Covid-19: Lombardian katastrofi ja Ruotsin ihme

Ruotsi on ollut koronan suhteen vastarannan Kiiski, eikä suostunut sulkemaan maata muiden tavoin. Nyt uutisoidaan Ruotsissa koronan tartuttavuus luvun laskeneen alle yhden. Suomessa samaan kyettiin hesarin mukaan rajoitusten avulla.

Käyrät, joita muu maailma seuraa ihmeissään.

Aikaisemmin pohdin tiukkojen rajoitusten mahdollista placebovaikutusta epidemian etenemiseen. Ruotsissa tehohoitoon päivittäin joutuneiden potilaiden määrä on hienoisessa laskussa. Viimeisten päivien luvut päivittyvät ylöspäin viiveellä. Tiedot ja luvut Folkhälsomyndigheten. Pylväät päivittäiset arvot viivalla 7-päivän liukuva keskiarvo, joka helpottaa trendin havainnointia.

Päivittäiset uusien tehohoitopotilaiden lukumäärät Ruotsissa

Päivittäisissä laboratorio varmennetutuissa tapauksissa Ruotsissa kasvu näyttäisi tasaantuneen.

Päivittäiset uudet varmennetut tartunnat Ruotsissa

Myös päivittäin kuolleiden osalta näkyy selkeä pudotus, joka kertoo Ruotsin onnistuneen paremmin taudin etenemisen estämisessä hoitolaitoksiin.

Uudet koronakuolleet Ruotsissa päivätasolla

Mikäli nyt nähdyt viitteet Ruotsin epidemiahuipun ohittamisesta osoittautuvat pysyviksi, niin se haastaa monet akateemiset mallinnukset pandemiasta. Viimeisimmässä amerikkalaisryhmä väittää, että koska Covid-19 on uusi  tauti kenelläkään ei ole siihen vastustuskykyä, joten 60-70% pitäisi sairastaa tauti ennen kuin sen eteneminen pysähtyy. Väittäisin, että jo tutkimuksen perusolettama on virheellinen. Koska tauti ei tilastojen mukaan juuri tartu lapsiin, osoittaa nimenomaisesti sen, että osalla väestöä on jo olemassa vastustuskyky virusta vastaan tai ainakin alentunut alttius sairastua virusinfektioon.  Lisäksi erilaisia koronaviruksia liikkuu jo väestössä. Ruotsista voimme myöhemmin arvioida monellako on jonkin asteinen luontainen vastustuskyky. Siitä olen samaa mieltä, ettei virusta enää voida tukahduttaa maailmanlaajuisesti, joten pandemian toinen aaalto näyttää vääjäämättömältä, toivottavasti silloin riskiryhmille on olemassa rokote.

 

Tilastoja kausi-influenssan tappavuudesta ja yleisyydestä

Kausi-influessan, Korona viruksen ja SARS-CoV-2 viruksen aiheuttamat oireet ovat hyvin pitkälle samat. Nuha, yskä, kuume, kurkkukipu, päänsärky, lihaskivut yms.

BioMed Research International; Vol 2019 mukaan maailman laajuisesti kausi-influenssa aiheuttaa 290 000 – 650 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuosittain. Joka vuosi n 5-10% aikuisista ja 20-30% lapsista sairastaa influenssan. Toisin kuin influenssa Covid-19 näyttää tartuttavan hämmästyttävän vähän lapsia.

Vaikka Suomessa influenssan arvioidaan aiheuttavan vuosittain 500-2000 ennenaikaista kuolemaa, siihen suhtaudutan harmittomana pikku kiusana. Suomessa THL:n ohjeiden mukaan kausi-influenssaan kuolleen syyksi merkitään pääsääntöisesti perussairaus. ”Influenssa luokitellaan harvoin peruskuolemansyyksi, sillä infektioon menehtymisen taustalla on usein myös muu perussairaus.

Nyt WHO ja THL on Covid-19 osalta antanut ohjeen, jonka mukaan perussairauden vakavuudesta huolimatta kuolinsyyksi tulee merkitä Covid-19 tartunta. Belgiassa hoitokodeissa tapahtuneet  kuolemat merkitään oireiden mukaisesti Covi-19 viruksen aiheuttamiksi, vaikka vain 5% näistä on laboratorio varmennettuja.  Kun THL:n tietojen mukaan 90% Suomessa Covid-19 kuolleista oli yksi tai useampi vakava perussairaus, voidaan kysyä antaako tämä tilastointitapa oikean kuvan  Covid-19  vaarallisuudesta. Näemmekö sydän-ja verisuoni- ja syöpäsairauksiin kuolleiden määrässä Euroopan laajuista pienenemistä vuositasolla?

Edellisen blogini kommentissa esitettiin jopa epäily siitä, ettei Italiassa edes olisi kausi-influenssaa. International Journal of  Infectious diseases, vol 8 lehdessä julkaistussa artikkelissa on tutkittu Italian influenssan aiheuttamia ennenaikaisten kuolemien määriä, joiksi arvioitiin:

  • 2013/14 yhteensä 7 027 kuolemaa
  • 2014/15 yhteensä 20 259 kuolemaa
  • 2015/16 yhteensä 15 801 kuolemaa
  • 2016/17 yhteensä 24 981 kuolemaa
  • Väestötasolla nämä luvut tarkoittavat 116 ja 412 kuolleisuutta miljoonaa kohden vuositasolla
  • Alle 5 vuotialla vastaavasti 10 ja 15 kuolleisuutta miljoonaa kohden

Itseasiassa samaisen artikkelin mukaan Italiassa influenssan aiheuttamien kuolemien määrä on suurempi kuin Euroopassa keskimäärin.

Kausi-influenssa 2017/18 oli normaalia tappavampi, johtuen epäonnistumisesta rokotteen valinnassa. Clinical Microbiology and Infection, vol 25 artikkelin mukaan Euroopan laajuisesti havaittu ylikuolleisuus oli koko väestössä 254 ja yli 65 vuotiailla 1182 ylimääräistä influenssaan liittyvää kuolemaa miljoonaa ihmistä kohden. Italian osalta en löytänyt pikaisella etsinnällä lukuja, mutta ne lienevät suuremmat kuin 2016/17.

 

Covid-19 kuolemat Italiassa ja Ruotsissa

Tähän mennessä (2.5.)

  • Ruotsissa on tilastoitu 2 669 Covid-19 liittyvää kuolintapausta, eli väestötasolla 269 kuollutta miljoonaa kohden. Alle 60 vuotiaita 131, eli väestötasolla 17 per miljoona, jos tämän haluaa suhteuttaa, niin keskimäärin 10 665 alle  65 vuotiasta kuolee Ruotsissa vuosittain. Tartuntatiheys 2 186, Sörmanlandissa 4 209.
  • Italiassa on tilastoitu 28 710 Covid-19 liittyvää kuolintapausta, eli väestötasolla 475 kuollutta miljoonaa kohde. Alle 60 vuotiaita 1 233, eli väestötasolla 29 kuollutta miljoonaa kohden. Väestötasolla luvut vastaavat vuoden 2016/17 kausi-influenssan kuolleisuutta.
  • Italian Lombardiassa on tilastoitu 13 685 Covid-19 liittyvää kuolintapausta, eli väestötasolla 1 357 kuollutta miljoonaa kohde. Tartuntatiheys 7 370. Nïn ollen Lombardian tähän mennessä tilastoidut Covid-19 kuolemat ovat noin kolme kertaa suuremmat kuin vuoden 2016/17  influenssan aiheuttamat.

Lombardian kuolleisuus on Ruotsiin verrattuna noin viisinkertainen, vaikka tartuntatiheys vain noin kolminkertainen. Lombardian kuolleisuuden jakautumisesta ikäryhmittäin ei ole tietoa, mutta tartuntojen osalta on.

Ruotsin, Italian ja Lombardian SARS-CoV-2 tartuntojen prosentuaalinen jakauma ikäryhmittäin

Lombardiassa 60-89 vuotiaiden suhteellinen osuus tartunnoissa muita suurempi, eli juuri niissä joissa kuolleisuus suurinta.

 

Lombardian koronakatastrofi

Vuoden 2019-20 influenssakausi oli normaalia lievempi. Ensimmäisten koronatapausten ilmaantuessa Pohjois-Italiassa oli vielä käynnissä normaali kausi-influenssa kausi. Molempien tautien oireethan ovat samat joten sairastuneiden osalta ei varmaankaan osattu lääkäreidenkään toimesta suhtautua muuna kuin influenssa tapauksina.

Italiassa lääkintähenkilöstön tavatut 17 tuhatta coronatapausta edustavat noin kymmentä prosenttia kaikista Italian varmennetuista korona tartunnoista. Mikä osuus tartunnan saaneiden lääkäreillä oli taudin leviämiseen hoitolaitoksiin?  Sama lääkäri tekee kotikäyntejä vanhusväestön ja hoitolaitoksissa, jolloin tauti pääsee leviämään juuri kaikkein haavoittuvaisimpiin.

Kuten jo aiemmassa kirjoituksessani kerroin, niin tehohoidon tarve Covid-19 taudin vakavissa muodoissa on paljon suurempi kuin normaalin kausi-influenssan aikana. Sairastunut hoitohenkilökunta ja lisääntynyt hoidon tarve on yhteensovittamaton yhtälö. Sama Lombardian katastrofi on ilmennyt myös Madridissa ja Pariisissa.

Jo ennen Covid-19 ilmaantumista pitkittyneen taloskriisin myötä Italian tehohoitokapasiteetti on OECD maiden pienimpiä 8,6 100 000 asukasta kohden OECD maiden keskiarvon ollessa 15,6.

Lombardiassa potilaita pyrittiin hoitamaan kotona mahdollisimman pitkään ja ambulanssit kutsuttiin vasta kun oli myöhäistä. Lääkäreillä ei ollut tietoa millaisesta taudista oli kysymys.

Yksityislääkäreillä ei ollut myöskään käytössä riittävästi maskeja.

Lombardiassa syyttäjät tutkivat myös aluehallinnon päätöstä 8.3. kotiuttaa Covid-19 taudista toipuvia vanhuksia takaisin hoitolaitoksiin, jotta sairaalavuoteita saataisiin uudelleenkäyttöön. Jo tätä ennen hoitajat väittävät laitosten johdon kieltäneen heitä käyttämästä maskeja, jotteivat asukkaat säikähtäisi.

Joissain hoitolaitoksissa asukkaita pyrittiin suojelemaan kieltämällä omaisten vierailut, mutta paikalliset lääkintäviranomaiset uhkasivat näitä laitoksia rahahanojen sulkemisella, jos päätöksiä ei peruttaisi.

Näyttää siltä kuin Lombardiassa olisi osattu tehdä kaikki mahdolliset virheet ja niistä maksettiin kova hinta vanhusväestön henkien kustannuksella.

Italian syyttäjälaitoksella riittää työtä pitkäksi aikaa selvittää laiminlyöntien lainmukaisuutta.

Ruotsissa tehohoidon kapasiteetti on kaiken aikaa riittänyt joskin taudin pääsy hoitolaitoksiin on nostanut kuolinlukuja surullisiin lukuihin. Hoitolaitoskuolemia ei kuitenkaan yhteiskunnan sulkeminen olisi estänyt.

Nyt Ruotsissa alkaa olla viitteitä tautihuipun  saavuttamisesta maassa, joka on joutunut huomattavan ulkomaisen kritiikin kohteeksi. Ruotsi piti pintanta, eikä taipunut viruksen edessä.

petrikiiski

Nimi on enne, sukuni on antanut nimen eräälle suomalaiselle fraasille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu