(Lakisääteiset) sunnuntailisät tulevat lopulta poistumaan

Vihreät teki Joensuun puoluekokouksessaan palveluksen nostamalla esiin ongelman nimeltään sunnuntailisät. Puoluekokousväen hahmotellessa poliittista ohjelmaansa taisivat pohtia kannatuksensa laskun johtuvan pitkälti siitä, että Vihreät on muuttunut entistäkin vasemmistolaisemmaksi puolueeksi. Varmaankin suunnittelivat hakevansa kannatusta oikeistolaisemmin ajattelevien keskuudesta.

No, niinhän siinä kävi, että rimakauhu pääsi yllättämään ja pian Vihreät irtisanoutuivat sunnuntailisien lakisääteisyyden poistamisen vaatimuksestaan. Toivon tosiaan, että tämä kysymys on esillä seuraavien eduskuntavaalien alla.

Tässä kohtaa on paikallaan huomauttaa, että lakisääteisyyden poistohan ei tarkoita välttämättä sitä, että sunnuntaityöstä maksettaisiin samaa palkkaa kuin vaikkapa maanantaina. Mikäli väkeä on johonkin työhön vaikeaa saada sunnuntaisin töihin normaalipalkalla, luonnollinen seuraus lienee sunnuntailisän käyttöönotto yrityskohtaisesti – tarvitsematta siihen lakia taikka AY-liikkeen keskitettyjä sopimuksia.

Nykyisinhän meillä on sunnuntaisin kerrassaan korni tilanne. Ravintoloiden ei kannata pitää ovia auki, sillä se tulisi liian kalliiksi. Siis kaikille lakia noudattaville. On kuitenkin etnisiä ravintoloita, joita eivät lain rajoitteet koske. Siksi jopa sunnuntaisin saatamme löytää joitakin avoinna olevia ravintoloita.

Olisi parempi poistaa turhat työmarkkinoita jäykistävät lait. Siitä hyötyisivät kaikki paitsi ehkä AY-liike.

Kysymys sunnuntailisistä on läheistä sukua kauppojen sunnuntai-aukiolon kanssa. Monet varmasti muistavat sen väännön, joka piti käydä läpi, jotta kaupat saisivat olla sunnuntaisin auki. AY-liike – erityisesti PAM – laittoi hanttiin täysin voimin ja saikin viivytettyä väistämätöntä useiden vuosien ajan.

Tässä hesarin artikkelissa syksyltä 2004 kerrotaan silloisen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen asettavan toimikunnan pohtimaan kauppojen aukioloa tavoitteena lakiesitys syksyllä 2005. Kovasti siis selvitettiin asiaa, joka varmasti kansalaisten enemmistölle oli ihan selvää jo valmiiksi.

Niinhän siinä sitten kävi, että ”vain” runsas 10 vuotta myöhemmin, 15. joulukuuta 2015 eduskunta päätti lopultakin vapauttaa kauppojen aukiolon.

Uskallanpa väittää, että nykyisin hyvin harva haluaisi kauppojen olevan kiinni sunnuntaisin.

Työn lakisääteiset sunnuntailisät ovat vastaava asia, joka tulee kyllä lopulta poistumaan. Sekin valitettavasti tulee vaatimaan paljon aikaa ja kampaviinereitä AY-liikkeen jarrumiehille ja virkamiehille. Siitä tulee paljon kustannuksia veronmaksajille ja työn puutetta työtä kaipaaville. Näin tämä meidän poliittinen järjestelmämme toimii.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu