Kertaus valemedioista erehtyväiselle päättäjälle

Kun Jussi Halla-aho on jälleen polttanut näppinsä valemedioiden suhteen, lienee syytä kerrata, mistä valemedioissa on kyse. Tämä siksikin, että mikäli kaikki päättäjät lankeaisivat aina höpösivustojen loukkuihin vaikeina hetkinä, olisimme korviamme myöten kultavedessä. Ja siksi, että on täysin käsittämätöntä miten kansallismieliseksi itseään kutsuvat tahot aina vaan uudestaan ja uudestaan ahdistelevat suomalaisia naisia ja suomalaista tiedonvälitystä.

Valemediaksi voi kutsua sekalaista ja eritasoista kirjoa sivustoja, jotka jäljittelevät uutissivustoja ja saattavat jopa väittää olevansa lehti tai uutisia tuottava taho. Usein niiltä puuttuu päätoimittaja ja juttujen tekijätkin salaavat useimmiten henkilöllisyytensä välttääkseen vastuuta. Enimmäkseen kyse on siitä, että sisältö loisitaan verkosta, juttuja käännetään esimerkiksi ammattimedioista tai ulkolaisista valemedioista, kerätään verkosta tai epäluotettavilta tahoilta tai pahimmissa tapauksissa juttua muunnellaan tai se jopa keksitään täysin hatusta. Valemedioiden kautta Suomeen kantautuu myös vieraan vallan disinfoa.

Journalistin ohjeita ei noudateta.

Motiiveja perustaa valemedia on useita. Monilla on ollut mielessä helppo ansaitseminen, toisilla taas mielessä on poliittisen agendan, pahan olon, disinformaation tai misinformaation levittäminen. Joskus mukana on yhteiskunnan häirintä sekä lokakampanjointi. Jotkut taas haluavat, että journalismi olisi vain yhdestä näkökulmasta tarkastelua. Siksi usein valemediasivustot ovat esimerkiksi räikeän rasistisia tai niissä uskotaan salaliittoteorioihin. Keksittyjä juttuja, huuhaata ja salaliittoteorioita on helppo saada näyttämään uutisilta. Joillekin ne ovat tietysti totisinta totta, eikä päätä käännetä silloin millään todistein. Rankimmat valemediat ovat ulkomaisen tahojen tai alamaailman voimien käsikassaroita, ja tunnetusti esim. MV-lehteä käytetään kansalaisten ahdisteluun.

Kotimaiselle yleisölle suunnattuja sivustoja ovat mm.

MV-lehti

Jos MV-lehti olisi drinkki, olisi se sekoitus kossua, donbassilaista absinttia, pari pamia sekä koristeeksi tupsu Hannu Karpon karvalakista. Kukaan vastuullinen ihminen ei jaa näitä verkon Münchhauseneiden ja ääriainesten törkyjä tai suomalaisten ajojahteja. Jussi Halla-aho on itse joutunut MV:n törkykampanjan kohteeksi ja osa entisistä ryönänviskojistakin on siirtynyt herran hännystelijöihin. On siksi erikoista, että hän silti lankeaa tyypilliseen MV-ansaan – joku on tehnyt täysin hatusta vedetyn tulkinnan kuvasta, ja ammattimedia julistetaan valehtelijaksi. Miksi Halla-aho siis astui miinaan? Koska Halla-ahon hegemonia elää siitä samasta vihasta ja yksisilmäisyydestä, mistä MV-lehtikin. Turun puukotustapahtumat ovat herkistäneet hänet entisestään asettumaan rähmälleen sinne, missä hänen monomaaninen kiinnostuksensa on. Halla-aho on ennenkin on ollut paikalla, kun suomalaisiin naistoimittajiin kohdistuu ahdistelukampanja.

Poliisikuulusteluja vältellyt sivuston omistaja ja mytomaaninen sepittelijä Ilja Janitskin on perustanut MV-lehden lisäksi muitakin sivustoja, kuten Überuutiset. Tällä hetkellä Janitskin on poliisin hallussa ja sepittelee edelleen juttujaan myös Andorran medialle. MV-lehden vastaava päätoimittaja on hänen mukaansa fiktiivinen henkilö tohtori Heikki Levonen eli Leikki Hevonen.

Uutismaailma

Uutismaailma muistuttaa toimintavoiltaan osittain MV-lehteä, ja jutut tehdään omissa kammareissa netistä keräten. Kyseessä on suttuinen sivusto joka yrittää näyttää monipuoliselta, mutta sortuu MV-lehden tapaan peesaamaan lokakampanjoita ja muuta roskaa. Bisnekset eivät ilmeisesti mene kovin hyvin, sillä uutena tuotteena se on lanseerannut pornoklipit. Mitään vastuuhenkilöä ei tietysti ole.

Kansalainen

Kansalainen on ainakin päällisin puolin siistimpi versio valemediasta: sivustolla on päätoimittaja, mutta sisällön tuottamiseen saa osallistua pseudonyymi tai törkyporukka. Kiinnostus pyörii maahanmuuton ympärillä, ja julkaisun tekijöillä on käsitys että uutisten uudelleen kirjoittaminen on yhtä kuin uutisten tekeminen. Tämän myös JSN joutui vääntämään ratakiskosta. Oululaishäiriköt Junes Lokka ja Tiina Wiik toimivat mielellään Kansalaisen nimissä, joten kynnys sisällöntuottoon on todellisuudessa korkea kuin perunakuoppa. Kansalaisen kolumnisteja on mm. Geert Wilders. Uskokoon ken tahtoo.

PT-media

Pseudonyymi Paavo Tajukankaan sivusto, jonne hän kääntää juttuja Ruotsin tai Viron medioista, kuorruttaen vähän omaa Tajulisää kun kukaan ei huomaa. Sivusto on täyttä enimmäkseen silmiä kirvelevää saastaa, mutta viime aikoina on ollut myös pyrkimystä olla menemättä mukaan joka loruun. Jollainhan sitä uskottavuutta tietysti täytyy yrittää etsiä. Toisten kuvamateriaalia Paavo Tajukangas käyttää surutta, sillä monilla äärioikeistolaisilla medioilla on hämmästyttävän kommunistinen käsitys verkon materiaalin omistusoikeuksista ja tienaamismahdollisuuksista.

Nykysuomi

Nykysuomikin on lähellä äärioikeistolaisia ryhmiä. Lähteeksi kelpaa esimerkiksi Twitterin trollit ja keksityt henkilöt. Toimittajien nimiä ovat mm. ”kws” ja ”wer” ja ”sag”. Täytyy kyllä ihmetellä näitä kansallismielisiä medioita kun omaa nimeäkään ei kehdata esitellä. Tältäkin sivustolta tosin on löydettävissä vastuuhenkilö, joka myy mainostilaa.

Newsner Suomi

Halusin mainita myös yhden viraalissivuston. Newsner on ruotsalaista perua, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa kuumaa klikkitavaraa someen. Sivusto ei ole pahantahtoinen vaan pikemminkin söpöilysivusto, mutta levittää hyväuskoisille täysin tyhmää ja paikkansapitämätöntä tietoa vaikkapa kasveista tai ravinnosta, koska on kiinnostunut tienaamaan.

P.S. Tämä on blogi. Blogi ei ole journalismia vaan blogisti kirjoittaa vapaasti haluamaan näkökulmasta. Lukijani tietävät kuitenkin, että tarkistan jakamani tiedot huolellisesti.

 

 

 

PetraNyqvist

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu