Petrin tarina

Kerron tässä blogissani tarinani siitä, kuinka menetin 2011-2014 koko omaisuuteni yrittäjänä Ambrosia Professionalsissa – todennäköisesti sen kertominen aiheuttaa minua kohtaan vain lisää halveksuntaa suurimmalta osalta suomalaisista?

En minä heille tarinaani kerro.

Minä kerron tarinani ennen muuta sille prosentille suomalaisista, jotka tietävät heti miksi sen kerron. Kerron tarinani myös sille vähän isommalle osalle suomalaisista, joille siitä jää kytemään mielenkiinto sitä työtä kohtaan, jota teen ja teemme Nukkuvissa – onneksi noita kokonaisuutta, maalaisjärkeä ja rohkeutta arvostavia ihmisiä on kaikissa yhteiskuntaluokissa viemään Nukkuvien asiaa eteenpäin.

Nukkuvat – reilun pelin herätyspuolue.

Osa lukijoistani ja tukijani on sitä porukkaa, joka haluaa tietää kokemuksestani. Se haluaa tietää, mistä kumpuaa sisuni ja osaamiseni mitä tulee yhteiskunnalliseen oivaltamiseeni liittyen suomalaiseen kaverisosiaalikapitalismiin sen eri osa-alueisiin: mm. yritystukien haitallisuuteen yrittäjille ja kansantaloudelle tai suomalaisen almutalouden suureen nöyryytykseen osalle meistä – heille minä tarinani kirjoitan.

 

***

Pienenä alkulämmittelynä sukelluksessamme suomisysteemin syövereihin todettakoon ensin, että jo muutama vuosi ennen Ambrosia Professionalsia minulle sattui suomalaisen yhteiskunnan vakavaan ylipolitisoitumiseen liittyvä episodi, jossa myös olimme kärsijöinä. Taloudellisesti tuo asia ei kuitenkaan suistanut elämääni raiteiltaan kuten Ambrosian tapauksessa kävi.

Siinä yhdessä veljeni kanssa 15 vuoden aikana tehty pieni elämäntyö ja kymmenille tuhansille matkailijoille ja myös paikkakuntalaisille palveluja tuottanut hyvin menestyvä matkailuyrityksemme, Rasua Camping*** Jämsänkoski, arvon määrittelivät poliitikot (osa heistä) nollaksi Jämsänkoskella vuonna 2008. Asia liittyi sen aikaiseen Jämsän ja Jämsänkosken yhdistymiseen ja sen valtapeliin. Olimme siinä ikävästi välissä sijaiskärsijöinä.

Olen sanonut entisille asiakkaillemme ja niille poliitikoille, jotka meiltä nyt anteeksi pyytävät (mm. ex. kaupunginhallituksen puheenjohtaja), että en ole enää katkera. Surullinen kylläkin olen jokilaaksolaisten ja Rasuan ulkopaikkakuntalaisten vakioasiakkaiden puolesta ympäri maailman – ainutlaatuisen Rasuan portti meni heiltä lopullisesti kiinni v. 2008 ja 2009 tapahtumissa, jossa alueelle tuli epämääräisten vaiheiden jälkeen lopulta pieni sisäänlämpiävä asuntoautoyhdistys 40 vuoden huonolla vuokrasopimuksella entisten rasualaisten kannalta.

Rasuan tarina tosin voi saada uuden luvun jo paljon ennen kuin vuokrasopimuksen viimeiset 30 vuotta on kulunut..?

Ambrosia Professionalsin (2011- ) osalta alla kertomani tarina on lainaus joku aika sitten Finnvera Oyj:lle lähettämästäni kirjeestä, jossa pyysin vapaahehtoista velkajärjestelyä vaikean taloudellisen tilanteeni johdosta. Finnvera pyysi minua kertomaan mitä on tapahtunut ja minäpä kerroin – ei anneta sen häiritä hyvää tarinaa, että he sentään tajusivat edes kiittää selvityksestäni kohteliaasti, siihen se tosin jäikin.

 

***

”Tässä selvityksessä antamastani ulosotossa olevasta tämänhetkisestä (16.1.2018) kokonaisvelasta yht. 40 569,83 € yli 80% koostuu Finnvera Oyj:n osuudesta eli yht. 34 015,23. Muun kuin Finnveran myöntämän velan luonne on myös kovin erilainen. 

Olen maksanut Finnveran 28 261,14 € alkupääoman suuruista velkaa viimeisen parin vuoden aikana 5615,74 € ulosoton kautta. Nyt velkapääoma on kuitenkin vain noussut 34 015,23 tasolle ja velan korko 16% – miten noin suuri korko on mahdollista nykyisellä korkotasolla?

Tilanne on maksamisen kannalta järjetön taloudellisiin resursseihini nähden. Olen ollut käytännössä koko ajan kesästä 2014 työtön ja 2015 alkaen ulosotossa. Vähäinen jäljelle jäänyt omaisuuteni Ambrosia Finland Oy:n (Ambrosia Professionals) huikean matkan jälkeen maailmalle on ulosmitattu. Olen menettänyt koko omaisuuteni. Vaimoni on työtön ja meillä on 9, 6 ja 2-vuotiaat lapset kotona Jyväskylässä.

Olen herännyt yhteiskunnallisesti aktiiviseksi Ambrosian kokemuksen jälkeen. Ei voi mitenkään olla oikein, että Suomessa osa porukkaa saa miljoonia euroja yritystukea tai startupit vähän vähemmän, ja osa saa keskitysleirikomennon. Minulle kävi niin. Ambrosia Professionals ehti jo olla menestystarina maailmalla, jonka suomisysteemi kuitenkin päätti tuhlata suomalaisen ”kaverisosiaalikapitalismin” ylläpitämisen nimissä TEKES:eineen ja muine sisäpiirin juttuineen.

Olin naiivi ja kuvittelin, että juuri tuollainen yksityinen kasvuyrittäjyysekosysteemin rakentaja ja keihäänkärkiyritys kuin Ambrosia oli, tarvitaan Suomeen, eihän sellaisia ole. Mutta ei tarvittu. Oli hassua tajuta, että myös yksityiset sijoittajat Suomessa menevät täysin sen pillin mukaan, minkä nykysysteemi heille asettaa.

Jos ajatellaan suomalaista kasvuyrittäjyyttä niin kaikkein tärkein mahdollinen toimiala, ”startup-kasvuyrittäjyyden ekosysteemityö”, on käytännössä valtiomonopolin käsissä. Puhuin ”murutaloudesta” Ambrosian aikana ilmiötä kuvaamaan, kun silmukka koko ajan kiristyi loppua kohden.

Ambrosia Professionals ei halunnut tyytyä murusiin. Me lähdimme maailmalle ja järjestimme menestyneitä tapahtumia nollasta aloittaen. Saimme hienoja tuloksia – ”proof of concept” eli konseptimme toimivuus tuli siinä todistettua heittämällä.

Verkostoiduin Applen perustajan Steve Jobsin aikalaisen ja hänelle töitä tehneen henkilön, Mati Otsmaan, kanssa ja saimme hänet Ambrosian tiimiin jne. Tiimimme kuusi jäsentä olivat lähtöisin jokainen eri maasta ympäri maapalloa. Todellakin haastoin itseni ja halusin luoda uuden ainutlaatuisen konseptin maailmankin mittakaavassa.

”Petri is a visionary and business professional who is executing on his dream to bring entrepreneurs, professionals and investors together into one European interactive marketplace. He has proved his concept through successfully executing numerous Beach Boost and Slope Boost events in Finland, Spain and California. Petri has the confidence and skills to expand this vision into the EU marketplace. He is exceedingly trustworthy loyal and hard working – and a pleasure to work with.” (Mati Otsmaa, San Francisco, USA lähde: LinkedIn)

Suomisysteemi kuitenkin mokasi ja raskaasti.

Vaikka Ambrosia Professionalsin ja luomieni suhteiden kautta suomalaisten startuppien olisi ollut mahdollista päästä amerikkalaiseen VC-rahoitukseen (0,5 – 10 M $) käsiksi, en minä päässyt edes FIBANin sijoittajailtaan asiastani kertomaan!!! Käsittämätöntä!

FIBAN eli suomalaisten bisnesenkeleiden verkosto saa käsittääkseni valtiolta rahaa toimintaansa? Jos ei suoraan, niin joka tapauksessa se on sisäpiirin kerho, jolla pääsee parhaiten käsiksi valtiontukiin (ent. Tekes, nyk. Business Finland) sijoituksia tehdessä – heille tulee ilmeisesti paniikki juosta karkuun, jos he kuulevat, että joku jotenkin haastaa suomalaista virkamiesvetoista kasvuyrittäjyyden valtiorahoitusmonopolia? Mitään muuta järjellistä selitystä en moiselle kohtelulleni keksi, tuskin kukaan muukaan keksii?

Oli siellä sellainenkin episodi syksyllä 2013, kun soitin sijoittajasuhteista vastaavalle johtajalle ja pyysin päästä Finnveran (ja oliko juuri Fiban toisena kumppanina) vetämään sijoittajatapaamiseen, en päässyt. Finnpron (valtiollinen vienninedistäjä) edustaja ihmetteli, että mikä juttu meillä on, kun kerroin että olemme tulossa aloittamaan ja järjestämään ainutlaatuista ”Beach Boost California 2013” kasvuyrittäjyystapahtumaa Santa Cruzissa piilaakson alueella.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektiporukka, joka tuhlasi veronmaksajien rahoja kivaan verkostoitumiseen San Jose State Universityn kanssa, ei tuolloin osannut vastata edes sähköposteihin, yhteistyötä kun ehdottelin. ”Laita sähköpostia tulemaan” sanottiin toki ensin puhelimessa.

Ei paljoa lohduta yrittäjää, joka teki jotain sellaista kuin minä tein noina muutamana vuotena. Minä ja Ambrosia Professionalsin tiimi olimme veronmaksajien rahoilla läträävän suomalaisen kasvuyrittäjyysmafian ja virkamieskoneiston sylkykuppeja.

Mitä minä tein – minä yritin kaikkeni.

Surkuhupaisaa jälkeenpäin on, että ”pikkuraha”, jota olisimme tarvinneet ehkä vain 20 000 eur lisää jostain, olisi riittänyt siihen, että kuolemanlaakso olisi ylitetty ja Ambrosia Professionals olisi aloittanut maailmanvalloituksensa toden teolla. Sanon 20 000 eur pikkurahaksi siksi, että suomisysteemiin sopivat startupit ja isommat saavat jopa 2 000 000 eur ilmaista lahjarahaa jonkun TEKES:n kautta. Tuotakaan pikkurahaa vain ei enää silloin ollut omasta takaa, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Paradoksi on, että vaikka meillä oli suhteet paljon isompaan jenkkirahaan, ei meillä ollut startup-sijoittajaa myöskään Amerikassa, joka olisi suomalaiseen startupiin meren toiselle puolelle rahansa laittanut. Em. on kuitenkin ymmärrettävää tietäen logiikan, miten rahoitus toimii startup-vaiheessa.

Siinä vaiheessa, kun alat järkätä firmallesi osoitetta San Franciscoon saadaksesi alkuvaiheen rahoitusta sieltä (kun Suomi oli mikä oli) alkavat kuukaudet mennä liian nopeasti, viikot, päivät… lopulta minulle ei ollut enää rahaa bussilippuun Helsinki-Vantaalta Hämeenlinnaan, jossa hetken tuolloin asuimme. Kaikki em. tapahtui samaan aikaan kun Kiinassa meillä olisi ollut kaikki valmiina järjestää oma tapahtuma ja sijoittajat siellä, mutta minulla ei ollut enää varaa edes yhteen bussilippuun!

Ambrosia.pro sivustolle ei kannata enää mennä asiaan tutustumaan, eikä muillekaan, sillä niitä ei ole ollut varaa ylläpitää palvelimilla. Mutta täältä silloin tehdystä diasarjasta näkee jotain kokonaisuudesta – siellä on hyvä videolinkki myös.

Minä ja perheeni olemme jo kärsineet ihan tarpeeksi. Nykyinen yhteiskunnallinen aktiivisuuteni (en toimi valtapuolueissa) haittaa hakemista moniin työtehtäviin. Olen ollut mm. aikuiskouluttaja vuosia 2000-luvun alussa, mutta se on politiikkaa koulutuskuntayhtymissä. Projektipäällikkönä, yritysneuvojana jne. mutta nekin ovat politiikkaa, jossa ei pidä haastaa nykysysteemiä mitenkään.

Yrittäjä olen ollut 20 vuotta ja aina yrittäjämäinen, mutta sekin on näillä resursseilla ongelmallista. Ulosotto vie kaiken ja perheen tilanne pysyy todella huonona, ellen saa velkaani joksikin ihan toisenlaiseksi kuin nyt. Suomesta pois on vaikea lähteä asumaan pysyvästi, kun kolme pientä ja juuret Suomessa. Tosin sekin on vaihtoehto tässä tilanteessa.”

 

***

Siinä minun tarinani, millainen on sinun tarinasi? Olipa se paljon parempi tai vieläkin hyytävämpi, oleellista on sen tajuaminen, että meillä voi siltikin olla aivan sama päämäärä muuttaa isänmaatamme, jos fokus on oleellisissa asioissa ja vain niissä – juuri siitä on kyse Nukkuvissa, suomipolitiikan ”game changerissa”.

Tulossa iso juttu Nukkuvilta seuraavassa blogissani!

 

***

5.3.2018

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

 

***

Nukkuvien joukkorahoituskampanja mesenaatti.me :ssä

Kansalaispalkka nyt! – kansalaisaloite

"Hirvimäki Political" -videoblogini Youtubessa

Nukkuvien puolue – Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)

petrihirvimaki.com

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

 

0
PetriHirvimki
Muut Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Iskä Kalervonkadulta Jyväskylästä. Nukkuvien puolue - Nukkuvat, heräävät, liikkuvat, sitoutumattomat ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja kts. www.nukkuvat.fi. Unitas kansanliikkeen perustaja, vapaustaistelija ja ex-presidenttiehdokas. KTM, kokenut yrittäjä ja kansalaisaktivisti. Yhteydenotot: petri.hirvimaki@nukkuvat.fi, puh. +358 44 987 13 02

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu