Hybridivaikuttamiseen vastaaminen

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla astetta isommaksi eskaloitunut poliittinen peli siirtolaisilla nosti myös täällä kysymyksen siitä miten Suomi on vastaavanlaiseen toimintaan varautunut. Poliitikkojen puheissa arviot heittelivät laidasta laitaan. Osa on sitä mieltä että valmiuslaissa on varauduttu myös tähän, kun taas osa oli sitä mieltä että lakiin tarvitaan välittömiä muutoksia. Tällä kertaa molemmat ovat ainakin jossain määrin oikeassa. Laki kyllä antaa tarvittaessa mahdollisuudet rajojen sulkemiseen, mutta missä tilanteessa ja missä mittakaavassa se voidaan tai se täytyy ottaa käyttöön onkin sitten tulkinnanvaraista. Eniten puutteita on kuitenkin siinä että laki ei edes tunnista esimerkiksi tätä Valko-Venäjän rajalla tapahtuvaa toimintaa.

Keskustelun tuoksinnassa Vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo oli eniten huolissaan siitä että mahdollisuus turvapaikan hakemiseen olisi kuitenkin kaikissa olosuhteissa turvattava ja mahdolliset lakimuutokset täytyy tehdä Suomea sitovat kansainväliset sopimukset huomioon ottaen. Jos Suomi ei kerran pysty näitä sopimuksia omalla lainsäädännöllään ohittamaan, niin käytännössä se tarkoittaaa sitä että jokainen joka raja-asemalle pääsee on oikeutettu turvapaikan hakemiseen riippumatta siitä tupsahtiko hän siihen rajalle ihan omineen vai vieraan valtion avustamana.

Jos tilanne on oikeasti tuo, niin ainoa keino millä Suomi voi suojella omia rajojaan on yksinkertaisesti irtisanoutua niistä kyseisistä kansainvälisistä sopimuksista. Tälle olisi muutenkin monta sitä puoltavaa seikkaa. Esimerkiksi YK:n pakolaissopimus on alkujaan 50-luvulta jolloin maailma oli aivan toisenlainen. Toki sopimus on aikanaan tehty varmasti kaikkea hyvää tarkoittaen, mutta nykyään sitä käytetään häpeilemättä hyväksi. Kun näistä Suomelle epäedullisista sopimuksista päästäisiin eroon, niin kaikki valta humanitaarisen maahanmuuton osalta olisi Suomella itsellään. Niin kauan kun ne kansainväliset sopimukset on voimassa Suomen on otettava vastaan kaikki jotka tänne tulee turvapaikkaa hakemaan.

Näistä sopimuksista irtisanoutuminen ei tietenkään automaattisesti tarkoita sitä että humanitaarinen maahanmuutto olisi lopetettava kokonaan. Se antaisi vain Suomelle täyden vallan päättää kenet tänne otetaan ja kenet käännytetään. Toki humanitaarisen maahanmuuton järkevyydestä ylipäätään voidaan olla montaakin mieltä. Jo pelkältä taloudelliselta kantilta se on kiistatta vastaanottavalle maalle miinusmerkkistä toimintaa ja sillä rahalla mitä humanitaarinen maahanmuutto nielee täällä, autettaisiin lukemattomia pakolaisia lähialueille perustetuilla leireillä.

Jos kaikki valtiot vaikka EU:ssa irtisanoutuisivat näistä sopimuksista, loppuisi siirtolaisten virta kuin seinään ja Valko-Venäjäkin joutuisi miettimään uusia tapoja kiusata läntistä Eurooppaa.

+1
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu