Ihmiset eivät ymmärrä taloustilanteen vakavuutta
Elämme parast’aikaa uudelleen vuosien 2007 ja 2008 tapahtumia. Esille on nostettu sairaanhoitajien palkkauksen kehnous ja sen imussa miltei kaikki kunta-alat ovat vaatimassa tuntuvia palkankorotuksia.
Jokainen tietenkin pitää sairaan-, vanhusten- ja lastenhoitajien sekä opettajien työtä yhteiskunnallisesti erittäin tärkeänä ja kaikesta sydämestään toivoo, että näille aloille riittäisi hyviä tekijöitä ja että he voisivat keskittyä työhönsä kaikella tarmolla ilman toimeentulon riittävyyden aiheuttamia murheita.
Mutta.
Julkinen talous on todella pahasti kuralla ja se valitettavasti vaan on muuttumassa koko ajan huonommaksi, vaikka mainituille aloille ei maksettaisi euroakaan lisää palkkaa. Tämä on fakta, jota ei kerta kaikkiaan voi sivuuttaa. Velkaantumien jatkuu vauhdikkaana samaan aikaan, kun lainojen korot ovat vielä voimakkaassa nousussa!
Suomi onkin nyt tukevasti ns. Kreikan tiellä ja jos tällainen meno jatkuu, niin 10-20 vuoden kuluttua ei enää poliitikkojen tarvitse tehdä ikäviä päätöksiä. Tänne nimittäin tulee siinä vaiheessa troikka tekemään ne ikävät päätökset, joita päättäjämme ovat lykänneet vuosikymmeniä.
Viime aikoina on useastakin suusta esitetty, että kyllä me voisimme maksaa hieman enemmän veroa, jotta sairaanhoitajat saisivat ansaitsemansa palkankorotukset. Tällaisen näkemyksen esittäjä joko ei ymmärrä asioita tai sitten ihan tarkoituksella johtaa kuulijaa harhaan.
Tutkitaanpa hieman valtion budjettia. Velkaa ollaan ottamassa 7,2 miljardia! Ansiotuloverosta odotetaan tänä vuonna kertyvän 6 450 miljoonaa euroa. Pääomatuloista vastaavasti 3697 miljoonaa euroa. Pääomatulon verotusta on vaikea lisätä ainakaan paljoa, sillä silloin pääoma karkaisi lisääntyvissä määrin ulkomaille ja tuoton kasvu jäisi haaveeksi.
Tehdäänpä ajatusleikki: ansiotuloverotus kaksinkertaistetaan (jolloin suurituloisten verotus olisi noin 100 prosenttia). Verotuloa voisi yksinkertaisen matematiikan perusteella ajatella tulevan toiset 6450 miljoonaa euroa. Siis ei edes otettavan velan määrää! Lisäksi alv kertymä – jonka määräksi arvioidaan 21,46 miljardia – putoaisi roimasti. Kaikenlainen toimeliaisuus menisi nollaan, sillä kenenkään ei enää kannattaisi tehdä yhtään mitään, jolloinka siis ei saataisikaan yhtään lisää verotuloja. Päinvastoin, tuotto laskisi roimasti.
Jos ansiotuloverotusta kiristettäisiin maltillisemmin, ei sekään todennäköisesti lisäisi verokertymää, sillä silloinkin alv kertymä jäisi pienemmäksi ja silloinkin kaikenlainen taloudellinen toimeliaisuus vähenisi. Työttömyys lisääntyisi.
Olemme siis luultavasti Lafferin käyrän huipulla ja verotuksen kiristäminen ei kasvattaisi verokertymää vaan saattaisi jopa pienentää sitä!
Valitettava tilanne siis on se, että julkiselle sektorille on käytännössä mahdotonta maksaa yleistä linjaa suurempia palkankorotuksia. Julkinen talous ei sitä kestä. Vaalien lähestyessä edes Kokoomuksen ehdokkaat eivät tästä tosiseikasta pidä suurempaa meteliä. Kaipaavathan hekin julkisella sektorilla töissä olevien ääniä. Jos neuvottelupöydissä päädytään useiden vuosien palkkaohjelmaan, joka takaisi yksityistä sektoria suuremmat palkankorotukset, voimme vain alkaa levittää punaista mattoa troikkaa varten.
Ainoa mahdollisuus taloustilanteen tervehdyttämiseen on reippaat julkisen sektorin rakenneuudistukset, tuottavat investoinnit ja työllisyyden lisääminen yksityisellä sektorilla. Jos tässä ei onnistuta, niin ei hyvä heilu. Poliitikkojen tulisi puhua tilanteesta rehellisesti. Vaikka vaalit ovatkin lähestymässä.
”Ihmiset eivät ymmärrä taloustilanteen vakavuutta”
Vaikka, niin tämä on toisaalta asenne- ja näkemyskysymys.
Jos yleisemmin päädytään kriisiin… tämä on oikeasti yhä normaalia elämää. Voi todeta, että ihmiset eivät näin yleensä ajattele, ja tässä on päivittämisen paikkaa.
Oleellista on enemmän se, mitä ja miten tosiaan kriiseistä opitaan, tai halutaanko ylipäätään.
L..
Kriisi ei siinä mielessä ole paha, että voi osoittaa sitä todellisuutta, jota elettävä, ja johon nojattava. Tämä on enemmän turvallista, kuin vaarallista, ja saman jatkaminen tosiaan vaarallista.
On tiettyjä turvatekijöitä, jotka ovat ilmaisia. Kun niitä ei tarvitse päkistämällä rakentaa, vaan ovat sovellettavissa kun vain löytää, … ei taloudellista perusteltavuutta näihin ole… ja tämä tosiaan on myös hyvä.
Kyse on eräänlaisesti diversiteetin vahvuudesta, vaikka mentävä aika perustavalle tasolle, jotta d-sanaa voi tähän liittää järkevästi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
”Ainoa mahdollisuus taloustilanteen tervehdyttämiseen on reippaat julkisen sektorin rakenneuudistukset, tuottavat investoinnit ja työllisyyden lisääminen yksityisellä sektorilla.”
Juuri näin. Lisäisin vielä, että eroaminen eurosta ja oma itsenäinen valuutta eli markka, on tarvittava toimenpide. Näin harjoittaisimme jälleen omaa ulkopolitiikkaa sekä omaa sisäpolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten ok, mutta yritykset investoivat koko ajan, jopa häikäilemättä, jos hanke on kannattava. Siinä ei tarvita ”tervehdyttämistä”.
Julkisen sektorin rakenneuudistukset on hyvä sanajoukko, mutta kukaan ei todellisuudessa halua muuttaa mitään kun ei ole pakko.
Työllisyyden lisääminen on tärkeätä, mutta siihen tarvitaan kannustinloukkujen purkamista, mikä ei nykymenolla ole poliittisesti mahdollista, ei ole pakko.
Ehkä rukous auttaisi: Kuulkaa siellä ulkona, sulkekaa lainahanat Suomen valtiolta ja kunnilta.
Markka ei ole lääke, se vain palauttaisi poliitikoillemme ja ammattiyhdistyksille devalvaatio-inflaatiokierteen pakotieksi vastuusta. Euron piti olla päätöksentekoa tervehdyttävä, mutta helppo ja halpa lainansaanti euroissa yllätti ja vesitti homman.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen yalouden ohjaus poliitikkojen ja virkamiesten tasolla on säälittävän surkealla tasolla, käytännössä diletanttien käsissä, joita kaikki ovat tottuneet törsäämään rahaa. Rahan ansaitseminen on heille outo asia.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs talous ylipäätään välineenä, nykyisessä tilanteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta julkisen sektorin kilpailukyky palkoissa on niin huono, että avoimiin työpaikkoihin ei ole hakijoita. Entisetkin hakeutuvat muualle. Jotain tarttis siis kuitenkin tehdä.
Palkkaus ei houkuttele ammattitaitoisia muualta Euroopasta. Turvapaikanhakijoita on, mutta heistä ei ole koulutusta vaativiin töihin.
Yksityisellä hoitopuolella ei ole työvoimapulaa, palkat ovat korkeammat, mutta niin myös hinnat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se yhteiskunnallisesti tärkeää työtä ole.
Ilmoita asiaton viesti