Mitä pahaa erolapset ovat tehneet

Mitä pahaa erolapset ovat tehneet?

Mitä pahaa erolapset ovat tehneet, kun viranomaiset sivuuttavat lapsen oikeudet, perustuslain yhdenvertaisuuden, Euroopan neuvoston suosituksen, Istanbulin sopimuksen perheväkivallasta, laajan tutkimustiedon vuoroasumisen hyödyistä ja hyvät kokemukset maista, joissa on lähtökohtainen vuoroasumislaki?

 

Tänäkin päivänä viranomaiset syyllistyvät lapsen vieraannuttamiseen toisesta vanhemmasta ilman näyttöä vanhemman kyvyttömyydestä olla hyvä vanhempi lapselle. Aivan kuten tunnettu kansainvälinen vuoroasumistutkija Phd. Malin Bergström totesi haastattelussamme, että Suomessa keskustelu on samanlaista, kuin Ruotsissa 15 vuotta sitten. Suomessa on vallalla vanhakantaista ajattelua, joka on jo kauan aikaa sitten kumottu kansainvälisellä tutkimuksella (vuoroasumisen myytit). Esimerkiksi vanhempien ei tarvitse tehdä yhteistyötä tai tulla toimeen keskenään tai riitaisten vanhempien lapset hyötyvät eniten vuoroasumisesta, koska se lisää emotionaalista turvallisuudentunnetta molempiin vanhempiin (prof. William Fabricius, 2012). Pohjoismaiseen yhteishuoltajuuskyselyymme vastasi 3500 isää, joista 81% on menettänyt joko kokonaan tai osittain luottamuksen viranomaisiin. Iseistä 95% oli kokenut sukupuolisyrjintää. Isät kaipasivat eniten laillisia oikeuksia omaan lapseen. 

 

Vietämme kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää 25.4, jotta vakava henkinen väkivalta lapseen ja vanhempaan saisi huomiota. On arvioitu, että lapsen vieraannuttajista noin 60%:lla on persoonallisuushäiriö.  Vieraannuttamista esiintyy noin 10 %:ssa kaikista eroista ja 20-27 %:ssa pitkittyneistä huoltoriidoista (Duodecim, 2018). Persoonallisuushäiriö voi liittyä myös narsismiin, jota ei haluta nähdä viranomaisten toimesta. Liian usein erolapsi päätyykin narsistin kahleisiin huonoin seurauksin ja huoltajuusriita pitkittyy, kun toinen vanhemmista joutuu taistelemaan lapsen oikeudesta molempiin vanhempiinsa. 

 

Lapsenhuoltolain lähtökohtana pidettiin tärkeänä, että lapsen lähihuoltajuus määrättäisiin sovinnollisemmalle vanhemmalle, joka kykenisi ylläpitämään hyvää suhdetta myös toiseen vanhempaan. Näin ei kuitenkaan usein tapahdu vaan vieraannuttaja vie voiton mustamaalaamalla toista vanhempaa ja uhriutumalla syytöksillä, joihin ei löydy näyttöä. 

 

Iltalehdessä oli 20.4.2024 sosiaalipsykologi Janne Viljamaan kirjoitus “Narsistin hovi”, jossa hän hyvin kuvailee narsistille tyypillistä persoonallisuutta ja käytösmalleja. “Narsistilla on kahdet kasvot. Hän on miellyttävä, hurmaava ja mukava niille, joista on hänelle hyötyä. Tyly ja hyytävän ilkeä niille, joista ei ole. Mutta yksin hän ei kuitenkaan pärjää, ja siksi hän kerää ympärilleen hovin. Narsistin hovinarriksi voi olla jopa tunkua eivätkä kaikki edes tiedosta olevansa osa narsistin hovia”. Narsistinen henkilö etsii hoviin henkilöitä, jotka uskovat hänen valheita, uhriutumista ja syytöksiä toisesta vanhemmasta. Usein hoviin päätyy vanhemman uusi kumppani, koska hän ei halua vaarantaa suhdettaan kumppaniin. Näitä henkilöitä voi myös kutsua hyödyllisiksi idiooteiksi, jotka eivät ymmärrä mihin ovat ryhtyneet. Jos narsistilla on sadistisia piirteitä hän pyrkii myös murtamaan henkisesti uhrinsa. Tässä pelissä narsisti ei usein huomaa tai välitä lapsen kärsimyksestä. 

 

Narsistista pääsee eroon vain kääntämällä selkänsä ja lopettamalla yhteydenpidon. Tämä ei kuitenkaan onnistu vanhemmalta, jolla on yhteisiä lapsia narsistin kanssa, jolloin narsistin uhri on tuomittu kärsimään pitkään. 

 

Jos vieraannuttamista ei saada rikoslakiin rangaistavana tekona niin muistattehan, että ette tietoisesti tai tiedostamatta osallistu väkivaltaisen vanhemman leikkiin, jonka ainoa tarkoitus on vain tuottaa kärsimystä toiselle vanhemmalle ja poistaa lapselle tärkeä vanhempi hänen elämästään. 

 

Petri Kolmonen

Lasten oikeudet ry, pj

Petri Kolmonen
Perussuomalaiset Nurmijärvi
Ehdolla aluevaaleissa

Lasten oikeudet ry puheenjohtaja, Keski-uudenmaan HVA varavaltuutettu, Nurmijärven kunnan varavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu