun muut välttelevät vastuutaan minkä kykenevät.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä ei tule mieleen skepsis, vaan kepsis, ja kevyttoimiviritelmän mahdollisena, mutta irtiottavan lähtöpohjaisesti, kun puhutaan hankasta, johon on relevantisti liittää skepsismiä, ja kyseenalaisia aavisteluja.
Tästä tuli kirjoitettua oma aiheensakin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhamyllarinen/imbessillismi-kohden-mahdottomuutta-m-must-otettavaa-mahdottomasti-mm-koko-maailman-momentilla-mmm/
Tavan verbaalitasoprosessi on kuitenkin must, mutta tässä täytyy toteutua sitä valikoimaa (kytkentyneisyysehto), josta on ponkaista. Ongelmat voinee tiivistää tämän vajeeseen.
Voi toisaalta sanoa, että yhteistoimet ja tähtäykset rikkovat, jos reaalitilanne vaatii vetäytymistä, eikä YT-viritelmiä, tai tähän tähtääviä. Must. Tässä mielessä esim B-Hållström on oikeassa, ja ylipäätään siinä, että on kapseloitua (koordinaatio,…)toimintaa.
Mitä kunnon kapeloiminen tarkoittaa… sitä tosiaan vaikka käsitellään esim diktatuurin ongelmana… voisi olla osana Benkkerin koontaa. Tiedä ihan tarkasti, millä laajuudella näitä pohdiskelee (julkisesti).
Kieli ja kielen taso (ja tähän sijoittumaan syntyvät toimijat), on tosiaan helposti pseudo-siltaa/ratkaisua, mikä on toisaalta tosi tärkeää, kunhan tulee näin otetuksi. Sama koskee futurismia, mitä tähän voikin liittää. On varmasti osa johtamista, ja koordinointia, ainakin toteuneita jos ajattelee.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein tiedä, onko yhtään puoluetta, joka uskaltaa kannatuksen romahtamisen pelossa tehdä tarpeeksi monelle asialle jotain, asiasta riippumatta, koska jokaisessa asiassa on yleensä hahmotettavissa vähintään kaksi ”osapuolta”, joista toinen voittaa tai ainakkin luulee voittavansa ja toinen kärsii tai ainakin pelkää kärsivänsä. Ja kärsiviksi itsensä kokevien äänet ovat vaakalaudalla. Tulevaisuuden ihmislapset eivät pääse äänestämään asioista, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä.
Vaikka olen aika kaukana vihreästä liikkeestä ideologisesti, niin filosofisesti ajatellen hyvä, jos ovat yrittäneet tehdä tärkeäksi kokemilleen asioille jotain, ja näinhän siinä tuppaa käymään, että kannatusta menee, jos erottuu liikaa johonkin suuntaan, tai syystä tai toisesta ärsyttää äänestäjiä. Tätä ei pidä ottaa analyysinä viime vaaleista, vaan että arvostettavaa on minusta yrittää tehdä jollekin asialle jotain, koska uskoo siihen.
Siksi ehdotukseni on todellakin ”pansuomalainen”, koskien sekä kansalaisia että poliitikkoja että yrityksiä ja yhteisöjä, vaikka tämän bloggauksen teksti oli yksilöille. Yhteen tekstiin ei saa kaikkia aspekteja.
Meidän suomalaisten siis mielestäni pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, vaikka se kuulostaa täysin kliseeltä ja myös poliiittiselta mahdottomuudelta.
Puoluepainoitteinen poliittinen järjestelmä suosii riittelyä itseisarvona yhteistyön sijaan, koska riitelemällä muitten puoluiden kanssa puolue ”erottuu muista”, mutta lopputuloksena on usein poliittinen umpikuja. En tiedä miten järjestelmää voisi muuttaa niin, ettei sen hintana toisaalta vääränlainen ummehtunut konsensus.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä onkin mielenkiintoista varsinkin ahneistohallituksen jatkuvasti toitottaessa valtionvelasta…
Vuonna 1981 (vielä syvän kyykyn YYA aikaa) valtionvelka suhteessa BKT alle 10 %
Valtionvelka tänää suhteessa BKT +60 %
Ilmoita asiaton viesti
Edellisellä hallituskaudella kannatti ottaa velkaa kun korko oli negatiivinen. Meille suorastaan maksettiin siitä että otimme velkaa. Se oli viisasta politiikkaa vasemmiston mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Vertailusta kun päästäs itse asiaankin. Näitä vertailukohtia kun ei puutu (verukkeita), joita jokaisella sidotulla (aidosti).
Ilmoita asiaton viesti
Órbon hallitüs korjasi edellisen hallituksen mokan ottamalla lisävelkaa kunnon korolla 😉
Ilmoita asiaton viesti
Historian tuntemus hahmottaa 2000-luvun nykytilannetta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jairipalonen/historian-tuntemus-hahmottaa-nykytilannetta/
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuntuu,, että ongelmaksi hyvinvointivaltion rakentamisessa tuli, että siinä ei ole valtion taloustilanteen mukaista joustoa tarpeeksi, koska ketkään, varsinkaan työikäiset eivät ole valmiita tinkimään saavutuista eduista, vaan pitävät niitä ikiaikaisina ihmisoikeuksina.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kovan koittaa niin koiraskin poikii,nyt tähän sellainen koiras tarvittsisiin,näköpiirissä ei ole, ajetaan potkulaudoilla.kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti
Hengellinen herätys säästäisi miljardeja, sanoi kansanedustaja Vesa Laukkanen 90-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, ja toivon itse nimenomaan sellaista suurta hengellinen herätystä (aika suuri saisi kyllä olla), joka näkyisi käytännössä mm. työllisyyden kasvuna, kansanterveyden kohentumisena ja perheiden hyvinvoinnin kohentumisena.
Ilmoita asiaton viesti