Suomalaisten suhtautuminen Venäjään

Viime viikolla julkaistiin Evan tutkimus suomalaisten suhtautumisesta Venäjään. Asenteiden trendi on ollut jo pitkään selvä, eli kriittinen suhtautuminen lisääntyy ja luonnollisesti suopeasti Venäjään suhtautuvien määrä laskee. Syykin on tietysti täysin selvä, eli Venäjän oma toiminta vaikka joku Kremlin marionetti kaivoi heti pelikirjasta perinteisen russofobian ja Venäjän vastaiset informaatiokampanjat.

Venäjän suuntahan on ollut todella huolestuttava jo lähemmäs 20 vuotta, eli melkein koko Putinin vallassa olon ajan. Vimeistään joskus 15 vuotta sitten oli varmaan kaikille jo selvä että mikä Putin on miehiään ja mitkä hänen tavoitteensa ovat. Kun Putin alkoi ajamaan oppositiota alas ja haalimaan mediakenttää Kremlin komentoon, esimerkiksi EU:lla olisi ollut vielä hyvä mahdollisuus vaikuttaa tähän kehityssuuntaan. Poliittista halua siihen ei kuitenkaan ollut pitkälti siitä syystä että EU oli silloin ja on edelleen aivan liian riippuvainen Venäjän raaka-aineista sekä energiasta. Käytännössä EU sulki silmänsä Putinin toimilta ja antoi asioiden vain edetä omalla painollaan. Jos tällainen minun kaltaiseni tollukkakin ymmärsi jo 15 vuotta sitten että Venäjästä tulee aiheutumaan vielä runsaasti harmia, samaan lopputulokseen oli varmasti tullut moni poliittinen päättäjäkin. Sen sijaan että oltaisiin lätkäisty Venäjälle (ja ennen kaikkea Putinille) heti pakotteita, päätettiin vain katsoa muualle niin kauan kun ruplia tippui käteen. Kaiken lisäksi EU vain lisäsi riippuvuuttaan Venäjän energiasta hyväksymällä kaasuputkien rakentamisen Venäjältä Eurooppaan. Oliko se sitten Paavo Lipposen lobbaustaitojen seurausta niin sitä en tiedä.

Lopulta vuonna 2014 EU:nkin kuppi hieman läikähti kun Venäjä hyökkäsi sotilaallisesti Ukrainaan ja valtasi näiltä Krimin niemimaan. Demokratian osoituksena Venäjä salli kuitenkin Krimiläisten itsensä äänestää asiasta. He saivat ihan keskenään päättää että liittyvätkö Venäjään tavalla A vai tavalla B. Tämän seurauksena EU sai jo jonkunlaisia pakotteitakin aikaiseksi mutta nekin olivat lähinnä vain näennäisiä ja laskelmoitu siten että niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän vahinkoa. Lopulta kävi niin että Venäjän määräämät vastapakotteet taisivat kolhaista Venäjän taloutta enemmän kuin EU:n vastaavat.

Sen jälkeen sillä rintamalla ei ole tapahtunut oikeastaan mitään. Krimi on edelleen Venäjän miehittämä ja koko asia on vaivihkaa lakaistu maton alle. Tämä on taas kerran yksi osoitus EU:n hampaattomuudesta. Putinille annettiin sen seurauksena taas hieman siimaa ja nyt saadaan jännätä että minkälaisen rajan yli hän seuraavaksi astuu. Tästä vaarasta huolimatta Suomestakin löytyy edelleen porukkaa jotka olisivat valmiina jopa poistamaan kaikki pakotteet. Itsehän kannattaisin tässä kohtaa kovempaa linjaa. Venäjälle olisi minun mielestä pitänyt Krimin valtauksesta lähtien asettaa koko ajan tasaisin väliajoin lisää pakotteita niin kauan että Venäjä olisi kokonaan eristetty EU:n toimesta tai vaihtoehtoisesti Krimi palautettu Ukrainalle. Jos antaa jonkun viedä lompakosta kaksi euroa eikä sano tästä mitään, niin seuraavalla kerralla se ottaa sieltä todennäköisesti vitosen. Jos ei vieläkään sano mitään, niin seuraavaksi lähtee todennäköisesti kymppi. On olemassa todella suuri vaara että Putin toimii samalla tavalla jos hänen toimintaan ei kukaan puutu.

+11
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu