Vihreät kokoustaa

Vihreät järjestivät hallitusryhmän kesäkokouksen viikonloppuna Lappeenrannassa. Tulos oli pelätyn odotettu, eli kaikenlaisia ilmastotoimia ollaan taas vaatimassa.

Esille nousi niin liikenteen päästökauppa, ainespuuvero, sähköautojen verotuksen kevennys sekä fossiilisten polttoaineiden veronkorotukset työkoneissa näin muutamia mainitakseni. Eli tällä kertaa ollaan kurmoottamassa liikennettä, maataloutta, työkoneita sekä pienteollisuutta. Päästöjen vähennys itsessään on toki enemmän kuin suositeltavaa joten sitä en tietenkään vastusta. Sitä kuitenkin vastustan kun tuottavaa työtä ja siihen läheisesti liittyviä asioita (esim. liikenne) yritetään kepillä saada vihreään ojennukseen.

Vihreää tekniikkaa kannattaa totta kai kehittää koska sillä on todella suuri potentiaali tulevaisuuden vientimarkkinoilla. Tässä pitäisi kuitenkin toimia minun mielestä niin että ensin hiotaan se tekniikkapuoli huippuunsa ja vasta sen jälkeen voidaan tarvittaessa vaikka sillä kepillä pakottaa eri aloja ottamaan ne käyttöön. Vihreiden visiossa mennään sen sijaan kauniisti sanottuna takapuoli edellä puuhun eli ensin pyritään suitsemaan päästöjä ja vasta sitten mietitään että miten ja millä tekniikalla. Ensin siis pakotetaan toimialat päästöjen vähennykseen ja kun muuta vaihtoehtoa ei ole, niin se tehdään juuri sen hetkisen tekniikan avulla. Jos sitten vähän ajan päästä tekniikka kehittyy niin että päästöjä voidaan pienentää huomattavasti enemmän ja ehkä jopa huomattavasti halvemmalla, ne aikaisemmat investoinnit käyvätkin yhtäkkiä kalliiksi ja jopa mitättömiksi. Tämä Vihreiden visio on juuri sitä paljon puhuttua ilmastoposeerausta. Eli tärkeämpää on päästä otsikoihin kovilla ilmastotavoitteilla ja -toimilla, kuin se että mitkä sen kokonaishyödyt loppupelissä on. Kyllähän sitä voi esimerkiksi nostaa vaikka löpön hinnan 6€/litra. Taatusti siinä päästöt vähenee kun kenelläkään ei ole enää varaa siitä palvelusta maksaa. Se mitä siitä seuraa kansantaloudelle on toinen juttu, mutta se ei tunnu Vihreitä eikä heidän äänestäjäkuntaa edes kiinnostavan.

Tästä ilmastohässäkästä kun puhutaan niin yksi asia tuntuu aina unohtuvan. Eli miten on mahdollista että tällaisia hiilineutraaleja tavoitteita voidaan ylipäätään edes asettaa? Syy siihen on hyvin yksinkertainen: Länsimaat ovat muutaman vuosikymmenen aikana ulkoistaneet suuren osan päästöistään Aasian kehitysmaihin kuten esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan.

Tämä ”vihreä siirtymä” on muuten yksi jännä esimerkki siitä että vaikka porvarit ja vihervasemmisto tuntuvat olevan usein sotajalalla keskenään, niin yllättävän monessa asiassa nämä kaksi ideologiaa lyövätkin kättä päälle. Syyt ovat toki erilaiset, mutta tavoitteet samat Esimerkiksi tässä mainitussa teollisuuden siirtämisessä kehitysmaihin porvarit haluavat suurempia voittoja ja vihervasemmisto haluaa päästöt pois omalta takapihaltaan.

Sitten taas itse asiaan. Kuten monet (myös minä) sanovat, niin päästöjen vähentäminen pitäisi aloittaa sieltä missä niitä tuotetaan enemmän. Ehkä tehokkaimmin esimerkiksi Kiinan päästöjä vähennettäisiin niin että alkuunsa vaikka EU:n asettaisi sieltä tuleville tavaroille hiilitullit. Niiden tullien pitäisi olla sen verran kovat että globaali raha katsoisi ettei siellä kannata enää tavaroita Euroopan tai USA:n markkinoille tuottaa. Teollisuus palaisi silloin länsimaihin jossa on jo lähtökohtaisesti kovemmat ympäristövaatimukset. Sen jälkeen voitaisiin katsoa uudestaan että miten paljon ja millä keinoilla kenenkin pitää niitä päästöjä vähentää.

+8
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu