Rajoitustoimien vaikutus Covid-19 epidemian leviämiseen: Belgia vs Ruotsi osa 2

Tämä on päivitys kirjoitukseeni rajoitustoimien vaikutuksista Belgiassa ja Ruotsissa. Yhä edelleen kuuluu puheenvuoroja, että virus olisi tukahdutettavissa. Mitä kertoo Belgian tilanne nyt.

SARS-CoV-2 aikarajat

Nykytietämyksen mukaan viruksen itämisaika on 2-14 vrk ja mediaani n. 5 vrk. Espanjan terveysviranomaisten RENAVE:n tilastojen mukaan sairaalahoitoon joutumisen mediaani ensioireista on 6 vrk (iqr 3-9 vrk) ja tehohoitoon 8 vrk (iqr 6-11 vrk).

Kuten aiemmin olen todennut, niin n 95% Covid-19 tautiin kuolleista kuuluvat riskiryhmiin, joten kuolleiden määrä kertoo vain sen, miten suuri osa tautiin sairastuneista kuului riskiryhmiin.

Laboratoriovarmennetut tartunnat on myös huono indikaattori, koska niitä tehdään eri maissa eri laajuudessa ja kriteerein.

Sairaala- ja tehohoitoon joutuvien määrä antanee parhaimman kuvan epidemian etenemisestä. Tiedot olen kerännyt Belgiasta täältä ja Ruotsista täältä.

Belgiassa päivittäin sairaalahoitoon joutuneiden määrä

 

Belgiassa suljettiin koulut 14.3 ja yleinen lockdown 18.3. Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy sairaalahoitoon joutuneiden määrä saavutti huippunsa 12 päivää myöhemmin 30.3. mikä on aika tarkkaan oletettavissa oleva keskimääräisten itämisaika (5 vrk) ja ensioireista sairaanhoitoon joutumisen yhteisaika (6 vrk). Näin ollen siis sairaanhoitoon joutumisen huippu on teorian mukainen.

Toisaalta vasta 38 päivän kuluttua sairaalahoidon tarpeeseen joutuneiden määrä alitti lockdown päivän tarpeen. Itämisajan maksimi 14 vrk + hoidontarpeen 9 vrk ensioireista. Eli hoidontarvetta vaativia tartuntoja on täytynyt tapahtua myös lockdownin aikana.

Hoidontarve ei ole myöskään vielä alittanut koulujen sulkemisajan tilannetta.

  • 18.3. sairaalahoitoon joutui 183 ja 28.3. 629 belgialaista.
  • 18.3. sairaalahoidossa yhteensä 650 ja tehohoidossa yhteensä 131 belgialaista
  • 30.3. Sairaalahoidossa 4 897 ja tehohoidossa 1 021 belgialaista.
  • Enimmillään 5 759 sairaalahoidossa 6.4.
  • Tehohoidossa samanaikaisesti enimmillään 1 285 belgialaista 6.4.
  • 9.5. Belgiassa 476 tehohoitopotilasta, eli samaa luokkaa Ruotsin vastaavaan. https://portal.icuregswe.org/siri/report/corona.covid-dagligenhttps://portal.icuregswe.org/siri/report/corona.covid-dagligen

 

Ruotsin ja Belgian vertailu

Ruotsissa ei muista Euroopan maista poiketen suljettu yhteiskuntaa. 17. maaliskuuta suositeltiin siirtymään toisen asteen koulutuksessa etäopetukseen. Tehohoidossa on päivätasolla ollut Ruotsissa maksimissaan n. 540 potilasta ja kaiken kaikkiaan tehohoitoa on saanut hieman yli 1 700 ruotsalaista. Absoluuttiset potilasmäärät siis paljon Belgiaa pienemmät.

Allaolevat kuvaajat, Belgian osalta 7-päivän liukuva keskiarvo päivittäin sairaalahoitoon joutuneista ja Ruotsissa 7-päivän liukuva keskiarvo tehohoitoon otetuista potilaista prosenttiosuutena huippulukemasta.

Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy Ruotsissa uusien tehohoitopotilaiden kasvuhuippu tuli noin viikko Belgian huipun jälkeen. Belgiassa suhteellinen kasvuvauhti Ruotsia nopeampaa, absoluuttisissa luvuissa vielä sitäkin suurempi ero. Ruotsissa ennen potilashuippua kasvuvauhti pieneni reilu viikko huippua aikaisemmin. Olisiko Belgiassa tapahtunut sama, potilasmäärien ollessa silloin ehkä noin viidennes nykyistä suurempi?

Tämän jälkeen molemmissa maissa suhteelliset luvut pienenevät Ruotsissa lasku on hieman loivempaa. Toisaalta Ruotsissa tauti on aiheuttanut tehohoidon tarvetta huomattavasti Belgiaa vähemmän, mikä toki voi johtua osin myös Ruotsin pienemmästä väentiheydestä.

Johtopäätös

Tukahduttamisteorian kannattajien soisi miettivän, kuinka kauan eristämistoimia pitää jatkaa kunnes virus on tukahdutettu. Belgiassa uusien potilaiden määrä sairaanhoidossa putosi vasta viitisen viikkoa kestäneiden eristystoimien jälkeen lockdownin aikaiselle tasolle.

Tiukkojen sääntöjen Belgiassa on kuollut 8 656 ja lepsujen sääntöjen Ruotsissa 3 225 pitkäaikaissairasta. Tiukat karanteeni- tai tukahduttamistoimien ei sinällään voi sanoa pelastavan ihmishenkiä, vain sillä, että estetään taudin leviäminen riskiryhmien laitoksiin niitä voidaan pelastaa.

petrikiiski

Nimi on enne, sukuni on antanut nimen eräälle suomalaiselle fraasille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu