Ratkaisuja ilmastosavottaan: Puutalon rakentaminen on hiilinielu

Eri rakennusmateriaalien valmistuksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt (Kuva: Rakennustiedon RT -ympäristöselosteet)

 

Yli kolmasosa kotimaisista kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista. Rakennusalalla on siis kiire sopeutua päästövähennyksiin samalla kuin ihmiset ovat jumittuneet keskustelemaan lihantuotannosta ja autoilusta.

Suomessa tilanne on kuitenkin parempi kuin näyttäytyy, kunhan ymmärretään millaista teknologiaa ja osaamista jo on käytettävissä rakennusten elinkaarien eri vaiheisiin. Metsäkansalle on luontevaa siirtyä mitä pikimmiten hyödyntämään uudistuvaa luonnonmateriaaliaan puuta talorakentamisessa aiempaa enemmän, sillä vanhastaan ymmärrystä maassa on ollutkin. Ruotsi, Norja, Itävalta, USA ja Kanada muun muassa ovat jo ymmärtäneet puun modernit mahdollisuudet. Suomelle se olisi vähintään yhtä omaleimaista.

Ilmastoystävällinen teknologia on jo olemassa. Kaksikerroksiset, massiivipuuelementeistä rakennetut kerrostalot tulevat jopa edullisemmaksi kuin betonirakenteiset. Sen osoittaa 124000 kerrostaloasuntoa kattava vertailu vuosina 2013-2017. Vertailun suoritti Tidskriften Betong. 

Massiivipuurakentaminen sopii toki suurempiinkin kerrostaloihin, ja on siihen kaikkein järkevin tulevaisuuden valinta. Osaamista tulisi kehittää ja viedä sitä myös ulkomaille.

Massiivipuurakentamisessa käytetään CLT (Cross Laminated Timber) rakennuslevyjä, jotka tehdään liimaamalla päällekkäin ja ristikkäin lamelli- eli puulevykerroksia. Ominaisuuksiltaan ne ovat erittäin kilpailukykyisiä ja helposti käsiteltäviä.

Jokainen rakennuksessa oleva puukuutio sitoo ainakin tonnin hiilidioksidia. Tavallinen omakotitalo sitoo puurakenteisiinsa keskimäärin 30 tonnia ilmasta peräisin olevaa hiilidioksidia. Se vastaa yhden autoilijan päästöjä kymmenen vuoden ajan.

Rakennusmateriaalivertailu (ks. kuva) kertoo olennaisen puun ylivertaisuudesta ilmastoystävällisenä rakennusmateriaalina.

Toinen vaihtoehto on tietenkin myydä alihintaan arvometsää Kiinaan selluksi.

PetraNyqvist

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu