Äänestäjänsuoja politiikan markkinoilla on heikompi kuin sijoittajansuoja pörssissä
Eduskuntavaaleissa äänestää noin kolme miljoonaa suomalaista. Osakesäästämistä harjoittaa noin miljoona suomalaista. Isoja lukuja ja tärkeitä asioita.
Paradoksaalisesti politiikan markkinalla äänestäjänsuoja on oleellisesti pörssin sijoittajansuojaa heikompi. Väite kaivanee perusteluja.
Pörssisijoittamisessa sijoittajansuojaansa pidetään erittäin tärkeänä. Sitä sääntelee arvopaperimarkkinalaki, jonka noudattamista herkeämättä valvoo finanssivalvonta. Oleellista on, että kaikilla sijoittajilla on sama ja oikea tieto käytössään samanaikaisesti. Osakkeiden arvo ja hinta muodostuvat päivittäin markkinoilla. Vaikutusyritykset – kurssimanipulointi – samoin kuin sisäpiiritiedon väärinkäyttö on kriminalisoitu.
Politiikan markkinoilla äänestäjänsuoja on olematon. Kaikki tieto ei ole kaikkien äänestäjien saatavilla. Eikä luultavasti lähelläkään todennettavasti oikeaa. Äänestystulos ei määritä hallitusratkaisua saati sen politiikkaa. Se tekevät hallitusneuvottelut eli muutaman puoluejohtajan sisäpiiri.
Siinä missä pörssimarkkinat ovat äärimmäisen demokraattiset, politiikan markkina on yllättävänkin harvainvaltainen.
Poliittisen markkinan epädemokraattisuudesta käyköön esimerkiksi YLEn vaaligallup. Kaikista Suomen puolueista se kuvaa ja kertoo vain valitun osan – noin puolet. Näitä valittuja puolueita mainoksenkaltaisesti toistetaan kuukausittain TV:ssä, radiossa ja lehdistössä. Ne hyvin tehokkaasti muovaavat ihmisten näkemystä. Poliittisen markkinan manipulointia, joka siis pörssimarkkinassa on kriminalisoitu.
Äänestäjän saaman tiedon kannalta puolueiden tulisi ennen vaaleja läpinäkyvästi kertoa millaista hallituskoalitiota ne tavoittelevat ja millaista politiikkaa heidän koalitiossaan tultaisiin harjoittamaan. Vaalien jälkeen on äänestäjän kannalta liian myöhäistä. Kuitenkin puolueilla on preferenssejä tai kenties keskusteluja ja ainakin tavoitteita. Sisäpiirintietoa, jota nyt ei kerrota äänestäjille.
Poliittista viestiä epädemokratisoi myös massiivinen puoluetuki. Se mahdollistaa erilaisten viestintäkonsulttien ja mainosmedioiden dominoida poliittista markkinaa veronmaksajien rahoilla kulloinkin valtaapitävien eduksi.
Pörssiyhtiön toimitusjohtajana ja puoluejohtajana en voinut välttää kiusausta vertailla politiikan ja pörssisijoittamisen markkinoita keskenään. Tunnistan toki erot. Tavoitteeni on herättää asiasta pohdintaa – onko oikein, että äänestäjänsuoja on heikompi kuin sijoittajansuoja? Samalla on hyvä pohtia mitä tulisi tehdä epäsuhdan korjaamiseksi.
Äänestäjien maksamin verovaroin toimivan YLEn velvoittaminen ottamaan gallupeihinsa mukaan kaikki puolueet olisi yksikertainen ensiaskel kohti äänestäjänsuojaa.
Blokkivaalit taas kirkastaisivat vaihtoehdot ennen vaaleja. Ne lisäisivät kansalaisten suoraa vaikutusvaltaa.
Puoluetuen poisto tai ’kaikille samat eurot’ puolestaan lisäisivät puolueiden välistä tasa-arvoa ja niiden kykyä näkyä äänestäjille tasa-arvoisesti.
Siinä missä sota on liian tärkeää jätettäväksi kenraaleille, on äänestäjänsuoja liian tärkeä jätettäväksi valtaa pitäville politiikoille. Millä keinoin politiikan äänestäjänsuoja saataisiin lähemmäksi pörssin sijoittajansuojaa?
Helsinki 21.1.2023
PRKL
Petri Roininen, Korjausliike
Kansalaisten vaikutusvaltaa ja äänestäjänsuojaa lisäisi keskusteleva ja avoin suora demokratia, jolloin kansalaiset pääsisivät vaikuttamaan suoraan asioihinsa. Blokkijärjestelmä ei sitä tee.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt käytät näitä pörssivertailuja niin Korjausliikkeen pitäisi pyrkiä First Northista pörssin päälistalle ja sen jälkeen OMX25 -indeksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän tulisi siirtyä suoraan demokratiaan, jossa valtiota pyöritettäisiin sitovilla kansanäänestyksillä ja poliitikkojen tehtävä olisi vain toteuttaa sitovien kansanäänestysten tulokset. Ei ajaa mitään omia, ostettuja tai kiristettyjä agendojaan.
Kun vaaliehdokkaalla ei ole velvollisuutta pysyä vaalilupauksissaan, voi kansalainen vain valita ketä huijaria äänestää. Ei se mitään demokratiaa ole, että voit kerran neljässä vuodessa äänestää jotain joka voi kääntää takkinsa heti vaalien jälkeen. Järjestelmä missä elämme on lähinnä huijaridemokratiaa tai puoluediktatuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Ja media peesaa puoluekuripolitrukkeja pimittämällä NATO-kysymyksen vaalikoneistaan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/mediapooli-vauhdissa-alma-ja-hs-vaalikoneissa-ei-ole-kysymysta-kannatatko-nato-jasenyytta/
Ilmoita asiaton viesti
Eivät halua kuulla kansalaisten mielipidettä mistään muusta asiasta kuin siitä ketä äänestetään vaaleissa. Kyllä ihmetyttää miten tällainen järjestelmä on saatu myytyä kansalaisille demokratiana, onko kansa todella näin tyhmää etteivät osaa vaatia parempaa demokratiaa?
Itse en aio äänestää kuin vasta sitten kun saan äänestää suoraan päätettävistä asioista, enkä asioiden päättäjistä, ja toivon mahdollisimman monen päätyvän samaan ratkaisuun.
Ilmoita asiaton viesti