Kannattaako terveyspalveluiden keskittäminen?

Kannattaako terveyspalveluiden keskittäminen?

Terveystaloustieteellisesti vastauksena on, että sairaalapalveluiden keskittäminen kannattaa ja perusterveydenhuollon palveluiden keskittäminen ei kannata.

Miksi näin?

Sairaaloissa kyse on tuotantoprosessin optimoimisesta (huom! laatu on yksi optimoinnin osatekijöistä kustannusten lisäksi). Tiedämme, että keskittämällä saadaan aikaiseksi suurempi volyymi ja sitä kautta saadaan tuottavuus ja laatu nousemaan. On myös tiedossa, että terveydenhuollon kustannuksista suurin osa syntyy sairaaloissa. Tiedämme myös, että erilaisilla sairaalatuotannon optimointikeinoilla voimme saada vain muutamien prosenttien kustannussäästön.

Miten sitten perusterveydenhuollossa?

Perusterveydenhuollossa tuottavuuden nostaminen ei ole olennaisin asia. Perusterveydenhuollon merkitys terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin on merkittävästi suurempi kuin perusterveydenhuollon kustannukset. Perusterveydenhuollon kustannukset ovat vain hieman yli 10% koko SOTE-potista. Perusterveydenhuollon toimenpiteillä voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi siihen miten paljon muissa SOTE osa-alueissa käytetään rahaa.

Nopea, ennakoiva, paikallinen ja helposti saatavilla oleva terveydenhuolto estää kroonistumisen. Sairaudet eivät niin helposti johda sairaalajaksoihin, hoito on tehokkaampaa ja paraneminen nopeampaa, vanhenevat voivat asua pitempään ja terveempinä kotonaan. Lisäksi on muistettava seurannaisvaikutukset mm. sairaslomiin, ennenaikaiseen eläköitymiseen, sosiaalisten palveluiden tarpeen vähenemiseen sekä perheen ja sukulaisten tulotasoon.

Oikeastaan asian voi sanoa niinkin, että perusterveydenhuollon kustannukset voivat rauhassa kasvaa, jos hyvän, laadukkaan, nopean ja lähellä olevien palveluiden avulla saadaan laitos- ja sairaalakustannuksia laskettua.

 

Petri Turtiainen
Aluevaaliehdokas, Keski-Uusimaa, Kokoomus

+1
Petri Turtiainen
Kokoomus Tuusula
Ehdolla aluevaaleissa

Koulutus: DI, tuotantoteknologia ja teollisuustalous
Laajat jatkokoulutukset johtamisesta, markkinoinnista, mediasuhteista ja myynnistä Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mukaan lukien IMD Lausannessa.
Yli kolmenkymmenen vuoden kokemus informaatioteknologian yrityksistä myynnin, markkinoinnin ja johtamisen osa-alueilla kattaen useimmat Euroopan maat. Viimeiset kaksikymmentä vuotta olen toiminut sosiaali- ja terveyssektorilla.

Olen toiminut hallituksessa useissa potilasjärjestöissä.
Harrastuksiini on kuulunut toimiminen Finnish Dance Organizationin (FDO) hallituksessa ja International Dance Organization (IDO) Street Dance Comiteessa.
Olen mukana kehittämässä ja tutkimassa aivovammakuntoutusta Helsingin yliopistossa.

Eläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu