Yhteisvastuulliset velkakirjat tulisivat Suomelle kalliiksi

Samalla kun eurokriisi pitkittyy, paine velkojen yhteisvastuuseen kasvaa. Monet johtavat poliitikot, erityisesti kriisimaista, puhuvat yhä useammin eurobondeista ratkaisuna kriisiin.

Velkojen yhteisvastuu ja kasvava talouspoliittinen federalismi ei kuitenkaan ole Suomelle etu. Pahimmassa tapauksessa se voisi johtaa siihen, että Suomi maksaisi 1-2 miljardia euroa enemmän korkoa omasta valtionvelastaan.

Suomen hallitus on pääministeri Kataisen ja valtiovarainministeri Urpilaisen johdolla suhtautunut tähän asti äärimmäisen kriittisesti yhteisiin euro-obligaatioihin, ja mielestäni tämä onkin oikea linja. Juuri nyt on äärimmäisen tärkeää pohtia kunnolla Suomen roolia erilaisissa eurokriisin ratkaisuvaihtoehdoissa. Suomen on viime aikoina ollut pakko tehdä sekä taloudellisesti että poliittisesti epämukavia päätöksiä ottaessaan osaa erilaisiin tukimekanismeihin. Samaan aikaan meillä on vastuu omista veloistamme ja talouden alijäämästä. Siksi on syytä huolellisesti punnita, missä raja Suomen osallistumiseen eurokriisin ratkaisemisessa menee.

Mikäli muut euromaat haluavat suurempaa velkojen yhteisvastuuta, Suomen pitäisi pystyä käyttämään ns. opt-out-vaihtoehtoa. Se tarkoittaisi, että Suomi pitäytyy rahaliiton perustamissopimuksessa, eikä ole valmis kasvattamaan taloudellista yhteisvastuuta.

peterostman
Kristillisdemokraatit Pedersören kunta

Peter Östman, kansanedustaja, KD:n Varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu