Mitä tarkoittaa ’oikeusvaltioperiaate’?

’Oikeusvaltioperiaate’ on termi, jonka olemme saaneet kuulla poliittisten päätäjiemme suusta ja kynästä useasti viime aikoina – sekä kansallisella, että erityisesti EU-tasolla. Päättäjämme poliittisten jakolinjoiden molemmilla puolilla näyttävät olevan hyvin yksimielisiä asiasta: oikeusvaltioperiaatteen vaatiminen EU-rahoitukseen liittyen on ilman muuta oikein.

Otsikon kysymyksen esittäminen on tavallaan ihan turhaa, sillä tiedämme kaikki vastauksen siihen. Vastaushan on, että EU-jäsenmaata tulee hallita yhteisten EU-arvojen – eli oikeusvaltioperiaatteen – mukaisesti. Ei kuitenkaan ole ihan itsestään selvää, että tämän vaatimuksen esittäminen on hyvä idea.

Käytännössä tämän oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vaatiminen tarkoittaa sitä, että jäsenmaille ilmoitetaan: joko teette niin kuin me sanomme, tai rahaa ei tipu. Kasvatettaessa EU:sta tulevaa rahoitusta päätösvaltaa siis siirretään  entisestään kansalliselta tasolta EU:lle. Vielä kun rahoitukseen liitetään vaatimuksia, esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, vallan siirtyminen on vieläkin täydellisempää. Sitäkö meppimme tosiaan halauvat?

Mepit ehkä ajattelevat oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vaatimisen olevan ilman muuta oikein. Orbanhan on hullu ja on oikeastaan meidän velvollisuus laittaa tuollaiset hullut ojennukseen. EU-rahoitus antaa tähän oivan välineen. On kuitenkin hyvä muistaa se, että samankaltaiset vaatimukset voivat hyvin jonain kauniina päivänä koskea Suomeakin ja EU voi vaatia Suomen hallitusta toimimaan toisin kuin kansan enemmistö haluaisi.

Siis kun oikeusvaltioperiaatetta niin kovasti vaaditaan, niin voisi rehellisyyden nimissä samassa yhteydessä ääneen todeta, että tällaisten vaatimusten esittämisellä päätösvaltaa ollaan koko ajan siirtämässä enenevissä määrin kansalliselta tasolta EU-tasolle. Kansallisella tasolla demokratian kannalta ei tunnu ihan hyvältä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu