Persujen parjaaminen vain lisää heidän kannatustaan

Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Tämä vanha sanonta tulee mieleen, kun kuunteli Riikka Purran linjapuhetta tänään ja mietti kaikkea kohua, mikä kyseisen puolueen ympärillä on kesän aikana vellonut. Suomalainen media ja kilpailevien puolueiden aktiivit tekevät kaikkensa saadakseen laitettua kapuloita persujen rattaisiin – jopa epätoivoisilta tuntuvin konstein.

Tästä päästäänkin seuraavaan tunnettuun sananlaskuun, joka tuntuu sopivan tämän päivän persuihin hyvin: first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

Omassa somekuplassani esiintyy päivittäin runsaasti persujen parjausta. Monet someaktiivit ovat ottaneet asiakseen haukkua persuja kaikella mahdollisella tavalla ja yrittää kaivaa kaikkea mahdollista, millä voisi asettaa persujen ministerit huonoon valoon. Tuntuvat vakavissaan ajattelevan, että Suomessa ollaan nyt siirtymässä fasismiin ja se pitää kaikin keinoin estää. On jopa esiintynyt pohdintaa: jos ihmiset äänestävät rasisteja, pitääkö vaalitulosta kunnioittaa?

Persujen parjaaminen on saanut sellaiset mittasuhteet, että koko touhu alkaa jo kääntyä itseään vastaan. On täysin absurdia väittää, että Suomessa oltaisiin siirtymässä fasismiin. Täydellisesti ylilyövät todellisuudesta irtautuneet väitteet tuskin lopulta tukevat väitteiden esittäjän tavoitteita. Tulee mieleen, että asia-argumentit ovat vähissä, jos vastustaminen perustuu mielikuvituksellisten väitteiden esittämiseen.

Tässä aletaankin tulla tilanteeseen, jossa kaikki somessa ja mediassa esiintyvä vastustaminen pikemminkin lisää kuin vähentää persujen kannatusta. Persujen vastustajien kannattaisi siis vähän miettiä uudelleen persujen vastustamisen strategiaansa.

Viime aikoina on myös paljon puhuttu vihapuheesta ja maalittamisesta sekä siitä, voitaisiinko nämä lailla kieltää ja miten. Aika jännää, että juuri persut ovat olleet sananvapauden vankimpia tukijoita – samaan aikaan kun juuri heitä kohtaan esiintyy luultavasti eniten vihapuhetta ja maalittamista.

Itse en kieltäisi vihapuhetta enkä maalittamista, koska sen valvonta ja sanktiointi on käytännössä mahdotonta toteuttaa. Totean vaan, että sellainen toiminta kääntyy lopulta esittäjäänsä vastaan. Se kannattaisi persujen vastustajienkin ymmärtää. Toki myös pahimpien öyhöpersujen. Sama pätee molempiin suuntiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu