Historioitsija Teemu Keskisarjan metsäkolumni kuhisee virheitä

 

 

”Pyyhin pyllyni sellaisella demokratialla, jossa kansalaiset eivät tiedä, että puu on vessapaperin raaka-aine” kirjoitti historioitsija Teemu Keskisarja Ilta-Sanomien kolumniinsa, jossa pilkataan suomalaisten metsäosaamista. Se sai osakseen suurta suosiota, vaikka se ei perustu oikein mihinkään, ei ainakaan kovin tarkasti UPM:n kyselyyn, johon siinä viitataan.

Kolumnissa Keskisarja väittää, ettei kyselytutkimuksessa 40 prosenttia kyselyn vastaajista eli suomalaisista olisi sisäistänyt, että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.

Parin minuutin googlaus itse kyselyyn ja sen tiedotteeseen osoittaa, ettei näin ollut. Epävarmuutta puupohjaisten tuotteiden käytöstä osoitti n. 40% nuorten ikäryhmästä, jotka hekin osasivat jo heti seuraavassa osiossa vastata käyttävänsä päivittäin puupohjaisia hygieniatuotteita. Nuoria, 15-25-vuotiaita vastaajia oli kyselyssä vain 12%, joista alle puolet osoitti tuota heikkoa tietämystään, käyttääkö päivittäin vai viikoittain puupohjaisia tuotteita.

Tässä vaiheessa on täysin selvää, ettei Keskisarja ole edes vilkaissut tuloksia, joihin viittaa, vaan pöyristelee jonkinlaisten välikäsitietojen kautta.

Sitten pilkataan sitä, että lähes puolet suomalaisista uskoo valtion omistavan suurimman osan metsistä. Tulokset kertovat, että erityisesti Pohjois-Suomessa uskotaan näin, mikä ei sinänsä ole hitustakaan ihmeellistä, koska valtio todellakin omistaa paljon metsiä pohjoisessa Suomessa, ja yhteys yksityismetsien kanssa on etelää pienempää.

Sitten seuraa ympäripyöreyksiä ”aktivisteista” jotka vaativat ”sitä sun tätä” Suomen metsiin. Olen itsekin kohdannut aktivisteja, jotka ovat ulalla metsistä, niiden käytöstä, ekologiasta ja ilmiöistä, mutta he ovat tässä keskustelussa merkityksettömiä.

On ilmeistä, että osalla suomalaisista on metsäosaamisessa puutteita, ja tämän UPM esittelee tiedotteessaan täysin asiallisesti vailla Keskisarjan vääristelyjä. Kyselyt osoittavat myös, että suomalaisilla on hyvin läheinen suhde metsiin, ja että heitä kiinnostavat sekä taloudelliset että ekologiset kestävyyden aspektit.

Kolumni kun päättyy epämääräiseen uhmailuun, että EU:n ehdottama metsästrategia johtaisi johonkin mystiseen byrokratiaan, vaikka on aivan selvää, että strategiassa on pikaista hiomista. Se perustuu parhaaseen olemassa olevaan asiantuntemukseen, eikä se ole kaatamassa metsien talouskäyttöä. Se perustuu tieteeseen, eli siihen samaan mitä Keskisarjankin pitäisi edustaa.

Teemu Keskisarja on siis mahdollisesti yksi pilkkaamistaan, joilla näitä puutteita metsäosaamisessa on. Voisinkin kirjoittaa tähän lopuksi, että pyyhin pyllyni sellaisella demokratialla, jossa ei edes historioitsija tarkista kyselyiden tuloksia, vaan kirjoittelee mitä sylki suuhun tuo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+18
PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu