Länsimaat ovat ajautumassa kohti sosialismia

Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. En tiedä, kuka on tämän erinomaisen mietelauseen ensimmäinen lausuja. Se on joka tapauksessa aivan poikkeuksellisen onnistunut mietelause. Harva sanonta osuu yhtä loistavasti naulan kantaan. Olemme taas kerran todistamassa tuota lausetta oikeaksi.

Helvetti, johon nykyisin kaikki länsimaat hyvissä aikomuksissaan ovat ajautumassa, on sosialismi. Vähä kerrallaan. Kehitystä voisi verrata myös tunnettuun sammakoiden keittämiseen. Tarinan mukaan sammakot eivät ymmärrä hypätä tulella olevasta kattilasta pois vaikka periaatteessa voisivatkin. Lopulta sammakot kuolevat veden lämmön noustua riittävän korkeaksi.

Länsimaiden olisi syytä hypätä pois tuosta sosialismin kattilasta, jossa ne parast’aikaa uivat. Valitettavasti näyttää siltä, etteivät länsimaiden sammakkopäättäjät tajua olevansa kattilassa.

Paljon puhuttu vihreä siirtymä yhdistettynä geopoliittiseen tilanteeseen maailmalla vaikuttaa olevan ongelmien juurisyy. Länsimailla on suuri hinku ja kiire päästä pois fossiilienergiasta. Samaan aikaan kiinariippuvuutta olisi pyrittävä vähentämään. Tarvitaan siis erityisesti kiertotalouteen ja vihreään siirtymään kytkeytyviä investointeja, joiden avulla edellämainittuja ongelmia pystytään taklaamaan.

Ajan hermolla olevat pelimiehet tottakai haistavat tilaisuutensa. Tarjolla on huikea määrä rahaa veronmaksajien pohjattomasta pussista kunhan vaan tarina on hyvä ja ajan henkeen sopiva.

Alla olevassa tekoälyn luomassa kuvassa esitetään kuvitteellisen vetyhankkeen palaveri. Ongelma tässä asetelmassa on siinä, että kenelläkään asianosaisista ei ole insentiiviä suhtautua hakkeeseen kriittisesti. Hankkeen omistaja tottakai mielellään kuppaa hyväntahtoisilta valtiovallan edustajilta rahaa hankkeeseen siitäkin huolimatta, että onnistumisen mahdollisuudet ovat heikot. Meni syteen tai saveen, hankkeen vetäjä hyötyy joka tapauksessa.

Valtiovallan edustajat ovat kuin Hämeenlinnan päättäjät, joille aikoinaan myytiin tarinaa Euroopan suurimmasta autokaupasta Hämeenlinnassa. Sekös hienolta kuullosti!

Tällä viikolla monet uutiskanavat ovat uutisoineet Nokian aikomuksesta investoida 360 miljoonaa euroa Saksaan. Uutisessa mainitaan Nokian lisäksi hankkeessa olevan mukana Saksan talous- ja ilmastonsuojeluministeriö (BMWK) sekä Baden-Württenbergin ja Bavarian osavaltiot.

On hienoa, että Euroopassa viimeinkin ryhdistäydytään ja pyritään panostamaan korkean teknologian tuotekehitykseen. Euroopan ei missään tapauksessa pidä tyytyä olemaan pelkkä maailman ulkoilmamuseo. Valitettavaa on se, että tällainenkaan hanke ei etene ilman veronmaksajien rahaa. Tässä tapauksessa saksalaisten veronmaksajien rahaa. Ongelmallista on myös se, että uutisessa ei täsmennetä Nokian ja saksalaisten veronmaksajien osuuksien suuruutta. Enpä usko, että 360 miljoonaa tulee Nokialta. Se on luultavasti kokonaissumma, josta valtaosa tulee saksalaisilta veronmaksajilta.

Myös USA:ssa julkista rahaa syydetään kehitysinvestointeihin, esimerkiksi tämä puolijohdetuotanto. USA:n tapauksessa ei tarvitse puhua veronmaksajien rahasta, sillä heillä on käytössään koko maailman rahanpainokone nro 1.

Suomen päättäjät eivät voi muuta kuin kateellisena seurata huikeita investointeja, joita isommat maat alueillaan tekevät. Mutta niinhän se on aina ollut, että mitä isot edellä, sitä pienet perässä – vaikkakin pienemmällä mittakaavalla.

Liiallinen valtiokeskeisyys ei siis ole pelkästään Suomen ongelma – se on koko länsimaailman ongelma. Ongelma pahenee koko ajan ja vähän kerrassaan se johtaa lopulta sosialismiin ellei siihen puututa.

Länsimaat ovat siis tiellä helvettiin eli sosialismiin ja reissu on kyllä varsin mukava ainakin monille bisnesmiehille, jotka matkan varrella kuppaavat veronmaksajien rahaa omiin taskuihinsa. Matka on myös varsin mukava poliittisille päättäjille, jotka saavat oman osansa hyödystä jos ei muuten niin vaalirahoituksena tuleviin vaaleihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu