Kokoomuksen kahdet rattaat

Perussuomalaiset päättivät esittää hallitukselle välikysymyksen koskien lakimuutosta jolla pyritään mm. helpottamaan perheenyhdistämistä. Ainakin Keskustan reaktioista päätellen vaikuttaa sille että koko hanke Euroopan löyhimmälle perheenyhdistämiselle on sisäministeri Ohisalon yksinään keksimä.

Myös Kokoomus on kritisoinut vahvasti kyseistä lakiesitystä mutta siitä huolimatta Kokoomus ei välikysymykseen halunnut osallistua. Syy siihen voi olla toki täysin puoluepoliittinen, mutta enemmän tämä vaikuttaa Kokoomuksen nykyisin harrastamalle kaksilla rattailla ajamiselle. Olen perinteisesti pitänyt Kokoomusta puolueena miltä on aina saanut tasan sitä mitä tilaa. Se onko ne Kokoomukselta saadut asiat hyviä vai huonoja onkin sitten eri juttu, eikä niistä sen enempää. Mutta tällä vaalikaudella Kokoomus on sortunutkin todella räikeään rattaiden vaihteluun. Yhdestä suusta luvataan jotain ja joku toinen lupailee sitten tasan päinvastaista. EU:n koronapaketti oli ensimmäinen sellainen ihan oikeasti naurettava yritys kalastella ääniä Perussuomalaisten puurolautaselta.

Kokoomushan kritisoi käytännössä koko saagan ajan tätä tukipakettia hyvinkin voimakkaasti. Jokainen toki tietää että federalistinen ja EU-uskovainen Kokoomus oli todellisuudessa koko ajan tämän paketin puolella, mutta koska he sattuivat olemaan sillä hetkellä oppositiossa niin päättivätkin käyttää sen gallupkannatuksen nostoon tällä muka-kriittisyydellään. Kaikesta päätellen Kokoomuksessa oltiin täysin varmoja että tämä paketti menee pelkillä hallituspuolueiden äänillä läpi, joten voivat olla ihan rauhassa vastahankaan. Perustuslakivaliokunta kuitenkin yllätti Kokoomuksen housut kintuissa päättäessään että paketin läpimenoon tarvitaankin 2/3 enemmistö eduskunnassa. Kokoomus yritti vielä luikerrella vastuustaan ottaa asiaan kantaa kun Petteri Orpo käskytti edustajiaan äänestämään tyhjää. Tätä perusteltiin lähinnä myötähäpeää aiheuttaneilla selityksillä että Kokoomus ei hyväksy paketin sisältöä, jne, jne. Selitykset kääntyivät sitten huutonaurun puolelle kun kävi ilmi että osa Kokoomuslaisista ja jopa hallituspuolueiden edustajista saattaa oikeasti äänestää paketti vastaan. Yhtäkkiä siis paketin läpimeno vaaraantui ja Orpo joutuikin näyttämään todelliset karvansa ja käskytti edustajansa äänestämään nyt paketin puolesta. Tämä oli niin säälittävä yritys kalastella EU-kriittisten ääniä että itse nauroin koko porulle monta päivää. Ihme kyllä se ei kannatuksessa kuitenkaan näkynyt.

Toinen hyvä esimerkki liittyy sitten tähän perheenyhdistämistä koskevaan lakiesitykseen ja Kokoomuksen kesällä esittämiin linjauksiin koskien humanitaarista maahanmuuttoa. Näitä linjauksia laitettiin muuten julkisuudessa esittämään kansanedustaja Pia Kauma. Tuo poloinen ressukka joka kertoi surullisen tarinan siitä miten jotui elämänsä pahimmassa aallonpohjassa kituuttamaan vaivaisen 1700 euron kuukausituloilla. Halukkaat voivat tässä kohtaa viettää vaikka hiljaisen hetken tälle Pia Kauman kokemalle henkilökohtaiselle traumalle ja miettiä miten se oma arki pyörisi noin minimaalisilla tuloilla.

Mutta yhtä kaikki, Perussuomalaisten välikysymys olisi ollut myös Kokoomukselle hyvä hetki tehdä jotain konkreettista tälle kritisoimalleen perheenyhdistämistä koskevalle laille, mutta jäivät kuitenkin takariviin tuulettamaan ikeniään. Eli tässäkin tapauksessa kyse lienee pelkästä äänien kalastelusta Perssuomalaisten lammelta. Todellista muutoshalua näitä asioita koskien siellä ei siis tunnu olevan. Kaksilla rattailla on tietysti kiva aikansa ajella, mutta sitten kun pitäisi vaikka hallituksessa tehdä kaksi päinvastaista päätöstä niin on jännä nähdä miten siinä käy. Toki siinä vaiheessa siitä ei tarvitse neljään vuoteen huolehtia, mutta sääliksi käy niitä jotka näihin Kokoomuksen vedätyksiin lankeavat.

+3
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu