Autokannan sähköistymisen aiheuttama verovaje

Kuten tiedetään, sitä mukaa kun sähköautoilu yleistyy niin samaa tahtia tippuu valtion polttoaineverona keräämä rahamäärä. Tämä aiheuttaa tulevaisuudessa tietysti tuntuvan tulovajeen valtion kassaan. Nykyisellään valtio kuittaa polttoaineverona vajaat kolme miljardia vuodessa joten tässä puhutaan isoista summista. Valtiovarainministeriön selvityksessä totaalinen arvio oli 1,7 miljardia vuoteen 2030 mennessä, mutta esimerkiksi Keskuskauppakamari arveli summan nousevan vielä tästäkin.

Vaikka hallituksella tuntuu olevan selvät askelmerkit hiilineutraalista Suomesta, niin se tuntuu olevan epäselvää että millä se maksetaan. Kuten monessa muussakin tämän nykyisen viisikon tekemässä uudistuksessa, tässäkin ajattelutapa tuntuu olevan se, että se on sitten seuraavien hallitusten ongelma miettiä millä nämä visiot rahoitetaan. Ainakaan itse en ole törmännyt minkäänlaiseen konkreettiseen hallituksen esitykseen millä edes tuo otsikon mukainen vaje paikataan. Toki velan ottaminen tuntuu aina olevan ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Realistisia keinoja vajeen paikkaamiseksi on loppujen lopuksi melko rajallisesti. Lähinnä kyseeseen tulee joko sähköveron nosto tai sitten auto-/ajoneuvoveron nostaminen. Sähköveron nostaminen olisi sikäli epäreilua koska silloinhan autoilun maksajiksi joutuisivat myös ne joilla ei edes ole autoa. Eli jäljelle jää oikeastaan vain autoihin kohdistuvien verojen nostaminen. Jännä nähdä että minkälainen poru siitä sitten aikanaan syntyy kun nyt päätetyt verojen poistot perutaan. Milloin se nosto tapahtuu on sekin jännä nähdä. Polttomoottoriautoja on kuitenkin uusina tarjolla vielä ainakin 20 vuotta noin niinkuin isossa mittakaavassa. Jos sähköautoverojen nostaminen aloitetaan liian aikaisin, niin ihmiset saattaa hyvinkin valita vielä petroolivehkeitä allensa sähköautojen sijaan. Kun polttoaineverojakaan ei voi loputtomasti nostella (paitsi Vihreiden villeissä unelmissa) niin tämä vaje voi olla valtionkassan kiusana hyvinkin pitkään. Juuri sen takia toivoisin että hallitus laittaisi jotain konkretiaa peliin että miten ovat ajatelleet tämä hoitaa. Vai ovatko ajatelleet ollenkaan.

+4
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu