Kuinka saisimme ihmiset huolehtimaan terveydestään paremmin?

Kuten on saatu havaita, korona-aika on nostanut esiin uudenlaista kitkaa yhteiskunnassa. Erityisesti koronarokotukset ja niihin suhtautuminen on jakanut ihmisiä voimakkaasti. Monet eivät voi käsittää ihmisiä, jotka eivät ota rokotteita. Toiset taas pitävät rokotteiden ottamisen vaatimista suorastaan itsemääräämisoikeuden loukkauksena.

Itsekään en ole mikään rokotteiden suuri ystävä. Näen kuitenkin niin, että koronarokotusasiassa vaaka kallistuu hieman sen puolelle, että koronarokotusten ottaminen on jonkinlainen kansalaisvelvollisuus. Ei nimittäin ole ihan yksityisasia päättää, missä määrin kukin sairaanhoitojärjestelmäämme kuormittaa. Sairaalahoitoa ja erityisesti tehohoitoa vaativat tapauksethan ovat pääsääntöisesti rokottamattomia henkilöitä.

Tilanne on herättänyt monet pohtimaan jonkinlaista omavastuuta sairaanhoidossa rokottamattomien koronapotilaiden osalta. Jotka tieten tahtoen jättävät rokotteen ottamatta ja sairastuttuaan kuormittavat sairaanhoitojärjestelmää, saisivat maksaa siitä itse paljon suuremman osan kuin mitä normaali pieni sairaalamaksu on.

Mahdollisesta korotetusta sairaanhoidon omavastuusta puhuttaessa seuraavaksi monelle on herännyt ajatus siitä, että onhan ihmisillä toki monta muutakin tapaa aiheuttaa itse tarpeetonta kuormitusta sairaanhoitojärjestelmälle. Liikalihavuus, alkoholi, tupakka, huumeet, ym. Pitäisikö näissäkin tapauksessa noudattaa jonkinlaista korotettua sairaanhoidon omavastuuta?

Kysymys ei ole helppo vastattavaksi. Onhan meillä perustuslaissakin yhdenvertaisuuspykälä, joka varmasti nousee esiin, jos alettaisiin puhua korotetusta sairaanhoidon omavastuusta itse aiheutetuissa terveysongelmissa.

Näin sotejärjestelyiden kynnyksellä tulee väistämättä mieleen se, kuinka paljon parempi sairaanhoidon tilanne voisikaan olla jos ihmiset huolehtisivat terveydestään paremmin! Mehän olemme suorastaan valtavien haasteiden edessä. Talous on kovaa vauhtia menossa umpikujaan, kulut ovat ylittämässä maksukyvyn. Samaan aikaan hoitajista on valtava pula. Vaikka talous jollain ilveellä kestäisikin, hoitajapulan johdosta on vaikeuksia odotettavissa.

Eri sotealueet tulevat olemaan aikalailla erilaisessa tilanteessa sen suhteen, kuinka kuormittavia alueen asukkaat sairaanhoitojärjestelmälle ovat. Tässä on taustalla alueiden eriytyminen asukkaiden terveyden suhteen.

Sotealueiden olisikin parasta keksiä jokin konsti innostaa asukkaitaan huolehtimaan omasta terveydestään paremmin. Se auttaisi sotealueiden taloudellisessa pärjäämisessä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu