HVK:n maskikohun jälkipyykki

Keväällä 2020 Koronaepidemian kiihtyessä nähtiin kaiken kaaoksen seassa myös Huoltovarmuuskeskuksen ”maskikohu” jossa HVK yritti hankkia Onni Sarmasteen ja Tiina Jylhän avustuksella Kiinasta hengityssuojaimia. Kuten niin usein Kiinalaisten tuotteiden kanssa, tavara mitä sieltä saatiin ei ollut ihan sitä mitä tilattiin. Tämän seurauksena miljoonakauppa joutuikin tarkkaan syyniin ja totta kai ihan syystäkin. Kaupan käänteitä ei liene tarpeellista kerrata, mutta lopputulos oli kuitenkin se, että pääministeri Sanna Marin ilmoitti median välityksellä ettei HVK:n silloinen toimitusjohtaja Tomi Lounema nauti enää hänen luottamustaan. Lounema veti tästä ihan oikean johtopäätöksen ja irtisanoutui tehtävästään. Lopulta nämä kyseiset maskikauat etenivät myös poliisin tutkintaan.

Syyttäjä ilmoitti tässä marraskuun alussa että syytteitä asiasta ei nosteta ja äskettäin myös Keskusrikospoliisi julkaisi tietoja tutkimuksistaan. Aineistosta käy ilmi se tosiseikka että HVK:lle kohdistettiin maskikauppojen aikaan valtavaa poliittista painetta aina presidenttiä myöten. Tämän paineen ja samaan aikaan vallinneen maailmanlaajuisen suojaimien ostopaniikin seurauksena HVK päätyi sitten tekemään näitä kauppoja tuon edellä mainitun kaksikon kanssa.

Myönnän rehellisesti että itse lukeuduin siihen porukkaan joka ihan julkisesti ilkkui HVK:n ja myös toimitusjohtaja Louneman toimintaa. Olin sitä mieltä että HVK:ssa oltiin vuosikymmeniä niin sanotusti syljeksitty kattoon maailman rullatessa eteenpäin omalla painollaan. Sitten kun kohdalle sattuikin ihan oikea kriisi, nämä virkoihin nimitetyt ei pätevimmät vaan sopivimmat eivät osanneet tehdä mitään oikein. Luettuani KRP:n tutkimusaineistoa, en voinut kuitenkaan päätyä muuhun tulokseen kuin siihen että olin silloin väärässä ja HVK ansaitsee synninpäästön. Toki minulla ei silloin keväällä 2020 ollut kaikkea sitä tietoa mitä nyt. Poliittinen paine HVK:ta kohtaan oli niin järjettömän suuri ettei siellä työskennelleet virkamiehet voineet yksinkertaiseti tehdä muuta kuin tarttua jokaiseen mahdolliseen oljenkorteen. Sarmasteen ja Jylhän kanssa kävi ikävä kyllä niin että käteen jäi se lyhyin tikku.

KRP:n aineistosta käy ilmi myös sekin että työministeri Tuula Haataisen erityisavustaja Timo Nevaranta ehdotti että HVK:sta tehdään syntipukki suojainvajeen osalta. Kysyttäessä asiaa Haataiselta tämä ei tietenkään mitään tällaista muistanut vaikka paikalla olikin. Tämän sanottuaan Haatainen oli vahvasti sitä mieltä että asia on tällä hänen osaltaan kuitattu ja loppuunkäsitelty. Olisiko syy siihen ehkä se että Haataiselta löytyy kuin löytyykin omatunto eikä hän halua valehdella kovin montaa kertaa peräjälkeen. Mene ja tiedä.

Myös pääministeri Sanna Marinin suhtautuminen asiaan hämmästyttää. Tai ainakin hämmästyttäisi jos Marin ei olisi todellisia karvojaan näyttänyt jo aikoja sitten ja moneen kertaan. Marin joka keväällä 2020 naulasi omakätisesti Louneman arkun totesi nyt tyhjentävästi ettei hänellä ole tähän mitään osallisuutta koska Lounema erosi itse. Erosi toki itse kun pääministeri ensin ilmoitti että tämä ei nauti enää hänen luottamustaan. Jokainen kuitenkin tietää että tuo ”luottamuksen menettäminen” tarkoittaa suomeksi sitä että eroa tai sinut erotetaan. Marin joka ei näe koskaan tekemisissään mitään virhettä tai ei ainakaan myönnä sitä, tai sitten syyttää siitä jotakuta muuta jatkaa siis tutulla linjallaan. Olisi ollut vähintään kohtuullista että Marin olisi pahoitellut silloisia sanomisiaan ja vedonnut vaikka siihen ettei ymmärtänyt miten kovassa paineessa HVK toimi tai jotain muuta vastaavaa. Mutta ei, mielestään aina erehtymätön ja kaiken täydellisesti osaava pääministeri Marin ei voinut tälläkään kertaa nostaa edes yhtä sormea virheensä merkiksi.

+7
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu