Erolapselle vuoroasuminen on paras vaihtoehto
Lasten oikeudet -yhdistys kävi tammikuussa oikeusministeriössä esittelemässä toivomaansa lakiuudistusta, jolla taataan erolapselle lähtökohtainen oikeus vuoroasumiseen molempien vanhempiensa luona.
On tärkeää, että laki vuoroasumisesta saadaan. Se muuttaa asenneilmapiiriä ja toivottavasti kannustaa tuomareita määräämään huoltajuuskiistoissa vuoroasumisen lapsen edun mukaisena. Huolestuttavaa on, että Kelan kyselytutkimuksen mukaan 62 prosenttia äidin luona asuvista erolapsista näkee isänsä enintään neljänä yönä kuukaudessa ja 29 prosenttia harvemmin kuin yhtenä yönä. 10 prosenttia erolapsista menettää kokonaan yhteyden isäänsä.
Tiedetään, että lapsen epätasainen luonaoloaika altistaa sekä lapsen että vanhemman mielenterveyden häiriöille sekä vallan väärinkäytölle eli lapsen vieraannuttamiselle toisesta vanhemmasta. 70,3 prosenttia äideistä ja 37,4 prosenttia isistä hakee erossa yksinhuoltajuutta, koska niitä määrätään edelleen. Huoltajuus oikeudenkäynneissä vuoroasumisen määrääminen ei ole yleistä. Siihen toivomme pikaista lakimuutosta.
Yhdistyksemme korostaa, että YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa. Tarkoitus oli tällä oikeusministeriökäynnillä selvittää ovatko laajat kansainväliset vuoroasumistatutkimukset oikeusministeriölle tuttuja? Halusimme myös selvittää mitä toimia oikeusministeriö on valmis tekemään, jotta Suomi lunastaa paikkansa tasa-arvon edelläkävijänä myös vanhemmuudessa.
Yhdistyksemme pitää hallitusohjelman tavoitteita vuosille 2023-2026 hyvinä. Ohjelmaan on kirjattu muun muassa vanhemmuuden tasa-arvon edistäminen, pitkittyneiden huoltajuusriitojen ja lapsen vieraannuttamisen ehkäisy.
Petri Kolmonen
Lasten oikeudet ry
puheenjohtaja
Lapselle on parasta, ettei hänestä tule erolapsi. Se tarkoittaa, että ns aikuiset eivät hanki lapsia, kun ovat itse vielä keskenkasvuisia ja kykenemättömiä perhe-elämään eli tuijottavat vain omaan napaansa ja juoksevat vaihtelevien halujensa sekä tunteidensa perässä toistaen virheensä uusissa ”liitoissa”.
Ilmoita asiaton viesti
Näin toki olisi ideaalista, mutta ikävä kyllä se ei ole realismia aivan kuten elämässä yleensäkin, jotain yllättävää ja ennakoimatonta voi tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään ei muka voida tehdä sille, että puolet liitoista päätyy eroon. Näin käy liian usein lasten ollessa pieniä.
Asiaan auttaa se, ettei parisuhdetta voi rekisteröidä ennen pidempää yhteisasumista.
Samalla tulisi luopua liiton ulkopuolella syntyneiden lasten elatusvelvollisuudesta.
Näin luodaan turvaton ympäristö, jossa naiset eivät hankkiudu äideiksi ennen aikojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on kyllä jotain ideaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näkemykseni on hyvin fasistinen, mutta kyll jotain kovempia keinoja tarvitaan, että vanhemmiksi ei vain ajauduta, sitten kypsytä ja erota.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yksi keskeinen peruste muuttaa lakia, joka vaikuttaa myös viranomaisten asenteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Viranomaisten puuttuminen lasten huoltajuuteen onkin tarpeetonta, jos vanhemmat sopivat asiat keskenään sovussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä lakimuutos vauhdittaa myös kahden kodin malliin siirtymistä sekä lapseen kohdistuvien tukien jakamista kahteen kotiin kuten Ruotsissa ja Norjassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsenetu kirjataan lakiin kuten esim. Floridassa.
”Ellei tässä osassa toisin määrätä tai osapuolten kesken toisin sovita, on kumoamiskelpoinen olettama, että alaikäisen lapsen tasa-arvoinen luonapitoaika on lapsen parhaaksi. Tämän oletuksen kumoamiseksi osapuolen on osoitettava todistusaineiston enemmistöllä, että tasa-arvoinen luonapitoaika ei ole lapsen parhaaksi. Poikkeuksena oikeuden hyväksymä osapuolten välinen sopimus, jolloin oikeuden on arvioitava kaikki alakohdassa (3) esitetyt tekijät ja tehtävä erityisiä kirjallisia tosiseikkojen havaintoja, kun luonapitoaikasuunnitelmaa luodaan tai muutetaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mitä sanovat vuoroasumisen asiantuntijat?
”Olen aina menossa jonnekkin,” – voi kunpa muistaisin kuinka yksi vanhempien heittopussina elämistä kuvaava lapsi valaisi omaa ja kohtalo-toveriensa asemaa. On raastavaa, ettei koskaan ole kotona.
Hei tämän ymmärtää hyvin yksinkertaisella tavalla, samaistumalla! Mutta jonkin kompromissi toisen vanhemman luona-olon estämiseen tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Prof. Linda Nielsen on koostanut 60 englanninkielistä vuoroasumistutkimusta
Tutkimuksista 54/60 vuoroasuvilla lapsilla kaikilla mittareilla mitattuna paras lopputulos.
Phd. Malin Bergström (Karoliinan instituutti, Tukholma) on tutkinut kokonaisia ikäluokkia 172.000 lasta, 12 ja 15 vuotiaita.
Kaikilla mittareilla mitattuna vuoroasuvat lapset voivat parhaiten heti ydinperheen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoroasumisen haitat ovat työssäni läsnä joka päivä. Eli koulussa tuosta järjestelystä on useimmiten vain haittaa, kun eri osoitteissa asuvilla vanhemmilla on aivan eri periaatteet koskien elämistä, olemista, ruokailua, nukkumista ja koulutehtävien tekoa. On melkoisesti nuoria, joilla joka toinen viikko menee heikommin, kun toinen huoltaja antaa nuoren elää rajoituksitta ja toinen sitten puolestaan asettaa rajat.
En siis kannata järjestelyä lainkaan, vaikka tiedän, että olisi hyvin tärkeää, että molemmat huoltajat olisivat mukana nuoren arjessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotakin asiaa on tutkittu. Kahdessa kodissa voi olla eri säännöt ja yhteistyötä vanhempien välillä ei tarvita. Eikö sinulle merkitse se mitään, että lapset ovat tasapainoisempia ja mieleltään hyvinvoivia? Käytännönasiat pitää saada tukemaan parasta ratkaisua, ei toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Siis mitä selität? Yhteistyötäkö ei vanhempien välillä mielestäsi siis tarvita ja kodin säännöt lasta koskien voivat olla aivan erilaiset?
Ilmoita asiaton viesti
Kerron mitä tutkimukset sanoo.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro vaan, mutta tuollainen tutkimus on täysin huuhaata. Mitä enemmän kahden kodin kasvatusperiaatteet poikkeavat toisistaan, sitä enemmän lapsi tai nuori on hukassa. Esimerkiksi jos toinen huoltaja antaa pelata yökaudet, vetää energiajuomaa eikä välitä kotiintuloajoista ja toinen laittaa tiukat rajat, niin sekö tuo kokonaisuudessa hyvän lopputuleman? Tai toinen huoltaja valvoo, että läksyt tehdään ja kokeisiin valmistaudutaan ja toinen ei pidä koulua arvossa eikä kanna huolta koulunkäynnistä. Tuollaisia huoltajia löytyy ja silloin vuoroasuminen tuhoaa nuoren koulunkäynnin varsin perusteellisesti sekä ikävä kyllä myös vaikuttaa käyttäytymisen ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki lapsen laiminlyönti on haitallista. Laajat tutkimukset eivät ole huhaata vaan niiden vähättelijät.
Ilmoita asiaton viesti
Laiminlyönti on lastensuojelun asia, asutaan sitten millä tavalla tahansa, mutta huoltajien täysin vastakkaiset kasvatusperiaatteet eivät sitä normaalisti ole, vaikka ovat haitallisia lapselle ja nuorelle. Ja ajatus, ettei erovanhempien tarvitse tehdä mitään yhteistyötä oman lapsensa asioiden järjestämiseksi tai ylipäätään olla minkäänlaisissa väleissä on arkijärjenkin mukaan älytön. Se myös implisiittisesti antaa antaa luvan isälle tai äidille mollata toista vanhempaa lapsen/nuoren kuullen, mikä sekään ei nyt normaalisti ennusta mitään hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorovanhemmuus voi toimia, jos molemmat vanhemmat asuvat samalla alueella, jolloin esimerkiksi koulunkäynti ei tule lapsille matkojen takia liian raskaaksi.
Itse olisin huolissani enemmän köyhien etävanhempien asemasta, kun elatusmaksuja peritään jo melko pienistäkin tuloista ja se on yksi lapsiperheköyhyyden muoto.
Ilmoita asiaton viesti