Mitä kuuluu pseudomedioille?

Pt-median osoite Tallinnassa näyttää tältä. Kuva: Google Maps

Uudistuneen Uuden Suomen blogialustan kunniaksi kokeilen heti uudistusten toimivuutta. Blogimerkinnässä palataan viime vuosien kuumaan aiheeseen, ns. valemedioihin tai vastamedioihin, tai pseudomedioihin kuten itse niitä kutsun. Kyseessä ovat siis uutismedioita jäljittelevät sivustot, joiden sekä toimitukseen ja sisällöntuottoon liittyy suuria epäselvyyksiä. Todellisuudessa sivustot ovat poliittisia julkaisuja, jotka ovat syntyneet erilaisista motiiveista. Ne eivät noudata journalistin ohjeita.

Pieni pseudomediakatsaus aihepiirin tunnetuimmille sivustoille osoittaa, että suurin muutos vuosien varrella on, kuinka jotkut julkaisut pyrkivät esittämään jonkinlaisen vastuuhenkilön tai päätoimittajan tai jopa fyysisen osoitteen. Eli aikaisemmat pseudomedioiden tunnusmerkistöt on pyritty hämärtämään. Mutta onko mikään muuttunut luotettavammaksi? Otetaanpa selvää.

MV-lehti siirtyi Donetskin tiedottajan Janus Putkosen haltuun Ilja Janitskinin jumittauduttua valtaviin oikeustoimiin ja sairasteluun. Eli MV-julkaisu on nyt ihan virallisesti Venäjän valtion informaatiovaikuttajien käsissä, ja sitä kutsutaan nyt UMV-mediaksi. Tyyli on vaihtunut Karpon likaisesta karvalakista siivommaksi, ja myös varastettua sisältöä sekä yksittäisten henkilöiden suoranaista uhkailua on aiempaa vähemmän. Toimituksessa on siis tiedostettu mahdollisuus joutua tekemisiin viranomaisten kanssa.

Poimintojen perusteella agendalla on edelleen mustamaalata kansallista Yleisradiota, herättää ulkomaalaisvihaa ja tuputtaa mielikuvituksellisia salaliittoteorioita. Myös tasavallan presidentti on toimituksen suuressa epäsuosiossa.

Laitonlehti? syntyi siinä vaiheessa kun Marco De Wit ajautui MV-jengistä hieman sivuun. Laitonlehti pitänee tällä hetkellä ykköspaikkaa huuruisuudessa. Aihepiirejä ovat mm. ”Polpo” ”Matut” ja ”Sossumafia”. Viime vuonna De Wit yritti saada naisia lähettämään vähäpukeisia kuviaan ”avoimen kansallismielisyyden puolesta”, jotta sivustolla voisi olla osio ”laittomille tytöille”. Nähtävästi hanke epäonnistui ja sen sijaan De Wit kirjoittaa muun muassa salaliittoteorioitaan miten sionistit johtavat maailmaa.

Kansalainen -julkaisu on vienyt vakuuttavuuden pidemmälle, ja ilmoittaa nykyään sivustolla noudattavansa journalistin ohjeita ja hyvää lehtimiestapaa. Tarkistin, onko vieläkin kolumnistina Geert Wilders, jonka puhe on käännetty julkaisun toimittajan Petri Saarelan toimesta. Siellähän se yhä on, joten siitä voi itse kukin päätellä, voiko tätä kutsua hyväksi lehtimiestavaksi.

Nykysuomi on nykyään täysin perussuomalaisten poliitikkojen käsissä. Julkaisun päätoimittaja on Petri Perta (ps). Nykysuomi kertoo olevansa 100% itsenäinen, puolueeton ja sensuroimaton verkkolehti. Mainosmyynnin erikoisin osuus on mahdollisuus kirjoittaa itse oma uutisartikkelinsa. Sellaisen voi ostaa Pertalta hintaan 300 euroa. Jos Nykysuomi kirjoittaa ”uutisartikkelin” asiakkaan puolesta, tulee hintaa 500 euroa. Mielenkiintoinen näkemys puolueettomasta journalismista!

PT-media eli ”Paavo Tajukankaan” sivusto on ilmoittanut nyt vastaavan henkilön, Henrik Ihanderin, josta ei löydy kuitenkaan internetjälkeä. Toimituksille on ilmoitettu osoitteet, joista ruotsalainen on virheellinen osoite. Katuosoitteeksi on ilmoitettu farstalainen katu, mutta paikaksi on ilmoitettu Hägersten. Virolainen osoite näyttää erikoisen, autiotalomaisen osoitteen pihaa. Talo sijaitsee Nõmmen kaupunginosassa, jossa on tunnetusti suomalaisten feikkiosoitteita.

Magneettimedia on kansallissosialismiin kallellaan oleva klassikkosivusto, joka liitettiin ennen usein kauppias Juha Kärkkäiseen. Viime blogikatsauksessa sivustolta löytyi toistakymmentä erilaista vihannesta ja hedelmää joilla voi parantaa syövän. Erittäin kummalliset terveysjutut ovat edelleen toimituksen intohimo, ja Magneettimediasta voi lukea esim. kahviperäruiskeista ja siitä, miten globaali eliitti hyötyy testosteronitason laskusta. Juttujen toimittaminen tuntuu kuitenkin tyssänneen tänä vuonna. Siihen on saattanut vaikuttaa vastarintaliikkeen laillisuusongelmat.

p.S. En ole vielä saanut artikkelikuvan kuvatekstiä toimimaan. Kuvassa on Google Mapsista haettu kuvankaappaus, joka esittää PT-median toimituksen osoitetta Tallinnassa.

 

PetraNyqvist

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu