Erolapselle vuoroasuminen on paras vaihtoehto

Lasten oikeudet -yhdistys kävi tammikuussa oikeusministeriössä esittelemässä toivomaansa lakiuudistusta, jolla taataan erolapselle lähtökohtainen oikeus vuoroasumiseen molempien vanhempiensa luona.
On tärkeää, että laki vuoroasumisesta saadaan. Se muuttaa asenneilmapiiriä ja toivottavasti kannustaa tuomareita määräämään huoltajuuskiistoissa vuoroasumisen lapsen edun mukaisena. Huolestuttavaa on, että Kelan kyselytutkimuksen mukaan 62 prosenttia äidin luona asuvista erolapsista näkee isänsä enintään neljänä yönä kuukaudessa ja 29 prosenttia harvemmin kuin yhtenä yönä. 10 prosenttia erolapsista menettää kokonaan yhteyden isäänsä.

Tiedetään, että lapsen epätasainen luonaoloaika altistaa sekä lapsen että vanhemman mielenterveyden häiriöille sekä vallan väärinkäytölle eli lapsen vieraannuttamiselle toisesta vanhemmasta. 70,3 prosenttia äideistä ja 37,4 prosenttia isistä hakee erossa yksinhuoltajuutta, koska niitä määrätään edelleen. Huoltajuus oikeudenkäynneissä vuoroasumisen määrääminen ei ole yleistä. Siihen toivomme pikaista lakimuutosta.

Yhdistyksemme korostaa, että YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa. Tarkoitus oli tällä oikeusministeriökäynnillä selvittää ovatko laajat kansainväliset vuoroasumistatutkimukset oikeusministeriölle tuttuja? Halusimme myös selvittää mitä toimia oikeusministeriö on valmis tekemään, jotta Suomi lunastaa paikkansa tasa-arvon edelläkävijänä myös vanhemmuudessa.

Yhdistyksemme pitää hallitusohjelman tavoitteita vuosille 2023-2026 hyvinä. Ohjelmaan on kirjattu muun muassa vanhemmuuden tasa-arvon edistäminen, pitkittyneiden huoltajuusriitojen ja lapsen vieraannuttamisen ehkäisy.

Petri Kolmonen
Lasten oikeudet ry
puheenjohtaja
Petri Kolmonen
Perussuomalaiset Nurmijärvi
Ehdolla aluevaaleissa

Lasten oikeudet ry puheenjohtaja, Keski-uudenmaan HVA varavaltuutettu, Nurmijärven kunnan varavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu