Huuhkajien ottelut ja Yle

Tätä blogia kirjoitettaessa maaliskuussa 2021 takana on urheilutalvi, jonka aikana Yleisradio on lähettänyt TV-kanavillaan ja Areena-palvelussaan urheilua luultavasti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lisäksi Yle on täyttänyt katsojiensa olohuoneet jokseenkin loputtomalla urheilulähetyksiinsä liittyvällä mainonnalla. Ylellä näytetään ajattelevan, että mikään elämässä ei ole niin tärkeää kuin (ammattilais)urheilu.

Tätä blogia kirjoitettaessa ovat myös alkaneet karsintapelit Qatarissa 2022 pidettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Näiden otteluiden osalta Yle ei juuri televisioinnista kommentoi, keskittyy lähinnä mainostamaan sitä, että Huuhkajien pelit selostetaan Yle Puhe-kanavalla. Syy tietysti on se, että Ylellä ei ole näiden otteluiden televisiointioikeuksia.

Tätä blogia kirjoitettaessa on myös juuri nyt tekeillä Yle-lain uudistus. Tässä uudistuksessa valitettavasti ei olla puuttumassa lainkaan tärkeimpien urheilutapahtumien televisioinnin periaatteisiin, vaan lähinnä siihen, saako Yle tuottaa nettiin sellaisia uutisia, joista sillä ei ole juttuja televisiossa tai radiossa.

Nyt olisi kuitenkin paikallaan pohtia uudestaan myös Ylen roolia tärkeiden urheilutapahtumien televisioinnin osalta.

Vuonna 2007 säädettiin asetus, joka määrittelee, mitkä urheilutapahtumat ovat kansallisesti niin tärkeitä, että niiden täytyy näkyä maksuttomilla kanavilla. Taustalla tämän asetuksen säätämisessähän oli se, että Palloliitto meni aikaisemmin myymään maaotteluiden televisiointioikeudet maksukanavalle. Se päätös herätti tajuamaan sen, että tärkeimpien urheilutapahtumien näkyminen täytyy lailla säätää. Ihan hyvä niin.

Nyttemmin tilanne on sikäli muuttunut, että ”televisiointi” ei enää ole ihan sama asia, kuin mitä se oli vuonna 2007. Perinteisen lineaarisen television rinnalle kun on tullut erilaiset suoratoistopalvelut netissä. Nyt Huuhkajien MM-karsintapelit näkyvät ilmaiseksi Viafree-palvelussa, ei millään televisiokanavalla.

On jossain määrin ongelmallista se, että Huuhkajien pelit ovat tavallaan piilotettuna suoratoistopalveluun. On riskinä se, että monilta katsojalta jäävät ottelut näkemättä siitä yksinkertaisesta syystä, että eivät huomaa niiden olevan katsottavissa. Mikään taho kun ei näytä juuri kertovan Viafreen lähetyksistä. Viafreen kaltainen palvelu on kuitenkin ihan hyvä asia, lineaarinen televisio saisikin lopultakin jo tulla matkansa päähän. Nykyisessä tilanteessa olisi kuitenkin syytä pysähtyä miettimään, mikä on Ylen rooli.

On täysin luonnollista ja ymmärrettävää se, että tiedonvälitystä liiketoimintana harjoittavat mediayritykset keskittyvät viestinnässään omien lähetysoikeuksiensa piiriin kuuluviin asioihin. Nykytilanne vaan on sikäli absurdi, että Huuhkajien pelien lähetysoikeudet omistava Viasat tietenkin mielellään keskittyy omien maksukanaviensa mainontaan. Heillä ei juuri ole intressiä mainostaa lain vaatimuksesta ilmaiseksi näkyviä Huuhkajien pelejä.

Verorahoitteisena Ylen tehtävänä on välittää ihmisille tietoa – ei niinkään tehdä liiketoimintaa. Siksi Ylen olisi välttämättä tiedotettava siitä, että Huuhkajien pelit näkyvät Viafree palvelussa. Saisivat muutkin isot mediatalot (esim Telia, Sanoma Oy) tehdä näin. Heidän osaltaan vaan on tietysti ymmärrettävämpää se, että eivät hirveästi halua mainostaa kilpailijoiden lähetyksistä. Ylen sen sijaan olisi välttämätöntä tehdä niin.

+1
petrioseppala
Liike Nyt Vantaa
Ehdolla kuntavaaleissa

Kunnallisvaaliehdokas 2021 Vantaalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu