Ihmisten ja organisaatioiden tulisi torjua lihomista

Lihavuus on viheliäinen ongelma. Lihavuus aiheuttaa ennemmin tai myöhemmin väistämättä terveysongelmia. Jo ennen terveysongelmien ilmenemistä lihavuus haittaa toimintakykyä. Lihavuusongelma on myös salakavala − se syntyy ajan kanssa hitaasti ja näinollen pääsee ikäänkuin varkain pikkuhiljaa muodostumaan ongelmaksi.

Ihmisten lihavuuden ongelmat ovat kaikkien tiedossa, silti lähes kaikki ihmiset lihovat. Konstit lihomisen torjumiseksi ovat luultavasti myös kaikkien tiedossa, silti lähes kaikki ihmiset lihovat. Ihminen on siis heikko. Hän tietää kyllä kuinka pitäisi toimia, mutta ei kuitenkaan tee niin.

Sama tiedon ja käytännön tekojen ristiriita pätee paitsi yksilöihin, niin myös organisaatioihin. Kuten yksilöt, myös organisaatiot tuppaavat lihomaan ja tämä haittaa pitkässä juoksussa organisaatioiden toimintakykyä. Tässä lihomisongelmassa ihmisiä ja organisaatioita yhdistää myös se, että liikakilot tuppaavat kertymään keskivartalon alueelle. Organisaatioissa siis erityisesti keskijohtoon.

 

 

 

Kaikissa isoissa organisaatioissa on sama ongelma: liian vähän tekijöitä, liian paljon tekemisestä keskustelevia. Siis sitä turhaa keskijohtoa, strategiakonsultteja ym tyhjäntoimittajia. Tämä koskee niin julkista kuin yksityistäkin puolta.

Kuten ihmisten, myös organisaatioiden tulisi pitää itsensä hyvässä kunnossa – mikäli haluaa säilyttää hyvän toimintakyvyn ja pärjätä kilpailussa. Urheilijat tietävät, että keskivartalon hallinta on tärkeintä kun halutaan parasta suoritusta.

Yllä esitettyjen itsestäänselvyyksin valossa tuntuu suorastaan kornilta, että Suomessa ollaan tekemässä soteuudistusta, joka lisää hallintoa ja byrokratiaa. Olemme siis tietoisesti lisäämässä läskiä vyötärölle uskotellen itsellemme, että tämä olisi hyvä idea. Puhutaan leveämmistä hartoista. Kyllä varmaan sumopainija pystyy nostamaan raskaamman painon kuin maratoonari. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sumopainijan ruumiinrakenne olisi toivottavampi.

Soteuudistukseen liittyen, leveämpien hartioiden sijaan rehellisempää olisi puhua leveämmästä vyötäröstä.

Olemme soteuudistuksen osalta ilmeisesti kuitenkin tilanteessa, että tehty mikä tehty. ”Hyvinvointialueita” ollaan tosiaan muodostamassa ja entistä suurempia organisaatioita hoivan ja terveyden hoitamiseen tekemässä.

Siis tehty mikä tehty. Seuraavaksi edessä on paljon tehtävää vahinkojen minimoimiseksi. Miten ikinä asiat tullaankaan alueilla toteuttamaan, tärkeintä on huolehtia siitä, että asiat hoidetaan järkevästi ja kykenevien organisaatioiden toimesta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu