Petteri Orpon vauhtisokeus

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin viikko sittenn eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Orpo ilmoitti toimivansa pestissään vain Nato-jäsenyyden taputtelun ajan ja keskittyvänsä sen jälkeen ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Koska oikeastaan kukaan puolueiden puheenjohtajia ja puoluetoimistojen väkeä lukuunottamatta ei stressaa tulevista vaaleista kuin vasta muutama kuukausi ennen H-hetkeä, tarkoitti Orpon lausunto käytännössä sitä että hän näkee itsensä jo nyt Kokoomuksen tuleviin vaaleihin luotsaavana puheenjohtajana. Puolueen puheenjohtaja valitaan kuitenkin vasta Kesäkuussa joten Orpon ylimielinen ulostulo tuntuu melko erikoiselta.

Toki Kokoomuksen kannatusluvut ovat galluppien mukaan katossa joten jos trendi pysyy samana vielä reilun kuukauden verran, Orpon uudelleenvalinta tulee olemaan pelkkä muodollisuus. Eihän kukaan halua keikuttaa voittavaa venettä. Vaikka Kokoomuksen suosio varmasti tasaantuu muidenkin puolueiden asettuessa Nato-jäsenyyden kannalle, pudotus tuskin tulee olemaan niin raju että he kärkipaikan menettäisivät. Aina on kuitenkin olemassa mahdollisuus että jotain yllättävää tapahtuu ja kuukauden päästä voidaan ainakin teoriassa olla siinä tilanteessa että kärkipaikka gallupeissa on kadonnut. Siinä vaiheessa nämä Orpon ylimieliset kommentit voivat hyvinkin maksaa hänelle paikan puolueen puheenjohtajana.

Orpon olemuksesta on muutenkin paistanut läpi melko totaalinen nöyryyden puute. Menestys aluevaaleissa ja kannatus gallupeissa ovat selkeästi nostaneet Orpon itsetunnon pilviin ja hän kokee kaikesta päätellen olevansa täysin korvaamaton sateentekijä puolueelleen. On kuitenkin muistettava sellainenkin erikoisuus että puolueiden puheenjohtajien toimiminen myös jonkun valiokunnan puheenjohtajana on oikeastaan todella harvinaista. Tästä voi vaivatta päätellä että Orpoa ei valittu puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi puolueväen tai eduskuntaryhmä toiveesta, vaan Orpo huudatti ihan itse itsensä kuninkaaksi. Ja kun kukaan ei halua keikuttaa kärjessä lipuvaa venettä, tämä pesti annettiin ilman vastaväitteitä Orpolle.

Kun puolueen puheenjohtajan pitäisi työskennellä pelkästään puolueensa hyväksi, Orpon paatoksesta saa väistämättä sellaisen kuvan että hän kokee että asian pitää olla toisinpäin, eli puolueen pitäisi toimia hänen hyväkseen. Ja tällä hetkellä se toimiikin. Itse uskon että ihan varmasti Kokoomuksessa pinnan alla porisee, mutta niin kauan kun gallupit antaa kovia kannatuslukuja, Keisari Orpo saa tehdä miten parhaaksi näkee. Mutta jos vähänkin ilmaantuu vastatuulta, niin luulen että Orpon lähtölaskenta saattaa alkaa hyvinkin nopeasti. Orpo itse ei tätä asiaa ohituskaistalla kaahatessaan ymmärrä.

+3
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu