Dasguptan raportti uudistaa talousajattelun maalaisjärkeväksi

Olin tietämättäni ajan hermolla syksyn blogissani jossa totesin, ettei biodiversiteetin vaalinta ole turhaa viherpiiperrystä vaan päinvastoin: se on ihan koko maailman maalaisjärkevin asia.

Ei se nimittäin kovin pieleen mennyt, sillä nyt julkaistu Britannian valtionvarainministeriön tilaama mullistava talousraportti The Economics of Biodiversity: The Dasgupta Review käytännössä totee saman asian, ja liittää lopulta luonnonvarat, luonnon tarjoamat palvelut ja elonkirjon erottamattomaksi osaksi taloutta. Raportista vastuussa on Cambridgen yliopiston maineikas emeritusprofessori ja ekonomisti Sir Partha Dasgupta.

Vielä jonkin aikaa sitten oli mahdollista käsitellä talouskasvua eristettynä omaan todellisuuteensa. Kaikki tosin tietävät jossain takaraivossaan, että ajatus loputtomasta talouskasvusta on humpuukia, sillä maailmassamme on vain rajallisesti resursseja. Ihmistoiminnan aiheuttama luontokato on pakottanut tarkastelemaan, että vauraus juontaa joka tapauksessa luonnosta, joten miksi ei kohdeltaisi luontoa pääomana?

Ajatus luonnosta varallisuutena ja palveluina tietysti kirvelee luonnonystävää, mutta ilman sitä ei voi asiaa hahmottaa. Jos pölytyksellä on hintalappu, huomaamme miten menetämme miljardeja tuhotessamme pölyttäjien elinolosuhteet. Sen sijaan jos satsaamme varoja pölyttäjien ja niiden ekosysteemien vahvistamiseen, voitamme miljardeja.

Ja pölytys on tietenkin vain yksi ekosysteemipalvelu kokonaisessa myriaadissa, mutta se on klassinen esimerkki, jonka kaikki varmasti ymmärtävät.

Dasguptan raportti toimii hyvänä pohjana talousajattelun uudistamiselle, johon Suomenkin on tartuttava hyvissä ajoin. Muuten jälkipolvet saavat kertoa herkullisia hölmöläistarinoita ihmisistä, jotka yksissä tuumin tuhosivat luontoa, kunnes jäivät puille paljaille.

Ja sitä kutsuttiin ”bisnekseksi”.

PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu