Älkää äänestäkö itseään mainostavaa ehdokasta

Suomessa vallitsevasta rakenteellisesta korruptiosta on jatkuvasti puhetta. Viimeeksi Marja Sannikan TV-ohjelmassa 23.4.2021. Ongelma on siis selvästi tiedostettu – silti sama peli jatkuu ja jatkuu. Eikö tälle tosiaan pystytä tekemään mitään?

Kyse on pitkälle juurtuneesta kulttuurista, jota ei tietenkään ole helppo muuttaa. Sinänsä sentään hyvä, että asiaan kiinnitetään näinkin runsaasti huomiota. Ehkä asiaan tosiaan voi pikku hiljaa tulla parannusta.

Suomessa jaetaan tänä vuonna puoluetukea 35.5 miljoonaa euroa(!). Saksalaisen talouslehti Wirtschaftswochen vuonna 2012 julkaistun artikkelin mukaan Suomessa jaettava puoluetuki per äänestäjä oli EU:ssa toiseksi korkein Luxemburgin jälkeen. Vuonna 2011 – johon vuoteen ao. artikkeli oletettavasti perustui – puoluetuen määrä Suomessa oli 12 miljoonaa euroa. Puoluetuen määrä on siis kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut!

Eikä tämä jää tähän. Puoluetukien lisäksi puolueet saavat rahoitusta monimutkaisten säätiöjärjestelyjen kautta. Nämä säätiöt kun osaltaan saavat julkista tukea. Lisää säätiöistä voi lukea vaikka täältä.

Suomeen on siis syntynyt monimutkainen koneisto, jonka ilmeinen tarkoitus on valittujen henkilöiden valtaan pääsyn ja vallassa pysymisen varmistaminen. Perustellusti voidaan kysyä: onko tämä tavallista veronmaksajaa ja äänestäjää hyödyttävä systeemi?

Nykytilanne taatusti kismittää ihan jokaista asioista yhtään kiinnostunutta kansalaista. Yksittäinen äänestäjä luultavasti kiroilee mielessään ajatellen ehkä samalla, ettei itse pysty asiaan vaikuttamaan. Asiaan kylläkin on jopa yksittäisen äänestäjän mahdollista vaikuttaa, ja se vieläpä on hyvin helppoa!

Kunnallisvaalien nyt lähestyessä tulemme näkemään lisääntyvissä määrin vaalimainontaa. Yksittäisen äänestäjän on siis helppo vaikuttaa rakenteelliseen korruptioon yksinkertaisesti äänestämällä sellaista ehdokasta, joka ei mainosta itseään. Se on nimittäin niin, että mitä enemmän jonkin ehdokkaan vaalimainoksia näkee, sitä perustellummin on syytä kysyä: millä rahalla tuo ehdokas x itseään mainostaa ja miksi? Marja Sannikan ohjelmassahan Juho Eerola (ps.) sanoi ihan suoraan, että häntä vaaleissa tukeneet olivat tulleet valinnan jälkeen toteamaan, että ”nyt olis tällanen juttu missä voisit jeesata”. Tukeminen siis tuskin on pyyteetöntä ja mitä suuremmista tukisummista puhutaan, sitä vähemmän pyyteettömästä toiminnasta on kyse.

Eri ehdokkaiden ilmoittamia vaalirahoitusilmoituksia voi tutkia vaalirahoitusvalvonnan sivuilta. On mahdotonta tietää, kuinka todellisia ilmoitukset ovat, mutta näistäkin ilmoituksista selvästi näkee vaalirahoitukseen liittyvän epätasa-arvon. Olisikin toivottavaa, että joku tutkiva journalisti perkaisi tuota tietokantaa huolella ja toisi esiin havainnollisesti, kuinka karu tilanne on.

Vaalirahoitukseen liittyvä epäoikeudenmukaisuus on tietysti suurempi ongelma eduskuntavaaleissa kuin kunnallisvaaleissa. Asia on kuitenkin kunnallisvaaleissakin kaikkea muuta kuin ongelmaton. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Antti Lindtman (sdp) Vantaan kunnallisvaaleissa 2017. Oman ilmoituksensa mukaan hän sai avustusta tuolloin 9550 euroa. Tästä avustuksesta 6675 euroa on tullut tahoilta, joita ei vaalirahoitusilmoituksessa eritelty.

Ilman rahoitustukea vaaleihin lähtevälle ehdokkaalle kilpailuasetelma on kokolailla vaikea. Ei voi muuta kuin toivoa äänestäjiltä tietoisuutta vallitsevasta tilanteesta ja toimintaa sen mukaisesti.

+2
petrioseppala
Liike Nyt Vantaa
Ehdolla kuntavaaleissa

Kunnallisvaaliehdokas 2021 Vantaalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu