Tänään suljetaan kaasuhanat Saksassa – eihän se meitä kosketa, vai koskettaako?
Kun energiakeskustelut alkoivat syksyllä 2021, Suomi saattoi seurata maakaasuriippuvaisten maiden ongelmia lähinnä sivusta. Suomen energiapaletti rakentuu pitkälti uusiutuvien energialähteiden ja ydinvoiman varaan maakaasun kattaessa energiatarpeestamme ainoastaan noin 5 %.
Vaikka olemme energian suhteen yksi Euroopan parhaimmassa asemassa olevista maista, alkaa kaasuongelman laajuus ja vaikutusten kauaskantoisuus kuitenkin näkyä myös Suomessa. Onhan Saksa Suomen merkittävin kauppakumppani.
Gazprom katkaisee tänään 11.7. Nordtream1-putkea myöten kulkevat kaasutoimitukset kahdeksi viikoksi vuosittaisten huoltotöiden johdosta. Yleisesti arvellaan kuitenkin, että ”huoltotöitä” täytyy jatkaa pidempään, eivätkä hanat todennäköisesti aukea enää lainkaan. Tähänkin ollaan varautumassa, mutta hinnasta tulee korkea.
Juhannuksen alusviikolla Saksassa käynnistyi kaasuenergian kolmivaiheisen hätäsuunnitelman toinen vaihe, jolloin kaasuntoimittajat saivat valtuudet siirtää nousevia kustannuksia loppukuluttajille. Kuluttajille on tiedossa vähintään 2.000 € lisäkustannukset, jotka tilanteen vakavuudesta riippuen tullevat reippaastikin nousemaan. Kyse ei kuitenkaan vielä ole varsinaisesta markkinasäännöstelystä, johon liittovaltion verkkovirastolle annetaan toimivaltuudet vasta kolmannessa, nk. hätätilavaiheessa. Nyt yrityksiä ja kotitalouksia kehotetaan vapaaehtoisiin energian säästötoimiin, kuten käyttämään suihkussa lämmintä vettä vain kahtena päivänä viikossa, mutta siitä voidaan lähteä, että pakolliseenkin säännöstelyyn joudutaan ennen pitkää turvautumaan.
Varautumisesta huolimatta tilannetta voi kuvata kriittiseksi, sillä Saksan talous on riippuvainen nimenomaan Venäjän kaasutoimituksista. Lähes puolet Saksan kotitalouksista (19,2 mijoonaa asuntoa) lämpiää kaasulla. Vaikka Saksan maakaasuvarannot ovat USA:n, Venäjän ja Ukrainan jälkeen maailman suurimmat, riittäisivät ne täysinäkin vain kahden ja puolen kuukauden ajaksi ilman venäläisen kaasun toimituksia.
Kokonaistilannetta Saksan kannalta hankaloittaa myös EU:n kaasuenergia-asetus, joka velvoittaa jäsenvaltioita niukkuustilanteessa solidaarisuuteen. Saksan tulee sen mukaan auttaa turvaamaan kaasun saanti myös Belgiassa, Tsekkissä, Tanskassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Alankomaissa, Slovakiassa ja Ruotsissa.
Saksan energiahätätilalainsäädäntö takaa kaasutoimitukset tietyille kuluttajaryhmille kuten kotitaloudet, sairaalat, ja kotitalouksille lämpöä toimittavat kaasuvoimalaitokset mahdollisuuksien mukaan säännöstelyistä huolimatta.
Koska maakaasuenergiaa ei ole riittävästi kaikille tarvitsijoille, käydään Saksassa tällä hetkellä kiihtynyttä keskustelua nk. energia-triaasista (”Triage”). Triage-termi kuuluu alun perin lääketieteeseen ja sillä tarkoitetaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointia silloin kun akuuttihoitoa ei resurssien puutteen vuoksi voida tarjota kaikille. Taistelu- ja katastrofitilanteissa termillä viitataan myös ”eloonjäävien maksimointiin”, mistä syystä sen käyttäminen energiakriisin yhteydessä kuvastaa myös tulevien poliittisten päätösten vaikeutta.
Jos esim. Saksassa noin 40.000 ja maailmanlaajuisesti yli 100.000 ihmistä työllistävä kemianteollisuuden yhtiö BASF joutuu keskeyttämään toimintaansa ja lomauttamaan työntekijöitä, kärsivät siitä paitsi lomautettujen työntekijöiden perheet myös kaikki, jotka tarvitsevat yrityksen tuotteita – kuten maanviljelijät lannoitteita tai moni teollisuuden ala, kuten paperi-, lääke-, ja tekstiiliteollisuus, kemikaaleja. Myös rakennus-, ja autoteollisuus käyttää tuotteita, joiden valmistukseen tarvitaan maakaasua. Edes elintarviketeollisuus tai sairaalatarvikkeet eivät jää vaikutuksitta. Teollisuuden seisokit aiheuttavat kerrannaisvaikutuksia ja ruokkivat talouden kierrettä alaspäin. Kun Euroopan vetomoottori, Saksa, alkaa yskiä, heijastuvat vaikutukset väistämättä muihinkin maihin.
Kenelle siis maakaasua toimitetaan ja kenelle ei? Riittävätkö rahkeet eurooppalaiseen solidaarisuuteen, jos samaan aikaan kotimaassa joudutaan sulkemaan teollisuuslaitoksia ja lomauttamaan kymmeniä tuhansia työntekijöitä?
Kauanko Saksassa ja koko Euroopassa yhteiskuntarauha säilyy, kun energiasta on pula ja kuluttajahinnat samanaikaisesti nousevat pilviin.
Todennäköisesti osa Putinin strategiaa onkin yhteiskuntarauhan ja EU:n yhtenäisyyden horjuttaminen. Oliko 2021 syksynä alkanut energian hintojen nousu sattumaa? Ainakin amerikkalainen kenraali Ben Hodges, joka on myös yksi vuosi sitten ilmestyneen Euroopan sotilaallista tulevaisuutta koskevan kirjan ”Future war and the defence of Europe” kirjoittajista, varoitti jo vuonna 2015 Venäjän varustautuvan noin 5-6 vuoden kuluttua alkavaan sotaan.
Mediassa näkee harmillisen vähän mainittavan sitä, että maakaasu on Saksassa hyvin monenlaisten välituotteiden raaka-aine, ja siksi sen puutos aiheuttaa suuria ongelmia laajemmallekin yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään.
Mitä tulee NS1:n tapaukseen, niin Kanadassa karanteeniin joutunut turbiini on pelkkä tekosyy toimitusten vähentämiseen ko. putken kautta. Turbiinin asennuspaikassa niitä on nimittäin kaikkiaan 8 kpl, joista 6 on aina ajossa ja kaksi varalla. Lisäksi Venäjä voisi halutessaan toimittaa koko NS1:n määrät Valko-Venäjän ja Ukrainan läpi kulkevien putkistojen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään suljetaan kaasuhanat Saksassa – eihän se meitä kosketa, vai koskettaako?
Ei, koska biokaasua on mahdollista saada, biojätteistä. Direktiiviä matkaan, joka estää käytännössä biojätteiden päätymisen muualle… ja asiaa (kaasumaisesti jopa) sitä myöten hoidossa.
***
Kannattaa tosiaan pitää auki se vinkkeli, jota vasten erilaiset säädökset, saattavat avautua paremmin näkösälle, ja muutenkin.
Olisi toisaalta hyvä odottaa, ettei taloudenmukaista järjestelyä, olisi nähtävissä arjessa. Hyvin mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
biokaasun käyttömäärä on suomessa aika mitätön, ainoa merkittävä olisi lie turpeesta tehtävä bioenergia joka edellyttäisi turpeen statuksen muuttamisen ruotsin tapaan hitaasti uudistuvaksi. Vuosien projekti vaikka tahtoa toteuttamiseen olisikin niin energian tuottaminen on vuosien päässä.
Maatilojen lietteestä saisi kaasua mutta se edellyttäisi kalliita investointeja joita kannattavuuskriisissä olevat maatilat eivät pysty ilman merkittäviä tukia tekemään. Vuosien ja satojen miljoonien projekti ennenkuin tuottaa energiaa mitenkään merkittävästi.
Energianpuute ja hinnan räjähdysmäinen nousu lie todellisuutta jo ensitalvelle.
Omalla kohdallani omakotitaloasujalle sähkö-ja polttoainelasku on nykyhinnoilla noin kahden viikon käteen jäävän tilin kokoinen, talolainan lyhennys vie sitten kolmannen viikon palkan..
Ruokalasku on merkittävästi pienempi kuukaudelle kuin polttoainelasku..
Ensi talvena luultavasti asun vain kahta huonetta talossa, pesuhuonetta jossa wc ja suihku sekä apukeittiötä. Nämä huoneet lämpenevät puulla leivinuunin kautta, loput 120 neliötä +10c..
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä oli esimerkki, viittaus yleisempään.
Voisin viitata sillä esim maatalouden alasajoon, EUn toimittamana. Tukia ja porkkanaa, ja saadaan säätely ja järjestys, jostain paremmalta suunnalta.
Yhteiskuntien valtakuvioita, kannattaa tarkastella natsisaksan tapahtumien vinkkelistä. On Hitleriä, ja Göbbelsiä.
https://areena.yle.fi/1-50754151
Säätely niin hyvää kuin se voikin olla, tulisi arvioida siitä vinkkelistä, millä tavoin jakaa käytännön valtaa, ja elämisen mahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on todella ryssinyt idioottimaisesti panemalla vihreässä hulluudessaan hirttosilmukan kaulaansa ja odottaa koska ”puskavenäläinen”potkaisee tuolin alta sitoutuessaan venäjän putkikaasuun.Eipä siinä paljon auta ”hullunmyllytkään” kun tulee tyven.Ainut konsti on pyrkiä palauttamaan ydinvoimaa ainakin pitkässä juoksussa.Nyt kaikki kivihiilivoimat koko euroopassa kovaan käyttöön.Saksa hulluudesta mekin todella kärsimme ensi talvena.Tähän liittyen Ukrainaa pitää tukea kaikin voimin,koska se sotii meidänkin puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreille voi antaa periksi… kunnes ei tarvitse.
Vasemmistolle voi antaa periksi… kunnes ei enää tarvitse.
Maataloutta voi saattaa tuen piiriin ja tukea… kunnes ei enää tarvitse.
Jne.
Voiko nämä olla syntymättä muun kuin talouden kautta?
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hetkinen käsitykseni on, että Saksa ei ryhdy uudelleen käyttämään ydinvoimaa. Siellä on vielä kaksi laitosta käynnissä – tämän vuoden loppuun. Hallituspuolueista FDP on ajanut niiden käyttöajan pidennystä, mutta se ei mene läpi (demarit ja vihreät vastustavat). Syyksi sanotaan, ettei uutta ydinpolttoainetta enää ehditä hankkimaan. Ovat ottaneet uudelleen käyttöön kivihiiltä, mikä nopeuttaa ilmastonmuutosta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei oteta järkeä käyttöön tulos on karmee,eiköhän ilmastohysteerikot saaneet riittävästi aikaan Euroopan tuhoutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaikuta ilmaston muuttumiseen yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on toiminut erittäin vastuuttomasti ja typerästi:
1. Ajanut ja ajaa alas ydinvoimaa;
2. Antautunut energiariippuvuuteen imperialistisesta roistovaltiosta Venäjästä;
3. Rakentanut haitallista sattumavoimaa tuulivoima;
4. Rakentanut haitallista sattumavoimaa aurinkovoima.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttas siltä, että Euroopan maassa tehty se, mitä kerrottu Bushin toimista.
Tässä eräs näkemys: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/suomessa-ei-ymmarreta-etta-liittyminen-natoon-tukee-putinin-sotapolitiikkaa/#comment-3702015
Näissä on tärkeää minusta se, millä tavoin keissit ovat osa yleistä tilannetta.
Suomen romutus on ollut paljon kehitysmaiden tapaista. Suomesta voidaan ajoittain kertoa positiivisesti, tai sopivia uutisia.
Yleisempi trendi on hankala. Tätä on voitu odottaa, eivätkä nämä ole syntyneet itsestään.
Ilmoita asiaton viesti
Lähes puolet uraanin rikastamiskapasiteetita löytyy Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti
Uraania, rikastuskapasiteettia ja polttoainesauvojen valmistuskykyä on Venäjän ulkopuolella tarpeeksi ja saadaan tarvittaessa lisää. Venäjältä ei ole pakko ostaa yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Mutti Angela Merkel ajoi maansa aivan liian suureen energiariippuvuuteen Venäjästä, eikä vastaa enää mistään.
Saksa joutuu pakon edessä käynnistämään uudelleen vasta taannoin sulkemansa ydinvoimalat. Nyt Saksa vain lisää likaisen kihiilen polttamista.
Saksan vihreä utopia tuli tiensä päähän umpikujaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksan vihreä utopia tuli tiensä päähän.” = Energiewende:n Stalingrad.
Ilmoita asiaton viesti
Kuviohan menee näin . Kun 100 milj lämmittänyt kaasul tarpeensa. Niin kun poikkastaan kaasu . Näissä maissa sit vaihtoehtoiset energia muodot ampuu katosta läpi.
Suomesta pakotetaan siirtää sähköä heille jne.
Ja kun Suomi on niin enerkia oma varanen niin meille ei tulevista tuhansien miljardien eurojen tukipaketeista tartte antaa mittään.
Ja lopputulema saksalaisten lääketeollisuuden, autoteollisuuden, jne tuotteiten hinnat ampuu katosta läpi myös Suomessa.
Nyt ei ole oikea aika romuttaa autoi jne.
Enerkia ja ruoka omavaraisuutta yksilö tasol voi yrittää parantaa ..
Ilmoita asiaton viesti
Ei pitäisi sotia käyttäen keinoja, jotka koskevat itseen enemmän kuin viholliseen.
Fortumin ja Uniperin tilanne ei aiheudu Venäjän aloittamasta sodasta Ukrainassa. Ahdingon syynä ovat EU:n taloussota Venäjää vastaan sekä toissijaisesti Saksan muuttunut lainsäädäntö.
EU ja Germania – siinä Suomen hyvinvoinnin vakavimmat uhkatekijät tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Putin hulluudessaan on syyllinen tähän mutta kyllä euvostoliitto ja Saksa ovat ryssineet perusteellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä kiristää maakaasutoimituksillaan koko ajan.
Kriisin aloitti yksinomaan Venäjä hyökkäyksellään Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi pohtii Venäjän hybridivaikuttamista etukäteen toisin kuin EU aloittaessaan energiasodan.
Venäjän on helpompi sulkea kaasuhana kuin lähettää ihmismääriä Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Saksalaiset syöttivät itse Putinin lapaan tekemällä päätöksen sulkea ydinvoimalansa.
Tämän nerokkaan oivalluksen jälkeen siitä saa kärsiä koko Eurooppa ja turha syytellä Putinia, että on käyttänyt tilanteen täysin härskisti hyväkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kyllähän Saksan johtajuudessa on ollut nähtävissä melkoista huojuntaa milloin maahanmuuttopolitiikassa, ydinenergiapolitiikassa, Energiewendessä, ulko- , turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ja nyt viimeksi Ukrainan sodan politiikassa.
Eipä ole ollut Saksasta selkeäksi EU:n johtajuuden vetovastuulliseksi, ei Saksalla ole mitään selkeää EU:n kokonaisstrategiaa. Eikä Merkelistä ja seuraajastaan Scholzista ole löytynyt jämäkkää johtajuutta EU:n yhdistämiseksi ja vahvistamiseksi .
Miksi muuten Saksan pitäisikään olla mikään EU-johtajuuden vetäjä, vaikka onkin EU:n suurin valtio ? Ketkä muuten ovat olleet takaamassa eteläisen Euroopan valtioita jotka ovat korviaan myöten veloissaan Saksan ja Ranskan pankeille ?
Verratkaapa muuten Suomen tasavallan presidentin toimintaa Merkelin, Scholzin ja Macronin suhteissa Putiniin.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin ”energia-aseessa” lukee Made in EU
On nyt vaikeaa, Saksa kärsii, Suomi kärsii. Eihän tämän näin pitänyt mennä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla on hyvä katsaus Venäjän pelaamasta kaasupelistä: https://carnegieendowment.org/eurasiainsight/87445
Ilmoita asiaton viesti
Maksamme jo nyt kovaa hintaa Saksan energiewendestä ja sen Venäjä riippuvuudesta. Se näkyy 10 kertaa pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampina sähkön hintoina.
Ilmoita asiaton viesti
Onnistuukop Tytti Tuppurainen onnistuu kääntämään Saksan omien päätöstensä maksajaksi (kaasun kattohinta)?
– se olisi suursuoritus!
Silloin hänessä on presidenttiainesta.
Tytti Tuppurainen lähtee altavastaajana. Ja panoksena on ”neljäsosa” Suomen valtion vuotuisesta budjetista.
Germaanit ovat aina olleet taitavia maksattamaan muita. Suomi taas on ollut antelias lompakkonsa avaaja.
Ilmoita asiaton viesti