Ei yllätys, että Mark Rutte voitti vaalit Hollannissa – mitä se kertoo meille Suomessa?

Euroopan parlamentissa Keskustan kanssa samaan Renew Europe- ryhmään kuuluvan Liberaali-konservatiivipuolueen (VVD) Mark Rutte, Hollannin pääministeri, voitti vaalit neljännen kerran peräkkäin. Mitä vaalivoitto kertoo? Ehkä sen, että äänestäjät eivät välttämättä korona-ajan keskellä halua suuria muutoksia. Hollannissa vihreät kärsivät tappion, mikä viittaa siihen, ettei edes niin tärkeä asia kuin ilmastonmuutos tuo ääniä ikuisesti. Myös EU-kriittiset äärikonservatiivit kärsivät tappiota, mikä osoittanee, ettei ilmapiiri ole valmis EU-vastaisen kotirintaman syntymiselle. Sen sijaan Hollannin EU-myönteinen sosiaali-liberaali vasemmisto-keskusta (D66), joka kuuluu samaan Renew Europe-ryhmään, voimistui.

Mark Rutte on pian kautensa päättävän Saksan Angela Merkelin ja Unkarin Viktor Orbanin jälkeen EU-maissa pisimpään maataan johtanut ja kokenein ministeri tai valtion päämies, mikä on omiaan lisäämään hänen vaikutusvaltaansa EU:n neuvostossa. Rutten välitön tyyli kommunikoida vakuuttaa ja luo uskottavuutta. Tähän puoleen sain itse tutustua keskustellessani hänen kanssaan Alde (nyk. Renew Europe) pääministerien tapaamisessa Helsingissä keväällä 2019, johon osallistuin silloin eurovaaliehdokkaana. Rutte pitää euroa merkittävänä voimana Euroopalle jos yhteisvaluutan uskottavuus säilyy.

Rutten vaalivoittoa voi pitää vastapainona voimistuvalle Saksa-Ranska akselille ja katsoa puoltavan myös virtauksia voimakkaamman talouskurin ja tehokkaammin toimivan EU:n puolesta. Tämä on – ainakin toistaiseksi – Suomen etujen mukaista.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu