Saksan vaalit ovat pysyvyyden ja uudistusten kannattajien taistelu epävarmuuden keskellä

Saksan vaaleissa kyse on erityisesti ”pysyvyyden” ja ”uudistusten” kannattajien välisestä kamppailusta. Mutta koska Saksan vaalisysteemi, jonka mukaan jokaisella äänioikeutetulla on kaksi ääntä – toinen ehdokkaalle suoraan omassa vaalipiirissä ja toinen puolueelle, jolla taas on valitsemansa ehdokkaat listattuna tärkeysjärjestykseen, johon äänestäjä ei voi vaikuttaa – luo tilaa spekuloinnille ja taktikoinnille, ei äänestäjä oikein tiedä, mihin lopputulokseen annettu ääni johtaa. Gallupeiden perusteella ei siksi mielestäni voida ennustaa edes vaalien lopputulosta saati lopullista hallituskokoonpanoa.

Toisekseen, koska nyt on Saksan liittotasavallan (1949 jälkeisen ajan) historian ensimmäinen kerta, jolloin istuva kansleri ei ole vaaleissa ehdolla, Saksalaiset eivät tiedä, kuka kansleriehdokas oikeastaan parhaiten edustaa pysyvyyttä.

SDP:n Scholz on onnistunut kampanjansa aikana luomaan ehdokkaista selkeiten mielikuvan pysyvyydestä ja Merkelmäisestä jatkuvuudesta. Hänen edustamansa puolue, SDP, kuitenkin ajaa CDU:ta enemmän muutoksia, ja osittain sellaisia muutoksia, jotka eivät CDU:n kannattajia välttämättä miellytä – kuten radikaali velanotto ja veronkorotukset vihreän siirtymän taustalle.

Monelle CDU:n äänestäjälle, jota Laschet ei kampanjansa aikana ole pystynyt vakuuttamaan, on suuri kysymys tänään, äänestääkö CDU:ta ”Laschetista huolimatta”, vai ottaako riskin, ettei Scholz vaalien jälkeen käännä takkiaan.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu