Valepressikortit hankkineet jalkautuvat

"Toimittajaliiton" pressikortti. Kuvankaappaus somesta, henkilön tiedot peitetty blogistin toimesta.

Journalistiliittoa jäljittelevä, pseudomedioiden puuhaväen perustama ”Toimittajaliitto” on lanseerannut pressikorttinsa. Toimittajaliiton taustalla ei ole toimittajia ensinkään, vaan lähinnä äärioikeistolaisia poliittisia voimia sekä Suomesta että Venäjältä. Toimittajaliiton pressikortin haltijoihin kuuluu erilaisia pseudomedian aktivisteja, jotka ovat sotajalalla kukin mitäkin kohtaan, kohteena on mm. Loviisan kaupunki, Ylen toimittajia, tutkijoita, poliiseja, länsimielisiä ja erivärisiä Suomen kansalaisia. Kuka tahansa voi ostaa itselleen tällaisen kortin hintaan 20 euroa.

Olen saanut palautetta siitä, ettei minun pitäisi nostaa esille näin naurettavaa toimintaa, vaan jättää se omaan arvoonsa. Olen eri mieltä. Journalistiliittoa imitoiva Toimittajaliitto on riskianalyysin ja keskustelun arvoinen. Nimittäin mikäli tämännäköinen pressikortti riittää akkreditointiin, voi haastateltava löytääkin itsensä verkon vihastriimeistä, jossa kaivellaan henkilön yksityisasioita, keksitään halventavia valheita, haukutaan vaikkapa huoraksi tai maanpetturiksi, ollaan kiinnostuneita yksityishenkilöiden vauvoista ja jopa syntymättömistä vauvoista. Pseudomediatoimittajilla ei ole minkäänlaista hienotunteisuutta esim. henkirikoksen uhrien omaisia kohtaan, vaan kaikelle on voitava ilkkuen nauraa ennen kuin kalmo on edes kunnolla jäähtynyt. Kaikkea tätä on pseudomediaväeltä nähty enemmän kuin tarpeeksi, joten toiminta ei ole haastateltavalle missään tapauksessa riskitöntä.

Pseudomediaväki vetoaa sananvapauteen. Tähän liittyykin toinen suuri riski. Kun tapahtumiin ei haluta näitä jäsentelemättömällä vihalla kyllästettyjä striimaajia ja ahdistelijoita, voivat he komealta kalskahtavan nimensä turvin antaa muualle maailmaan, vaikkapa nyt Venäjälle todelliselta kuulostavan narratiivin sensuroiduista toimittajista.

Noin muuten, eihän se ole kiellettyä leikkiä toimittajaa tai uskoa vaikkapa litteään maahan. Mutta mikäli ei halua häiriköintiä tapahtumiinsa, voi olla hyvä painaa mieleensä, miltä näyttää pseudomedioiden pressikortti.

Tähän loppuun pieni klausuuli: on turha yrittää selittää, että toimittajat eivät siedä kilpailua. Minä en ole toimittaja, enkä kuvittele olevani toimittaja vaan blogisti, joka haluaa ihmisten voivan luottaa saamaansa tietoon ja tietoa välittäviin ihmisiin.

Lisäys 27.1. 2020

Panu Huuhtanen, yksi tällaisen kortin haltijoista kertoi, että kortti maksaa 50 euroa ja kriteerit sen saamiseksi ovat ”todella tiukat”. Hallituksessa kortteja myöntävät Janus Putkonen, Juha Korhonen ja Jarmo Ekman.

 

PetraNyqvist

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu