Ihmiset eivät ymmärrä taloustilanteen vakavuutta

Elämme parast’aikaa uudelleen vuosien 2007 ja 2008 tapahtumia. Esille on nostettu sairaanhoitajien palkkauksen kehnous ja sen imussa miltei kaikki kunta-alat ovat vaatimassa tuntuvia palkankorotuksia.

Jokainen tietenkin pitää sairaan-, vanhusten- ja lastenhoitajien sekä opettajien työtä yhteiskunnallisesti erittäin tärkeänä ja kaikesta sydämestään toivoo, että näille aloille riittäisi hyviä tekijöitä ja että he voisivat keskittyä työhönsä kaikella tarmolla ilman toimeentulon riittävyyden aiheuttamia murheita.

Mutta.

Julkinen talous on todella pahasti kuralla ja se valitettavasti vaan on muuttumassa koko ajan huonommaksi, vaikka mainituille aloille ei maksettaisi euroakaan lisää palkkaa. Tämä on fakta, jota ei kerta kaikkiaan voi sivuuttaa. Velkaantumien jatkuu vauhdikkaana samaan aikaan, kun lainojen korot ovat vielä voimakkaassa nousussa!

Suomi onkin nyt tukevasti ns. Kreikan tiellä ja jos tällainen meno jatkuu, niin 10-20 vuoden kuluttua ei enää poliitikkojen tarvitse tehdä ikäviä päätöksiä. Tänne nimittäin tulee siinä vaiheessa troikka tekemään ne ikävät päätökset, joita päättäjämme ovat lykänneet vuosikymmeniä.

Viime aikoina on useastakin suusta esitetty, että kyllä me voisimme maksaa hieman enemmän veroa, jotta sairaanhoitajat saisivat ansaitsemansa palkankorotukset. Tällaisen näkemyksen esittäjä joko ei ymmärrä asioita tai sitten ihan tarkoituksella johtaa kuulijaa harhaan.

Tutkitaanpa hieman valtion budjettia. Velkaa ollaan ottamassa 7,2 miljardia! Ansiotuloverosta odotetaan tänä vuonna kertyvän 6 450 miljoonaa euroa. Pääomatuloista vastaavasti 3697 miljoonaa euroa. Pääomatulon verotusta on vaikea lisätä ainakaan paljoa, sillä silloin pääoma karkaisi lisääntyvissä määrin ulkomaille ja tuoton kasvu jäisi haaveeksi.

Tehdäänpä ajatusleikki: ansiotuloverotus kaksinkertaistetaan (jolloin suurituloisten verotus olisi noin 100 prosenttia). Verotuloa voisi yksinkertaisen matematiikan perusteella ajatella tulevan toiset 6450 miljoonaa euroa. Siis ei edes otettavan velan määrää! Lisäksi alv kertymä – jonka määräksi arvioidaan 21,46 miljardia – putoaisi roimasti. Kaikenlainen toimeliaisuus menisi nollaan, sillä kenenkään ei enää kannattaisi tehdä yhtään mitään, jolloinka siis ei saataisikaan yhtään lisää verotuloja. Päinvastoin, tuotto laskisi roimasti.

Jos ansiotuloverotusta kiristettäisiin maltillisemmin, ei sekään todennäköisesti lisäisi verokertymää, sillä silloinkin alv kertymä jäisi pienemmäksi ja silloinkin kaikenlainen taloudellinen toimeliaisuus vähenisi. Työttömyys lisääntyisi.

Olemme siis luultavasti Lafferin käyrän huipulla ja verotuksen kiristäminen ei kasvattaisi verokertymää vaan saattaisi jopa pienentää sitä!

Valitettava tilanne siis on se, että julkiselle sektorille on käytännössä mahdotonta maksaa yleistä linjaa suurempia palkankorotuksia. Julkinen talous ei sitä kestä. Vaalien lähestyessä edes Kokoomuksen ehdokkaat eivät tästä tosiseikasta pidä suurempaa meteliä. Kaipaavathan hekin julkisella sektorilla töissä olevien ääniä. Jos neuvottelupöydissä päädytään useiden vuosien palkkaohjelmaan, joka takaisi yksityistä sektoria suuremmat palkankorotukset, voimme vain alkaa levittää punaista mattoa troikkaa varten.

Ainoa mahdollisuus taloustilanteen tervehdyttämiseen on reippaat julkisen sektorin rakenneuudistukset, tuottavat investoinnit ja työllisyyden lisääminen yksityisellä sektorilla. Jos tässä ei onnistuta, niin ei hyvä heilu. Poliitikkojen tulisi puhua tilanteesta rehellisesti. Vaikka vaalit ovatkin lähestymässä.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu