Eduskunta tuomioistuimena

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) pohti tänään onko eduskunta oikea paikka käsitellä kansanedustajien ja minsterien oikeudellisia vastuita. Kysymys on erittäin aiheellinen koska tällä vaalikaudella on nähty jo kaksi tapausta jossa eduskunta on joutunut ottamaan näihin kantaa. Ensin oli tapaus Juha Mäenpää (ps) vieraslajeista puhuessaan ja toinen Pekka Haavisto (vihr.) myllätessään ulkoministeriötä mieleisekseen. Molemmat jutut kaatuivat eduskunnan äänestykseen kuten oli vähän odotettavissakin. Perussuomalaiset pelastivat tietysti omansa mutta Vihreillä ei kuitenkaan ollut omassa pyssyssä yhtä paljon paukkuja. He tekivätkin tapaus Haavistosta hallituskysymyksen jossa ukaasi oli selvä: Jos Haavisto lähtee niin Vihreätkin lähtee. Siitä alkoi taas yksi lukemattomista Keskustan dragikoomisista näytöksistä, mutta ei siitä sen enempää. Näitä kumpaakin tapausta yhdistää kuitenkin se, että kun eduskunnan olisi pitänyt pohtia juridisia asioita, mentiin aivan täysin politiikka edellä.

Asiassa on kaksi puolta. Yksi isoin syy miksi eduskunnan ei kuuluisi näitä asioita käsitellä on se, että siinä hypitään jonkun verran vallan kolmijaon varpaille. Vaakakupin toisella puolella taas on kansanedustajien oikeus tehdä politiikkaa. Joskus eduskunnassa käsiteltävät asiat ovat luonteeltaan sellaisia että sanoja voi olla äärimmäisen vaikea, ellei peräti mahdotonta asetella niin etteikö niistä joku mieltään pahottaisi. Varsinkin tällä hetkellä kun meillä on valtakunnansyyttäjänä Raija Toiviainen joka kiihottuu vihaisista puheista siinä määrin että on tehnyt niiden vahtimisesta suorastaan elämäntyönsä, niin on ihan perusteltua kysyä että toteutuisiko kansanedustajien oikeus tehdä politiikkaa täysimääräisenä jos päätös syyttämisestä ja syyttämättäjättämisestä olisi vain yhden ihmisen päätettävissä.

Itse olen kaikesta politikoinnin pelosta huolimatta sitä mieltä että eduskunnan ei pitäisi käsitellä sinne valittujen edustajien juridisia kysymyksiä, vaan se pitäisi tehdä ihan jossain muualla. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava että kansanedustajia ja heidän oikeuttaan sanoa suuressa salissa omat mielipiteensä on suojeltava. Ei voi käydä niin että edustajat joutuvat pelkäämään että milloin joutuu minkäkin sanan jälkeen oikeuteen istumaan.

+3
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu