Sananvapaudesta

Demokratia on siinä mielessä hieno keksintö, että se antaa meille kaikille mahdollisuuden vaikuttaa ja antaa äänensä niin uurnilla kuin julkisuudessa. Kuitenkin juuri tämän perusoikeuden edessä tuntuu nyt olevan vilkasta dialogia puolesta ja vastaan itse aiheesta, eli oikeudesta ilmaista mielipiteensä. Meillä jokaisella on mielipiteitä ja siinä mielessä Suomi on hieno yhteiskunta, jossa voimme sen ilmaista suhteellisen vapaasti. Juuri tästä tuntuu olevan paljon vääriä käsityksiä. Sananvapaus ei ole sama asia kuin ”sanan vapaus”. Avaan hieman mitä tällä tarkoitan, sillä se ei ole kovinkaan selkeä konsepti niin Arkadianmäellä kuin kansan syvissä riveissä. Sananvapaus tarkoittaa sitä, että meillä kaikilla on perusoikeus (tämä termi on tärkeä) sanoa mitä tahansa ilman ennakkosensuuria. Ennakkosensuuri on se, joka määrittelee mitä sananvapaus on. Se että joku haukkuu ”fillarikommunistisuvakiksi” tai ”natsiksi” ovat lähtökohtaisesti juuri sitä sananvapauden ja perustuslain suomaa perusoikeutta.

Kovin moni kuitenkin unohtaa loput mitä sananvapauden kontekstiin liittyy sanojen kovetessa. Sananvapauteen liittyy vastuu, sillä vaikka meillä ei ole ennakkosensuuria, meillä on muita rajoituksia, jotka seuraavat sen sanaisen arkun sulkeutumisen jälkeen, kun lakikirja aukeaa. Tästä käytetään termiä ”oikeushyvä” ja sen loukkaaminen. Sananvapaus syntyy siitä, että meille jokaiselle annetaan vastuu mitä sanomme. Kun perustuslaki antaa näennäisesti vapauden sanoa lähes mitä vaan, se myös tuo samaan pöytään myös muut vapaudet ja perusoikeudet, joita punnitaan ja tuolloin sananvapaus jää usein esimerkiksi ihmisoikeuksille kakkoseksi. Siinä vaiheessa, jos poliittisesti rupeamme nostamaan ”sananvapautta” muiden perusoikeuksien yläpuolelle, olemme aikakoneessa matkalle 1930-luvun saksaan, jolloin joidenkin mielestä asiat oli paremmin.

Petri Rahikkala

Paatosta yhteiskunnallisista ilmiöistä ja ihmisistä niiden takana. Kaikkea mitä luet, ei pidä uskoa tai ainakaan ottaa liian vakavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu