Eläkeikää ei tarvitse enää nostaa – elinikä tulee laskemaan

Otsikko tiivistää tämän blogin keskeisen sisällön. Lukeminen tästä eteenpäin on siis turhaa, ellei ole kiinnostunut tämän sinänsä itsestäänselvän väitteen perusteluista.

Inhorealistisesti ajatellen meillä kaikilla on kolme vaihetta elämässä. Ensin lapsuus- ja opiskeluaika, jolloin olemme vanhempiemme sekä yhteiskunnan elätettävänä. Sitten varsinainen tuotannollinen aika, jolloin olemme joko palkkatyössä tai yrittäjinä. Tällöin maksamme takaisin yhteiskunnalle lapsuusaikamme panostuksia sekä myöskin elätämme sen ajan eläkeläisiä (valitettavasti kohtalaisen suuri osa kansalaisista ei koskaan tule nettohyödyllisiksi, mutta ei siitä tässä enempää). Lopuksi siirrymme itse eläkkeelle antautuen taas muiden elätettäviksi.

Eläkkeelle siirtymisen ikä on tunnetusti ollut nousussa jo pitkään. Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2021 suomalaiset siirtyivät eläkkeelle keskimäärin 62.4 vuotiaina [1]. Alla olevassa kuvassa näkyy eläkkeelle siirtymisiän odotteen kehitys vuodesta 2000. Kuvan lähde [1].

Eläkkeelle siirtymisikä.

Suomessa on siis jo pitkään ollut tavoitteena lykätä eläkkeelle siirtymistä myöhäisemmäksi. Tämähän onkin täysin ymmärrettävää. Kylmät luvut osoittavat, että eläkkeelle siirtymistä on pakko siirtää myöhäisemmäksi.

Tilastojen mukaan marraskuussa 2023 Suomessa kuolleiden mediaani-ikä oli 84 vuotta [2]. Tämän perusteella voimme tehdä pienen laskelman. Jos ihminen alkaa tehdä palkkatöitä (tai yrittämistä) 20-vuotiaana, työskentelee 62 vuotiaaksi ja kuolee 84 vuotiaana, tulee hän olleeksi ”muiden elätettävänä” 42 vuotta, eli tasan puolet elämästään.

Monet elävät selvästi pitempään kuin 84 vuotta ja näinollet tulevat olleeksi muiden elätettävinä yli puolet eliniästään. Toinen seikka on se, että nykyaikana nuoret eivät ryhdy tai pääse toimimaan yhteiskunnan tuottavina jäseninä vielä 20- vuotiaina. Varsin tyypillisesti siirtyminen jatkuvaan työntekoon alkaa paljon myöhemmin.

Yhtälö on siis kiistatta hankala, siksi on helppo ymmärtää eläkeiän korottamisen välttämättömyys. Eläkeikä onkin ollut nousussa ja sen edelleen nostamisen puolesta on esitetty vaatimuksia, esimerkiksi Kelan entisen pääjohtajan Elli Aaltosen suulla A-talk ohjelmassa viime torstaina [3].

Itse uskon kuitenkin, että eläkeikää ei tarvitse enää nostaa. Valitettava peruste tälle on se, että ihmisten todelliset eliniät tulevat jatkossa laskemaan.

Kuolleisuus Suomessa on viime vuosina ollut voimakkaassa nousussa. Kuvassa alla kuolleisuuden kehitys Suomessa vuodesta 1980 vuoteen 2023. Lähde: Tilastokeskus.

Kuvassa on nähtävissä voimakas nousu kuolleisuudessa. Tätä selitetään yleisesti kahdella asialla: 1. suuret ikäluokat ovat tulleet ja tulossa elinikänsä päähän, 2. korona. Näistä kohta 1 on ihan validi pointti tietenkin, mutta kohtaa 2 voisi luonnehtia laiskaksi selitykseksi. Väitän, että korona on vain välillinen kuolleisuuden syy. Varsinainen syy on elintapojen aiheuttama terveydentilan heikentyminen, joka sitten johtaa esimerkiksi koronaan kuolemiseen.

Vastasyntyneiden tilastollinen elinajanodote on kaikesta huolimatta enimmäkseen kasvanut. Viimeisimmässä tilastossa [4] vuoden 2023 ennakkotieto on 81,6 vuotta.  Tosin vuonna 2019 se oli 81.9 vuotta, joten pientä laskua on jo havaittavissa. 25-vuotiaan elinajanodote ei ole kasvanut 10 vuoteen [5].

Jo tilastoista voimme siis havaita sen, että ihmisten elinikä ei enää tule todennäköisesti kasvamaan. Jos katsotaan hieman ”tilastojen taakse”, niin voimme arvioida sen pikemminkin tulevan jatkossa laskemaan. Syy tähän on epäterveelliset elintavat, jotka vääjäämättä vaikuttavat elinikään – vaikkakin hyvin hitaasti.

On hyvä huomata, että tämän päivän kasi-, ysikymppiset ovat eläneet nuoruutensa ja aikuisuutensa alkuvuodet aivan erilaisessa maailmassa kuin missä nuoret nyt elävät. Sokerin, muiden nopeiden hiilihydraattien ja prosessoitujen ruokien saanti oli 50-, 60-, 70- luvulla olemattomalla tasolla verrattuna nykyaikaan. Siitä syystä  – sekä toki myös lääketieteen ja yleisten elinolosuhteiden kehittymisen johdosta – tämän päivän ikäihmiset ovatkin saavuttaneet korkean iän. Nykysin vaan on maailmanlaajuisesti käynnissä valitettava ihmiskoe, jossa katsotaan kuinka hyvin tai huonosti ihmiskunta sietää huonoa ravintoa. Tämä tulee näkymään eliniän pituudessa, sanokaa minun sanoneen.

Valtaosa nykyihmisistä syö aivan liikaa sokeria ja prosessoituja ruokia. Näistä asioista olen kirjoittanut tänne Uuden Suomen blogipalveluun ennenkin, esim [6]. Tämä heikentää kansanterveyttä ja vaikka ei hirveästi tai nopeasti laskisikaan elinikää, niin ainakin heikentää sen laatua ja huonontaa työkykyä.

Itse näen kansanterveydessä ja -taloudessa hyvin samankaltaisia piirteitä. Molemmat ovat hälyttävällä tolalla ja valitettavasti näyttää siltä, että vieläkään suuri osa ihmisistä ei ymmärrä tilanteen vakavuutta.

Tarttis tehrä jotain.

 

Viitteet

  1. Eläkkeelle siirtymisikä vahvassa nousussa. Eläketurvakeskus 9.2.2022
  2. Kuolleisuus Suomessa marraskuussa 2023. THL.
  3. Eläkeikä ylös ja palveluiden määrä vähemmäksi. Kelan entinen pääjohtaja Elli Aaltonen 5.9.2024
  4. Vastasyntyneen elinajanodote. THL Sotkanet.
  5. 25-vuotiaan elinajanodote. THL Sotkanet.
  6. Sokeri ja prosessoitu ruoka myrkyttävät meitä. Petri Seppälä 13.7.2024.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu