Asiat eivät tule kuntoon lakeja säätämällä

Kun ainoa työkalu on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta. Tämä vanha sanonta tulee mieleen, kun tutustuu maalittamista koskevan rikoslain pykälän luonnokseen. Väistämättä herää kysymys: kuinka tyhmiä poliittiset päättäjämme ovatkaan ja – anteeksi vaan – kuinka tyhmiä ovat he, joilta lausuntoja lakiluonnokseen pyydetään?

Emmekö ole jo nähneet riittävän monesti sen, että lakeja säätämällä eivät ongelmat poistu? Laki ei tuo meille lisää hoitajia, laki ei lyhennä hoitojonoja ja maalittamislaki ei tule poistamaan epäasiallista käyttäytymistä verkossa.

Maalittamislaki on turha ja aivan erityisesti: maalittamislaki on niin epäselvä ja tulkinnanvarainen, että siitä ei hyödy kuin korkeintaan lakimiehet. Ehkä tässä piileekin lausunnonantajien myönteisyys lakiuudistukselle. Se toisi lisää töitä lakimiehille. Tässä kohtaa onkin paikallaan muistuttaa, että aloitteen maalittamislain tekemiseksi teki lakimiesliitto vuonna 2019.

Nyt lukija ehkä miettii: kuinka niin maalittamislaki on turha? Maalittaminenhan on päivänselvä ongelma ja todella ikävä ilmiö. Maalittamisen pelossa kuulemma monet eivät edes halua pyrkiä politiikassa päättäviin asemiin. Maailma olisi kerta kaikkiaan parempi paikka, jos maalittamista ei tapahtuisi.

On totta, että maalittaminen on paitsi typerää niin myös hyvin ikävää ja olisi parempi kun sitä ei tapahtuisi. On vaan aivan turha kuvitella, että asia korjaantuisi säätämällä hyvin tulkinnanvarainen ja epämääräinen laki. On syytä myös muistaa, että kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ovat rikoslaissa kiellettyjä jo entuudestaan. Nämä kyllä antavat tarpeeksi välineitä mahdollisten maalittamistapausten rikosoikeudelliseen käsittelyyn.

On hyvä huomata myös se, että olkoon meillä millainen lainsäädäntö hyvänsä, maalittamistapaukseen on käytännössä vaikea puuttua. Kannattaako poliitikon lähteä jahtaamaan jotakuta mr nobodyä, joka vielä esiintyy nimimerkillä? Suuri vaiva selvittää, kuka maalituksen takana olikaan ja minkäänlaista korvausta asiaan on vaikea ellei mahdoton saada.

Oikea suhtautuminen maalitusongelmaan on se, että sananvapauden nimissä annetaan somekulttuurin kehittyä. Itse olen sen verran optimisti, että uskon somen pahimpienkin jääräpäiden pikkuhiljaa oivaltavan sen, että maalittamisesta ei ole hyötyä. Siitä pikemminkin on haittaa sille asialle, jota maalittaja itse ajaa. Ainakin siinä vaiheessa, kun somekulttuuri on kehittynyt paremmaksi. Ja somekulttuuri ei kehity paremmaksi lakien ansiosta vaan pikemminkin laeista huolimatta.

Maailma muuttuu paremmaksi somelukutaidon kehittymisen kautta. Tietyt maalitustapaukset kehittävät ihmisten somelukutaitoa.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu