Kuka painaisi jarrua?

(Kirjoitus on julkaistu aiemmin helmikuussa 2013)

Kuvittele itsesi istumaan täpötäyteen bussiin. Katselet muiden matkustajien tavoin ikkunasta ulos. Yhtäkkiä huomaat, että parin sadan metrin päässä tie päättyy pystysuoraan jyrkänteeseen. Päättelet, että kuski varmasti näkee jyrkänteen myös. Mutta vauhti ei hiljene. Jyrkänne tulee lähemmäs. Huudatko kuskille vai tyydytkö katsomaan ikkunasta ulos?

41 vuotta sitten Rooman Klubina tunnettu herrakerho tilasi raportin ihmiskunnan tulevaisuudennäkymistä. Jo tuolloin välkyimmille oli päivänselvää, että väestönkasvu ja rajallisten luonnonvarojen kuluttaminen johtaisivat ennen pitkää tilanteeseen, jossa talous ylittää planeetan ekologisen kantokyvyn. Raporttia on sittemmin täsmennetty monta kertaa, mutta sen perussanoma ei ole muuttunut.

25 vuotta sitten James Hansen osoitti Yhdysvaltojen edustajainhuoneelle osoittamassaan raportissa, että maapallon ilmakehä lämpenee ennennäkemätöntä vauhtia. Ihmiskunnan tuottamat kasvihuonekaasupäästöt tiedettiin syylliseksi jo tuolloin. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC perustettiin ja Kioton sopimuksessa sovittiin päästövähennyksistä. Keksittiin päästökauppa ja ilmastonsuojelu.

Kuusi vuotta sitten IPCC julkaisi neljännen arviointiraporttinsa, joka sisälsi myös ohjeita päättäjille. Lyhyesti sanottuna viesti oli, että viimeinen mahdollisuus turvata ihmiskunnan tulevaisuus oli käsillä. Päästöjä oli tarkoitus leikata kaikkialla välittömästi ja paljon.

Rooman Klubin julkaiseman Kasvun Rajat -raportin julkaisun jälkeen ihmiskunnan väkiluku on lähes kaksinkertaistunut 3,8 miljardista 7,1 miljardiin. Kun vuonna 1972 vain noin 36 prosenttia väestöstä asui kaupungeissa, on vastaava luku nyt yli 50 prosenttia. Bruttokansantuote henkeä kohden on myös kaksinkertaistunut. Hiilidioksidipäästömme ovat yli kaksinkertaistuneet.

Hansenin palopuheen jälkeen polttomoottorikäyttöisten autojen määrä maailmassa on kaksinkertaistunut. Maailman kokonaisöljyntuotanto on kasvanut noin kolmanneksella. Uusiutumattomilla energianlähteillä tuotetun energian kulutus on lähes kaksinkertaistunut.

IPCC:n neljännen raportin julkaisun jälkeen maailman lihankulutus on kasvanut yli 15 prosenttia. Lentomatkoja tehdään nyt enemmän kuin kuusi vuotta sitten. Asuntojen ja autojen koko on kasvanut. Edes kaikkein turhimpina pidetyt ja helpoimmin korvattavat kulutuksen muodot eivät ole menettäneet suosiotaan, päinvastoin.

Ilmakehän keskilämpötila tulee nousemaan 6-10 Celsiusastetta tällä vuosisadalla, eikä nousu tule pysähtymään siihen. Lämpötilan nousun seurauksena kuivuudet, myrskyt, tulvat ja merenpinnan nousu ajavat jopa miljardeja ihmisiä kodeistaan. Pakolaisvirrat tulevat olemaan valtavia. Ruoka kallistuu, olojen epävakaus lisääntyy joka puolella. Nyt syntyvä sukupolvi tulee kuluttamaan elinaikansa resurssisodissa.

41 vuotta on kulunut siitä, kun bussin ensimmäiset matkustajat näkivät tien loppuvan jyrkänteeseen. Nyt jyrkänne on enää parinkymmenen metrin päässä. Jos kuski nyt painaisi jarrut pohjaan, bussi saattaisi vielä pysähtyä ennen jyrkännettä. Ehkä.

Onkohan tällä bussilla kuljettajaa lainkaan?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu