Talot remonttiin, määrää EU

EU-parlamentti hyväksyi melko odotetusti uuden lakiehdotuksen jolla pyritään siihen että käytännössä kaikki asunnot EU-alueella täyttäisivät tietyn energiatehokkuusluokan minimivaatimukset. Kiinteistöliitto arvioi että pakkoremontin kohteeksi joutuisi Suomessa reilut 1,5 miljoonaa asuntoa. Toki tämän lain yksityiskohdista alkaa todellinen vääntö vasta nyt, mutta mahdollisuudet melkoiseen remonttiruljanssiin ovat selkeästi olemassa.

Silloin kun nämä energialuokat keksittiin niin mietin leikilläni että näinköhän joku kohta keksii että kaikkien talojen on täytettävä joku energialuokka. Silloin lähinnä nauroin tälle ajatukselle, mutta ilmeisesti joku muu, minua hieman vaikutusvaltaisempi oli saanut saman idean. Ylipäätään koko energiatodistuskin on jo syntyjään puoliksi pelkkä vitsi koska sehän määräytyy paljolti pelkästään laskennalliseen arvoon. Toki tällä energiatodistuksella työllistetään niitä laskevia ja EU:n tulevalla määräyksellä remonttifirmoja, mutta koko homman järkevyydestä varsinkin noiden pakkoremottien osalta voidaan olla montaakin mieltä. Tai no, oikeastaan vain yhtä.

Tämän lain vaikutukset ovat monille ihmisille suorastaan katastrofaaliset taloudellisessa mielessä joten nyt tarvitaan Suomalaisilta poliitikoilta järkeviä toimenpiteitä, tai vaihtoehtoisesti niiden puutetta. Lähtökohtana on oltava se, että EU:ta ja kaikkia sen asettamia lakeja ja dirketiivejä ei kannata ottaa ihan joka kerta aivan täysin tosissaan. Ei EU kuitenkaan lähetä tänne mitään delegaatioita näitä asioita tutkimaan joten siellä ollaan hyvin pitkälti viranomaisten ilmoitusten varassa. Paperille voi kuitenkin kirjoittaa aivan mitä tahansa ja esittää se sitten Brysseliin täytenä totuutena. Näin vältytään siltä että ihmiset joutuisivat poliitikkojen toimesta taloudelliseen ahdinkoon ja samalla EU voi heilutella omissa selkääntaputtelu -tilaisuuksissaan papereita joilla voi kertoa saavuttaneensa jotain merkittävää. Tällä tavalla kenellekkään ei käy huonosti ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu