Hallitus keskittyy vaikeiden päätösten lykkäämiseen

Politiikan näkyvin tapahtuma kuluvalla viikolla oli hallituksen budjettiriihi. Vihreät sekä Vasemmistoliitto halusivat tehdä tästä ilmastoriihen, kun taas Keskustassa haikailtiin työllisyysriihen perään. Riihessä tehtyjä päätöksiä voisi tietysti analysoida loputtomiin, mutta keskityn tässä enemmän siihen mitä ei päätetty.

Keskusta ja vihreät olivat sotajalalla varsinkin ilmastoon liittyvissä kysymyksissä ja tilanne äityikin niin pahaksi että naftaliinista kaivettiin esiin jopa ex-puheenjohtaja Juha Sipilä. Ilmeisesti nykyinen puheenjohtaja Annika Saarikko totesi että omat taidot ei tähän hommaan riitä eikä luottoa löytynyt myöskään omiin ministereihin. No, sopu sieltä kuitenkin lopulta tuli ja minkälainen se sopu olikaan. Kun siis vihervasemmisto halusi ilmastotoimia ja Keskusta työllisyystoimia, päädyttiin lopulta sellaiseen kompromissiin että kumpikaan ei saanut mitään. Ongelmia päätettiin sen sijaan lykätä (taas kerran) myöhempään ajankohtaan, tässä tapauksessa johonkin ensi kevääseen.

Tämä muistuttaa hyvin paljon hallituksen puoliväliriiheä jossa tapeltiin viikko ja päädyttiin lopulta vähän samaan paperiin mitä Marin tarjosi heti neuvotteluiden alussa. Tähän suurin syy oli toki presidentti Niinistön puhelu Saarikolle minkä jälkeen sotakirves haudattiinkin välittömästi. Silloin tuli vahvasti sellainen mielikuva että hallituksen sisälle jäi todennäköisesti iso tukku erimielisyyksiä joita lykättiin tulevaisuuteen. Tulevaisuus tarkoitti tässä siis lähinnä tätä äskettäistä budjettiriiheä. Siellä tehtiin sama kuin viimeeksi, eli pöydälle taas kerran hypännyt kissa pudotettiin heti takaisin lattialle. Tästä kaikesta tulee väistämättä sellainen fiilis että hallitusta pidetään jostain syystä puoliväkísin pystyssä.

Motiivia tähän on kuitenkin todella vaikea keksiä. Ainut järkeenkäypä syy on Korona, koska jos hallitus hajoaa/eroaa niin sen raunioilla toimivan toimitusministeriön pelivara on melko nihkeä. Kunhan koronarajoitukset poistetaan (mahdollisesti jopa parin kuukauden sisällä) niin sitten saattaa jotain jo tapahtua.

Loppukevennys

Yritin käydä katsomassa työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta hallituksen tekemien päätösten työllisyysvaikutusten arviointia, mutta sielläkin on näemmä jo luovutettu sen asian suhteen:

+3
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu