Elävät apuvälineet avustajakoirat ja opaskoirat

Avustajakoira on ainoa palveluskoira, joka saa kulkea vapaana kaikkialla

Elävät apuvälineet avustajakoirat ja opaskoirat – uudet alueet tuovat kokonaan uuden tilanteen

 

Olemme uuden tilanteen edessä, joka vaatii nopeaa reagointia alueiden valmistelutyöryhmiltä ja uusilta aluevaltuutetuilta.

Riskinä on että opaskoiria eikä avustajakoiria luovuteta käyttöön 1.1.2023 jälkeen ja että nykyisiltä käytössä olevilta koirilta loppuu rahoitus.

Opaskoiria luovutetaan yhteisellä sopimuksella muutamasta sairaanhoitopiiristä kaikkialle Suomeen. Kaikkien alueiden tulee päättää omalta osaltaan miten tämä asia hoidetaan 1.1.2023 alkaen. En ole nähnyt minkäänlaista valmistelua tapahtuvan asian suhteen.

Avustajakoirat ovat tulossa samalla lailla yhteiskunnan rahoittamiksi, kuin opaskoiratkin – nyt ne rahoitetaan lahjoituksien ja STEAn rahoituksella. Avustajakoirien kohdalla on vielä paljon enemmän avoimia kysymyksiä. On arvioitu, että tarve olisi yhteensä noin 400 koiralle, joka tarkoittaisi 50 valmistuvaa koiraa joka vuosi. Nyt käytössä on yhteensä alle 100 koiraa. Koiria on pitkän aikaa luovutettu käyttöön alle 10 vuodessa joinakin vuosina vain muutama. Koirien luovutuksista ovat vastanneet Invalidiliitto (valmiit koirat) ja Avustajakoirayhdistys (itsekoulutusprojekti). Tänä vuonna koiria on luovutettu yli 10 kappaletta pitkälti Avustajakoirayhdistyksen aktiivisen toiminnan avulla (12 koiraa tänä vuonna). Kun Invalidiliiton ja Avustajakoirayhdistyksen toiminta siirtyy alueiden vastuulle, nähtävissä on monia siirtymävaiheen haasteita, jotka olisi ratkaistava mahdollisimman pikaisesti:

  • Vastaavatko kaikki alueet omalta osaltaan avustajakoiratoiminnasta vai rakennetaanko alueiden välille yhteistyötä?
  • Onko avustajakoirien luovutuksiin ja käyttöön varattu rahaa budjetteihin?
  • Mistä saadaan avustajakoirakoulutukseen sopivia koiria ja koulutuspaikkoja tarpeellinen määrä?
    • Kestää useita vuosia ennen kuin sopivien koirien jalostus ja kasvatusmäärät saadaan tarvittavalle tasolle. Mitä tahansa koiraa ei voi eikä kannata ottaa koulutukseen, joka kestää 2 vuotta. Riski siitä, että taustaltaan vääränlainen koira ei pääse testeistä läpi on iso. Usean kymmenentuhannen euron investointi menee hukkaan.
    • Avustajakoiran koulutus kestää kaksi vuotta ja koiran koulutus alkaa 8 viikon iässä – tarvitaan lisää ammattimaisia koiran kouluttajia, jotka voivat kouluttaa näitä koiria. Uudet kouluttajat pitää kouluttaa ja koulutuspaikkoja pitää rakentaa tai ottaa käyttöön lisää.
  • Miten hoidetaan siirtymäaika? Ennen kuin on tarvittava määrä koiranpentuja saatavilla, koulutuspaikat toiminnassa ja tarvittava määrä koiria voidaan luovuttaa, menee useita vuosia.
  • Miten varmistetaan jo käytössä olevien koirien (Invalidiliitto ja Avustajakoirayhdistys) toiminnan rahoitus (koirat ovat työtehtävissä 10 vuotiaaksi eli n. 8 vuotta luovutuksen jälkeen)
  • Miten varmistetaan että siirtymäajalla ja miksei myös siirtymäajan jälkeenkin Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektin rahoitus? Tänä vuonna projektista valmistui 12 koiraa. Tämä on erittäin tärkeää, että myös siirtymäajalla saadaan uusia koiria käyttöön ja että nykyiset koiran käyttäjät saavat uuden koiran vanhan koiran siirtyessä eläkkeelle.

 

Petri Turtiainen

Aluevaaliehdokas, Keski-Uusimaa, Kokoomus

Avustajakoira on fyysisesti vammaisen tai toimintarajoitteisen käyttäjänsä päivittäinen apu, yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi koulutettu apuväline. Se edistää ja ylläpitää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Koira voi olla se ratkaiseva tekijä, joka mahdollistaa vammaisen ihmisen itsenäisen elämän, liikkumisen ja pärjäämisen.

Opaskoira on elävä apuväline, joka mahdollistaa näkövammaisen itsenäisen liikkumisen.

0
Petri Turtiainen
Kokoomus Tuusula
Ehdolla aluevaaleissa

Koulutus: DI, tuotantoteknologia ja teollisuustalous
Laajat jatkokoulutukset johtamisesta, markkinoinnista, mediasuhteista ja myynnistä Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mukaan lukien IMD Lausannessa.
Yli kolmenkymmenen vuoden kokemus informaatioteknologian yrityksistä myynnin, markkinoinnin ja johtamisen osa-alueilla kattaen useimmat Euroopan maat. Viimeiset kaksikymmentä vuotta olen toiminut sosiaali- ja terveyssektorilla.

Olen toiminut hallituksessa useissa potilasjärjestöissä.
Harrastuksiini on kuulunut toimiminen Finnish Dance Organizationin (FDO) hallituksessa ja International Dance Organization (IDO) Street Dance Comiteessa.
Olen mukana kehittämässä ja tutkimassa aivovammakuntoutusta Helsingin yliopistossa.

Eläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu