Kirkko ja valtio

Marja Sannikka -ohjelmassa käsiteltiin äskettäin kirkon ja valtion suhdetta josta olen myös itse aikonut kirjoittaa. Kun se nyt tuli tietyllä tavalla ajankohtaiseksi niin päästetään kissa säkistä.

Itse näen kirkon ja valtion suhteessa kaksi erittäin suurta ongelmaa joista ensimmäinen on verotusoikeus. Huolimatta siitä että uskontoja on vaikka kuinka moneen junaan, niin Suomessa ainoastaan evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on verotusoikeus. Tämä ei tietenkään ole millään mittarilla tasavertaista kohtelua eri uskontokuntien välillä ja sen takia se olisikin yhdenmukaistettava. Verotusoikeus pitäisi siis olla kaikilla uskontokunnilla tai sitten ei kenelläkään. Henkilökohtaisesti näistä kahdesta vaihtoehdosta kannatan ehdottomasti tuota viimeeksi mainittua. Jos joku haluaa sitten jotain uskontoa tukea, niin hän voi vaikka työsopimuksen allekirjoittaessaan laittaa rastin ruutuun mille uskontokunnalle tilittää rahaa. Nämä uskontokunnat voivat vaikka nettisivuilleen laittaa minkälaisen siivun jäsenmaksuksi vaativat. Tästä maksusta työnantaja voisi sitten olla oikeutettu pieneen komissioon aiheutuneesta vaivasta. Tällä tavalla kaikki uskonnot olisivat samalla viivalla. Tämä tarkottaisi myös sitä että yksikään ihminen ei olisi lähtökohtaisesti minkään uskontokunnan jäsen vaan voisi vapaasti valita sen mieleisensä porukan ja tarvittaessa myös vaihtaa sitä aina niin halutessaan.

Toinen iso ongelma on minun mielestä uskonnon opetus koulussa. Itsehän olen sitä mieltä että koulussa ei pitäisi missään nimessä olla jonkun tietyn uskonnon opetusta. Tässä pitää tietysti ymmärtää se tosiseikka että uskonnot ovat olleet erittäin merkittävässä roolissa ihmiskunnan kehityksessä (tai paremminkin sen jarruttamisessa) ja ovat sitä monilta osin edelleen. Tästä syystä eri uskonnoista ja niiden historiasta on hyvä opettaa myös koulussa, mutta niin sanotusti ”Kaikkea kaikille” -metodilla.

Ongelmia kirkon ja valtion suhteessa on toki näiden kahden lisäksi muitakin, mutta nämä ovat ehkä ne kaikkien merkittävimmät.

+8
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu