Työvoimapula iski taas

Julkisuudessa on viime aikoina yksi jos toinenkin taho kertonut että meillä on tällä hetkellä pahimpana kasvun jarruna työntekijöiden puute. Jonnet ei ehkä muista mutta Suomessa työvoimapulasta on puhuttu ainakin jo 80-luvun lopulta lähtien kun talous oli hurjassa nosteessa. Kuten tiedetään, se kasvu tyssäsi 90-luvun alun lamaan jolloin puhe hetkeksi hiljeni. Sen jälkeen kun talous lähti taas nousuun niin peloteltiin suurten ikäluokkien eläköitymisen aiheuttamalla työvoimapulalla. Tosin tämäkin kuti jäi ainakin työttömyysluvuista päätellen pahasti piippuun.

Nyt työvoimapula koettelee asiantuntijoiden mielestä taas kerran Suomen taloutta. Erona edellisiin kierroksiin on se, että tällä kertaa tämä näyttäisi olevan osin tottakin. Ongelma riivaa lähinnä kasvukeskuksia jonne talous on muutenkin vuosikymmmenten aikana keskittynyt enemmän ja enemmän. Tilastot kertova selkeästi että reservissä on kyllä ihmisiä, mutta ei siellä missä ne työpaikat ovat. Puhutaan siis kohtaanto-ongelmasta.

Yhtenä yleisenä ratkaisuna on asiantuntijoiden mielestä työperäinen maahanmuutto ja se on nähty hallituksen papereissa jopa työllisyyystoimena. Työperäinen maahanmuutto siinä tilanteessa kun maassa on jo valmiiksi satojatuhansia työttömiä on kuitenkin minun mielestä suoraan sanottuna älytöntä toimintaa. Toimet pitäisi keskittää siihen että väki maan sisällä liikkuisi työpaikkojen perässä eikä siihen että yritetään liikuttaa väkeä ulkomailta asti.

Itse näen suurimpana pullonkaulana asumisen. Kokoomus ehdotti (taas kerran) että asunnon myymisestä poistettaisiin varainsiirtovero. Kuten jokainen varmaan ymmärtää niin tällähän ei ole mitään vaikutusta työvoiman liikkumiseen, se on vain työllisyystoimeksi naamioitu verohuojennus varakkaille. Ei kenelläkään jää paikkakunnan vaihto siitä kiinni että täytyisi maksaa varainsiirtovero asunnon myymisestä. Jos joku haluaa oikeasti muuttaa muualle asumaan niin kyllä se ihminen silloin lähtee varainsiirtoverosta huolimatta. Ja jos tämä taas haluaa jäädä sille samalla paikkakunnalle asumaan niin kyllä se sinne jää vaikka saisi muutosta varainsiirtoveron verran enemmän rahaa.

Suurin ongelma on mielestäni siis asumiseen liittyvät asiat. Jos valmiiksi työssäkäyvä, vuokralla asuva ihminen haluaisi lähteä esimerkiksi Pohjois-Karjalasta pääkaupunkiseudulle työskentelemään niin hän törmää nopeasti ongelmiin. Yrityksen on nimittäin hankala palkata ihmistä töihin jos tällä ei ole asuntoa eikä tietoa siitä että milloin sen mahdollisesti saa. Samoiten työntekijän on vaikea ottaa työpaikkaa vastaan kun ei ole asuntoa eikä tietoa että milloin sen mahdollisesti saa. Ainut ratkaisu on siis irtisanoutua siitä nykyisestä työpaikasta ja ottaa riski kolmen kuukauden karenssista jos sitä työpaikkaa ei jostain syystä löydykkään. Toisin sanoen ihmisellä pitäisi olla taskussa kolmeksi kuukaudeksi säästöjä taskussa plus vuokratakuut, plus muuttoon tarvittavat rahat yms, yms. Siis aikamoinen riski otettavaksi jos on jo nykyisellään työpaikka alla.

Työtön välttyy toki karenssilta, mutta häneltäkin täytyisi löytyä taskusta rahat vuokravakuuksiin ja muuttoon. Jos säästöjä ei ole, niin työttömyyskorvauksista niiden kerääminen saattaa olla ajallisesti jo aika lähellä Neuvostoliiton viisivuotissuunitelmaa.

Yksi asia mikä saattaisi helpottaa hieman tätä kohtaanto-ongelmaa olisi poistaa työpaikkapulasta kärsivältä paikkakunnalta poismuuttavalta karenssi. Tämä antaisi lähtijälle huomattavasti paremmin ennakoitavat lähtökohdat uudella paikkakunnalla.

Toinen mitä voisi harkita on se, että vuokranantajilla ei olisi oikeutta tarkistaa asunnonhakijan luottotiedoista muuta kuin asumiseen liittyvät rästit. Nythän tilanne on se, että jos on tullut maksuhäiriömerkintä ihan mistä tahansa, niin ovi yksityisille asuntomarkkinoille sulkeutuu välittömästi vaikka tämä kyseinen ihminen olisikin hoitanut asumiseensa liittyvät maksut aina täysin tunnollisesti.

Kolmas seikka olisi melko radikaalit muutokset asuntopolitiikkaan. Tästä tulisi kuitenkin niin pitkä kirjoitus että jätän sen myöhempään kertaan. Stay tuned tai jotain..

+2
Petri Laitinen

Vapaa ajattelija. Taattua mutuilua ja välillä ihan tutkittuakin tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu